پس از مطالعه، در صورت مفید بودن، این متن را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه مفید آن بهرهمند شوند.
وکیل ازدواج مجدد
برای دریافت مشاوره ، اعطای وکالت و اطلاعات کامل در خصوص ازدواج مجدد و وکیل ازدواج مجدد و … کلیک کنید.
قانون ایران با رعایت شرایطی تعدد زوجات را پذیرفته است. یکی از شرایط مهم دریافت اجازه از دادگاه برای ازدواج مجدد، نداشتن چهار زن دائم برای مرد است. ازدواج مجدد از جمله مباحثی است که همیشه مورد انتقاد افراد زیادی قرار گرفته است. البته این موضوع موافقانی نیز دارد که هر کدام دلایل خاص خود را دارند. واقعیت جامعه این است که ازدواج مجدد در جامعه اتفاق میافتد و دارای آثار حقوقی خاص خود میباشد.
از این رو توصیه میشود از وکیل ازدواج مجدد که همان وکیل خانواده است مشاوره دریافت نمایید. برای دریافت مشاوره میتوانید با وکلای متخصص گروه حقوقی اوان که هر یک دارای چندین سال سابقه وکالت در دعاوی خانوادگی و دعاوی حقوقی هستند تماس بگیرید تا درکوتاهترین زمان ممکن پاسخگوی سوالات شما عزیزان باشند.
ازدواج مجدد
کسانی که موافق نظریه ازدواج مجدد هستند دلایل خاص خود را دارند. آنها معتقدند در برخی شرایط مثلا زمانی که زن نازا باشد نباید شوهر را از داشتن فرزند محروم کرد. از طرفی مخالفان ازدواج مجدد معتقدند چند همسری موجب افزایش اختلافات در خانواده و به مخاطره انداختن کانون خانوادهها خواهد شد.
مطابق قوانین ایران اگر مرد چهار زن دائم داشته باشد دیگر نمی تواند برای بار پنجم زنی را به عقد دائم خود درآورد. البته مرد حتی در صورتی که چهار زن دائم داشته باشد باز هم میتواند ازدواج موقت کند. اما نکته اینجاست که مرد برای ازدواج مجدد بعد از اولین ازدواج باید دلایل موجهی داشته باشد و اجازه ازدواج مجدد را از دادگاه دریافت کند. در ادامه شرایط لازم برای دریافت اجازه ازدواج مجدد از دادگاه بیان خواهد شد.
جهت مشاوره و یا اعطای وکالت کلیک کنید
شرایط لازم برای اعطای مجوز ازدواج مجدد به مرد
در قسمت قبل توضیحاتی در خصوص ازدوج مجدد و جو حاکم بر جامعه در خصوص ازدواج مجدد مرد ارائه شد. همچنین بیان شد که برای اعطای مجوز ازدواج مجدد به مرد از سوی دادگاه وجود شرایطی لازم است. از این رو در این قسمت قصد داریم برای آگاهی بیشتر شما عزیزان در این خصوص، شرایط لازم برای دریافت مجوز ازدواج مجدد مرد از دادگاه را بیان کنیم.
شرایط لازم برای دریافت مجوز ازدواج مجدد از دادگاه عبارتند از:
۱- همسر اول به ازدواج مجدد شوهرش رضایت دهد.
۲- همسر اول در ایفای وظایف زناشویی ناتوان باشد.
۳- زن از شوهرش تمکین نکند.
۴- زن مجنون شود یا به بیماریهای صعب العلاج مبتلا شود، به گونهای که دوام زندگی زناشویی در خطر باشد.
۵- زن به حکم قطعی با مجازات ۵ سال حبس یا بیشتر یا به جزای نقدی که بر اثر عجز از پرداخت منجر به پنج سال بازداشت شود، محکوم شود.
۶- زن به هرگونه اعتیاد که به تشخیص دادگاه موجب اختلال در زندگی خانوادگی میشود مبتلا باشد.
۷- زن زندگی خانوادگی را ترک کند.
۸- زن عقیم باشد.
۹- زن غایب و مفقودالاثر شود .
در صورت وجود هر یک از شرایط فوق، مرد میتواند از دادگاه خانواده برای دریافت اجازه از دادگاه برای ازدواج مجدد اقدام نماید.
اما اگر مردی بدون اثبات و حصول حداقل یکی از موارد فوق اقدام به ازدواج مجدد کند، دفاتر ثبت ازدواج اجازه ندارند آن عقد را ثبت کنند. لازم به ذکر است که این ازدواج شرعاً صحیح است اما دفاتر ثبت ازدواج اجازه ندارند آن عقد را ثبت کنند. در واقع اگر مردی بدون وجود یکی از شرایط فوق اقدام به ازدواج مجدد نماید، بر اساس ماده ۴۹ قانون حمایت خانواده جدید به جزای نقدی یا حبس محکوم خواهد شد.
لازم به ذکر است که پس از ازدواج مجدد مرد، همسر دوم او برای ثبت ازدواج، می تواند دادخواست اثبات رابطه زوجیت را به دادگاه تقدیم نماید. اگر ادعای او در دادگاه خانواده ثابت شود، دادرس حکم به ثبت ازدواج وی صادر خواهد کرد.
در نهایت اگر همسر اول در چنین مواردی وکالت در طلاق از شوهر داشته باشد، میتواند نسبت به تقاضای طلاق اقدام کند. در غیر این صورت همسر اول حق تقاضای طلاق نخواهد داشت.
مدارک لازم برای طرح ارائه دادخواست ازدواج مجدد
در قسمت قبل شرایط لازم برای اعطای مجوز ازدواج مجدد به مرد بیان شد. همچنین توضیحاتی در خصوص اقداماتی که همسر اول و همسر دوم مرد میتوانند در جهت احقاق حق خود انجام دهند به طور خلاصه نیز بیان شد. مشخص است که قبل از هر اقدام حقوقی باید مدارک لازم برای آن امر تدارک دیده و آماده شود. دریافت اجازه از دادگاه برای ازدواج مجدد مرد از این قاعده مستثنی نیست. حال سوالی که پیش می آید این است که جهت طرح دعوی دادخواست برای ازدواج مجدد چه مدارکی لازم است.
مدارک لازم برای دریافت اجازه از دادگاه برای ازدواج مجدد مرد عبارتند از:
- مدارک شناسایی زوج و وکیل وی
- مدارک اثبات کننده اعطای وکالت به وکیل
- تصویر برابر با اصل عقدنامه
- مدارک اثبات کننده وجود یکی از شرایط قانونی ازدواج مجدد که میتواند رضایت نامه همسر اول و یا رای قطعی عدم الزام به تمکین زوجه جهت ازدواج مجدد بعد از الزام به تمکین باشد.
- در نهایت تکمیل دادخواست اجازه ازدواج مجدد و پرداخت هزینه دادرسی.
مراحل درخواست ازدواج مجدد
- برای دریافت اجازه از دادگاه برای ازدواج مجدد، ابتدا باید دادخواست اجازه ازدواج مجدد از طریق یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تکمیل و ارسال گردد.
- پس از وصول دادخواست در دادگاه خانواده، وقت رسیدگی تعیین خواهد شد. سپس طرفین به دادرسی دعوت می شوند.
- دادخواست اجازه ازدواج مجدد در شهرستانها، باید مستقیما به دادگستری تقدیم شود.
- پس از اینکه دعوی در دادگستری طرح شد، مدارک مربوطه بررسی میشود و دادگاه به ادعا رسیدگی کرده و نتیجه را از نظر وجود شرایط قانونی به اقامه کننده دعوی ابلاغ خواهد کرد.
- حضور زوج و زوجه در جلسه رسیدگی دادگاه رسیدگی کننده و حین مراحل دادخواست ازدواج مجدد ضروری میباشد.
واقعیت این است که قانون در مورد ازدواج مجدد مرد ابهام دارد. زیرا ازدواج مجدد مرد بدون حکم دادگاه، از نظر شرعی صحیح میباشد. همچنین طفل حاصل از ازدواج مجدد مرد مشروع است. بنا به وحدت ملاک درباره ازدواج موقت، که ثبت ازدواج موقت را در صورت تولد فرزند از این ازدواج ضروری و لازم می داند، به طریق اولی، ازدواج دوم مرد نیز قابل ثبت خواهد بود.
با توجه به مواد گفته شده، بهتر است قانون گذار درباره تعارضات موجود در خصوص ازدواج مجدد مرد چاره اندیشی نماید.
ازدواج مجدد مرد بدون دریافت اجازه ازدواج مجدد از سوی دادگاه، اثر حقوقی دیگری دارد. این اثر ایجاد حق طلاق برای همسر اول است.
مطابق شرایط ۱۲ گانه عقدنامه، زوجه در صورت ازدواج مجدد بدون گرفتن رضایت از همسر یا دلیل موجه، میتواند درخواست صدور حکم طلاق به دلیل ازدواج مجدد مرد را از دادگاه خانواده درخواست نماید.
نمونه رای دادگاه درمورد درخواست تجویز ازدواج مجدد به دلیل عدم تمکین
رأی دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست اقای م. اکبری با وکالت اقای ج. بطرفیت خانم الف. م. بخواسته صدور حکم به ازدواج مجدد. خواهان به استناد فتوکپی مصدق سند عقد نکاح و حکم تمکین خواستهای به شرح مذکور مطرح کرده است.
خوانده در جلسه دادرسی بیان داشته چون همسرش او را تهدید می کند حاضر به اجرای حکم تمکین نشده است. دادگاه با توجه به اظهارات خواهان دفاعیات غیر موجه خوانده ادعای خواهان را ثابت تشخیص و مستندا به ماده ۱۶ قانون حمایت خانواده حکم به ازدواج مجدد خواهان صادر و اعلام می نماید. رای صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر خواهی است.
جهت عضویت درصفحه اینستاگرام وکلای اوان روی تصویرکلیک کنید
رأی دادگاه تجدیدنظر استان
تجدید نظرخواهی خانم الف. م. بطرفیت آقای م. الف.خ. با وکالت آقای سعید جانانی از دادنامه شماره ۱۵۸۴-۹۴/۸/۲۶ صادره از شعبه چهارم دادگاه عمومی حقوقی (خانواده) شهرستان اسلامشهر وارد و موجه می باشد.
دادنامه تجدید نظرخواسته که به موجب آن با پذیرش دعوی تجدید نظرخوانده به خواسته ازدواج مجدد با استناد به ماده ۱۶ قانون حمایت خانواده اجازه ازدواج مجدد به تجدید نظرخواه داده شده است مغایر با قانون و دلائل موجود در پرونده صادر گردیده است.
این دادنامه در خور نقض است. زیرا زوجه بموجب حکم قطعی دادگاه محکوم به تمکین شد. ولی با توجه به اینکه زوجه در جلسه مورخ ۹۵/۳/۱۶ این دادگاه آمادگی کامل خود را برای تمکین و ادامه زندگی مشترک اعلام نمود، ولی زوج با اعلام اینکه بخاطر مسائل و اتفاقات پیش آمده در گذشته حقیقتا امکان ادامه زندگی نیست تمایل جدی چندانی برای زندگی مشترک از خود ابراز نداشته است.
کما اینکه مفاد پیامکهای ارسالی توسط زوج به زوجه نیز موید همین معنی است. نتیجتا عدم تمکین زوجه بخاطر عدم تمایل خود زوج است. علیهذا با توجه به مراتب مذکور اعتراض تجدید نظرخواه را وارد تشخیص و با استناد به ماده ۳۵۸ قانون آئین دادرسی مدنی حکم به نقض دادنامه تجدید نظرخواسته صادر و اعلام می نماید این رای قطعی است.
طبق رای فوق در دعوی تجویز ازدواج مجدد به استناد حکم قطعی دادگاه مبنی بر الزام زوجه به تمکین، چنانچه زوجه در جلسه دادگاه آمادگی کامل خود را برای تمکین و ادامه زندگی مشترک اعلام کند، ولی زوج تمایل برای زندگی مشترک از خود ابراز نکند و این امر برای دادگاه احراز شود، موجبی برای پذیرش دعوی تجویز ازدواج مجدد وی وجود ندارد.
سوالات متداول
- مرجع صالح برای رسیدگی به دادخواست ازدواج مجدد چه دادگاهی است؟
رسیدگی به دعوای اذن ازدواج مجدد، در صلاحیت دادگاه خانواده است.
- آیا برای ازدواج موقت مرد هم اجازه دادگاه لازم است؟
بر اساس رویه قضایی مود در ایران، در صورت ازدواج موقت مرد متاهل برای زن حق طلاق ایجاد نخواهد شد.
- اگر مردی بدون اجازه دادگاه اقدام به ازدواج مجدد کند، چه مجازاتی خواهد داشت؟
اگر مردی بدون مجوز دادگاه اقدام به ازدواج مجدد نماید و آن را به ثبت نیز نرسانده باشد، به دلیل عدم ثبت ازدواج، مجرم محسوب شده و به سه ماه تا یکسال حبس محکوم خواهد شد.
- آیا زن هم میتواند نسبت به ازدواج مجدد اقدام نماید؟
زن تنها در صورتی میتواند ازدواج مجدد داشته باشد که ازدواج اول او، به یکی از دلایل قانونی منحل شده باشد. دلایل قانونی انحلال نکاح عبارتند از: انفساخ نکاح، فسخ نکاح، طلاق، ابطال نکاح. زن بعد از سپری شدن عده شرعی، میتواند ازدواج مجدد نماید.
اما زن متاهل با هرنوع تخلف یا عیب صورت گرفته از طرف مرد، تا زمانی که در عقد مرد دیگری است و طلاق نگرفته است، نمیتواند ازدواج مجدد داشته باشد.
از طریق دکمه زیر میتوانید لینک صفحه را اشتراک گذاری کنید.