دسته بندی :

آخرین مطالب سایت

اینستاگرام ما

ما را فالو کنید

نامزدی و خسارات ناشی از بر هم زدن نامزدی | وکیل خانواده

وکیل خانواده

نامزدی و خسارات ناشی از بر هم زدن نامزدی+ وکیل خانواده

برای دریافت مشاوره ، اعطای وکالت و اطلاعات کامل در خصوص وکیل خانواده نامزدی و خسارات ناشی از بر هم زدن آن و …کلیک کنید.

گروه حقوقی اوان که هر یک از وکلای آن دارای چندین سال سابقه فعالیت در دعاوی خانواده میباشند آماده اند تا در جهت رفع مشکلات شما در زمینه نامزدی و دریافت خسارت ناشی از بر هم زدن نامزدی به شما سروران گرامی بهترین مشاوره­ها را ارئه دهند. توصیه میشود برای رسیدگی به پرونده خود در جهت احقاق حق خود یا فرزندتان با وکیل خانواده در موسسه حقوقی اوان مشورت نمایید.

میتوان گفت وعده ازدواج یا همان نامزدی، قراردادی است که دو نفر برای ازدواج در آینده با هم می بندند؛ اما باید به این مساله توجه داشته باشید که وعده ازدواج یا همان نامزدی ایجاد علقه زوجیت نمی کند. به عبارتی تا زمانی که عقد نکاح بین طرفین جاری نشده باشد هر یک از آن­ها حق دارند که از ازدواج منصرف شوند.

اما نکته اینجاست که اگر ثابت شود فردی بدون دلیل موجه اقدام به بر هم زدن نامزدی نماید آیا باز هم نمیتوان از طرف مقابل برای بر هم زدن نامزدی خسارت گرفت؟ با توجه به عنوان مقاله که نامزدی و خسارات ناشی از بر هم زدن آن میباشد، در این مقاله قصد داریم راجع به نامزدی و آثار حقوقی ناشی از آن مطالبی را ارائه دهیم.

جهت مشاوره و یا اعطای وکالت کلیک کنید

مشاوره برای وکیل خانواده

نامزدی یا وعده ازدواج در قانون

طبق ماده ۱۰۳۵ قانون مدنی:« وعده ازدواج ایجاد علقه زوجیت نمی‌‌ کند اگرچه تمام یا قسمتی از مهریه که بین طرفین برای موقع ازدواج مقرر گردیده پرداخته شده ‌باشد. بنابراین هر یک از زن و مرد مادام که عقد نکاح جاری نشده می ‌‌تواند از وصلت امتناع کند و طرف دیگر نمی ‌تواند به هیچ وجه او را مجبور به ازدواج کرده یا از جهت صرف امتناع از وصلت مطالبه خسارتی نماید.»

بنابر ماده قانونی فوق هر یک از زن و مرد تا زمانی که عقد نکاح جاری نشده است، می توانند از ازدواج خودداری کنند.  طرف دیگر حق ندارد او را مجبور به ازدواج کند و یا خسارت بگیرد.

قانون مدنی سابق امکان مطالبه خسارت ناشی از بر هم زدن نامزدی که به صورت عمدی به هم خورده باشد را مورد پیش بینی قرار داده بود. این قانون اصلاح شد و امکان مطالبه خسارات ناشی از بر هم زدن نامزدی به شیوه دیگری امکان پذیر شد.

در گذشته با استناد ماده ۱۰۳۶ قانون مدنی کسی که از بر هم خوردن نامزدی متضرر شده بود  می توانست نسبت به مطالبه خسارت ناشی از بر هم زدن نامزدی اقدام کند.  این ماده در سال ۱۳۷۰ به موجب قانون اصلاحی ۱۴/۰۸/۱۳۷۰ از قانون مدنی حذف شد. اما خوشبختانه در قانون جدید حمایت خانواده بندی از این قانون با قید نامزدی و خسارت ناشی از برهم زدن نامزدی در بند ۱ ماده ۴ همین قانون، جای خالی ماده ۱۰۳۶ قانون مدنی را جبران نمود.

ماده ۴ قانون حمایت خانواده

« رسیدگی به امور و دعاوی زیر در صلاحیت دادگاه خانواده است:

نامزدی و خسارات ناشی از برهم ‌زدن آن

نکاح دائم، موقت و اذن در نکاح

و …..»

دریافت مشاوره و راهنمایی از وکیل خانوداه در زمینه نامزدی و دریافت خسارات ناشی از بر هم زدن نامزدی به شما کمک میکند تا نسبت به وضعیت حقوقی خود ارزیابی دقیقی داشته باشید. از سویی مشاوره با وکیل خانواده، قبل از هر اقدامی، در صرفه جویی در وقت و هزینه شما بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

وکیل خانواده

مطالبه خسارات ناشی از بر هم زدن نامزدی

در ماده ۱۰۳۷ قانون مدنی امکان پس گرفتن هدایای دوران نامزدی وجود دارد. علاوه بر آن بر اساس ماده  قانون مدنی۱۰۳۶ امکان مطالبه خسارات دوران نامزدی یا خسارات ناشی از بر هم زدن نامزدی توسط یکی از نامزدها نیز وجود دارد.

طبق ماده ۱۰۳۶ قانون مدنی:« اگر یکی از نامزدها وصلت منظور را بدون علت موجهی به هم بزند؛ در حالی که طرف مقابل یا ابوین او یا اشخاص دیگر به اعتماد وقوع ازدواج مغرور شده و مخارجی کرده باشند، طرفی که وصلت را به هم زده است، باید از عهده خسارات وارده بر آید؛ ولی خسارات مزبور فقط مربوط به مخارج متعارفه خواهد بود.»

بر اساس این ماده از قانون مدنی، امکان مطالبه خسارات ناشی از بر هم زدن نامزدی برای هر یک از نامزدها پیش بینی شده بود. البته در این ماده نیز دریافت خسارت ناشی از بر هم زدن نامزدی شرایط خاص خود را داشت که با تامل در قانون قابل فهم است. در قسمت بعدی شرایط مطالبه خسارات ناشی از  بر هم زدن نامزدی که در این ماده ذکر شده است را تحلیل خواهیم کرد.

شرایط مطالبه خسارات ناشی از  بر هم زدن نامزدی

به طور خلاصه شرایط ناشی از بر هم زدن نامزدی عبارتند از:

  • به هم زدن نامزدی بدون وجود دلیل موجه صورت گرفته باشد: بر اساس ماده ۱۰۳۶ قانون مدنی، یکی از اصلی­ترین شرایط امکان مطالبه خسارات ناشی از بر هم زدن نامزدی این است که نامزدی بدون دلیل موجه به هم خورده باشد. بنابراین اگر کسی که نامزدی را به هم زده است، علت مشخصی برای به هم زدن نامزدی نداشته باشد، میتوان برای مطالبه خسارت ناشی از به هم زدن نامزدی نسبت به او اقدام نمود.

اگر یکی از طرفین به طرف مقابل در مورد خانواده یا شغل خود دروغ گفته باشد این کار او مصداق تدلیس در ازدواج خواهد بود. خود این فردی که در دوره نامزدی طرف مقابل را فریب داده است امکان مطالبه خسارت ناشی از بر هم خوردن نامزدی را ندارد؛ زیرا پنهان­کاری او باعث به هم خوردن نامزدی شده است.

اما اگر بر هم زدن نامزدی از روی قصد و بدون دلیل موجه باشد، طرف مقابل میتواند نسبت به دریافت خسارات ناشی از بر هم زدن نامزدی اقدام کند.

  • فقط خسارات و هزینه­های متعارف ناشی از بر هم خوردن نامزدی قابل مطالبه خواهد بود: مطابق ماده ۱۰۳۶ قانون مدنی یکی دیگر از شرایط امکان مطالبه خسارات ناشی از بر هم زدن نامزدی این است که فقط مخارج متعارف قابل مطالبه خواهد بود.

برای مصداق مخارج متعارف میتوان به هزینه­هایی همچون هزینه اجاره خانه، جشن نامزدی در حدود شئون زن و مرد و دوختن لباس عروسی اشاره کرد. لازم به ذکر است که اگر یکی از نامزدها مخارج غیر متعارفی از قبیل مهمانی­های غیر معمول و یا مسافرت­های تفریحی پر خرج کرده باشد، امکان مطالبه خسارات ناشی از بر هم زدن نامزدی وجود ندارد.

همانگونه که بیان شد ماده ۱۰۳۶ قانون مدنی در اصلاحاتی که ضمن بازنگری سال ۱۳۷۰ در قانون مدنی به عمل آمده، حذف گردید. لذا در حال حاضر امکان مطالبه خسارات ناشی از بر هم زدن نامزدی با استناد به این ماده وجود ندارد.

اما به نظر می رسد که بر اساس قواعد عام مسئولیت مدنی زیان­های ناشی از بر هم زدن نامزدی بدون دلیل موجه قابل مطالبه خواهد بود. زیرا بر هم زدن نامزدی بدون دلیل موجه به نوعی سوء استفاده از حق بوده و تقصیر محسوب می شود که موجب ضمان و مسئولیت مدنی خواهد بود.

با این استدلال هر یک از نامزدها می تواند به دادگاه مراجعه نموده و دادخواست مطالبه خسارات ناشی از بر هم زدن نامزدی را تقدیم نماید.

 

    سوالات حقوقی خود را در فرم زیر وارد نمایید. مشاوران ما به زودی پاسخگو خواهند بود

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند*