دسته بندی :

آخرین مطالب سایت

اینستاگرام ما

ما را فالو کنید

دادخواست حقوقی چیست؟

دادخواست حقوقی

پس از مطالعه، در صورت مفید بودن، این لینک را برای دیگران هم ارسال نمایید تا آن‌ها نیز از مطالعه آن بهره‌مند شوند.

https://yun.ir/8m5j85

فهرست مطالب

کاربر گرامی، در صورت نیاز به مشاوره حقوقی متخصص و باتجربه، کلیک نمایید.

ما برای مطرح کردن موضوعی در مراجع قضایی در ابتدا باید آن مرجع را از هرآنچه که اتفاق افتاده مطلع و درخواستی که از ان مرجع داریم را مطرح کنیم که این مهم به دو روش امکان پذیر است:

۱- ارائه شکایت کیفری

۲- ارائه دادخواست حقوقی

دادخواست حقوقی مواقعی مطرح می گردد که موضوع خواسته ما موارد حقوقی بوده یعنی جرمی صورت نگرفته و ما صرفا خواهان احقاق حقوق مالی خود هستیم.

دادخواست باید در برگه های چاپی و متحدالشکلی که در دفاتر خدمات قضایی الکترونیکی ارائه می شود نوشته شده و تقدیم مراجع قضایی گردد.

اگر تا به حال دادخواستی ننوشته اید و اطلاعاتی در مورد تکمیل آن ندارید باید عرض کنم دادخواست فرم آماده ای دارد که شما مواردی که خواسته را طبق ان تکمیل می نمایید.

در روی برگ دادخواست الزامی است؛

نام و نام خانوادگی

نام پدر

اقامتگاه

حتی الامکان شغل کسی که دادخواست را مطرح می کند

در صورت داشتن وکیل مشخصات وکیل درج شود.

همچنین از دیگر موارد ضروری نوشتن مشخصات طرف مقابل دعوی و یا همان خوانده است.

خواسته باید به صورت دقیق مشخص شود و اگر مالی بود قید بهای آن در دادخواست ضروری است.

اگر خواسته در دادخواست تعیین نگردد به موجب قرار دفتر دادگاه ظرف ۲ روز رد خواهد شد و در صورت تعیین نیز در آینده قابل تغییر نخواهد بود.

دادخواست حقوقی

بر اساس ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی، آغاز فرآیند رسیدگی در دادگاه مستلزم ارائه دادخواست می‌باشد. این دادخواست باید به دفتر دادگاه صالح ارسال گردد. همچنین، طبق ماده ۲ این قانون، هیچ دادگاهی مجاز به رسیدگی به دعوایی نیست، مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی‌نفع، وکیل، قائم مقام یا نماینده قانونی آنان، درخواست رسیدگی به دعوا را مطابق با قوانین مربوطه ارائه کرده باشند.

دادخواست باید به زبان فارسی و در فرم چاپی مشخصی تنظیم شود. رعایت نکات شکلی در تنظیم دادخواست از اهمیت بالایی برخوردار است و مواردی که باید به لحاظ شکلی رعایت شوند، در قانون به وضوح تعیین شده‌اند. عدم رعایت این موارد می‌تواند منجر به صدور قرار رد دادخواست گردد.

دادخواست حقوقی

تنظیم دادخواست حقوقی

دعاوی حقوقی به طیف وسیعی از مسائل مربوط می‌شود که عمدتاً شامل دعاوی خانوادگی است. در فرآیند دادرسی، وجود یک دادخواست معتبر الزامی است. توصیه می‌شود که این دادخواست توسط یک وکیل پایه یک دادگستری تنظیم گردد. وکلای مجرب به دلیل تجربه و آگاهی از جزئیات پرونده‌های مختلف، قادر به تنظیم انواع دادخواست‌ها به نحو احسن هستند. در صورت تمایل، می‌توانید تنظیم دادخواست خود را به تیم متخصص آریا دادیار واگذار نمایید.

تفاوت دادخواست و شکواییه

سوالی که ممکن است مطرح شود، تفاوت میان دادخواست و شکواییه است. هر دو این موارد به عنوان آغازگر یک فرآیند قضایی شناخته می‌شوند و در واقع، نخستین گام در این مسیر به شمار می‌آیند. شروع رسیدگی در دادسرا و دادگاه با تنظیم شکواییه یا دادخواست صورت می‌گیرد. شکواییه به امور کیفری مربوط می‌شود، که شامل مواردی است که به تحقق یک جرم و تعیین و اجرای مجازات مرتبط است. به عبارت دیگر، شکواییه زمانی قابل طرح است که رفتاری که طبق قانون جرم محسوب می‌شود، واقع شده باشد. در مقابل، در دعاوی حقوقی، خواهان موظف است تا دادخواست خود را به دادگاه صالح ارائه دهد و فرآیند رسیدگی با ارائه این دادخواست آغاز می‌شود.

شبکه های اجتماعی اوان

ایتااینستاگرامتلگرام
روبیکا

دادخواست حقوقی فروش مال غیر

فروش مال غیر؛

زمانی رخ می دهد که فردی ملک یا هر نوع مال دیگری را پس از فروش به اولین نفر با روش هایی متقلبانه به فرد یا افراد دیگری نیز بفروشد.

مثلا شخص (الف) واحد مسکونی را به شخص (ب) توسط مبایعه نامه می فروشد و در فرجه زمانی که برای انتقال سند تعیین می شود توسط مبایعه نامه دیگری به شخص (ج) می فروشد که در همچین شرایطی معامله ای که مقدم بر سایرین است تایید و مابقی ابطال شده و ثمن پرداختی خریداران باید مسترد گردد.

فروش مال غیر در اصل در زمره جرایم به حساب می آید و جرایم باید به وسیله شکوائیه و شکایت کیفری مطرح گردد. ولی چون جنبه مالی و حقوقی نیز دارد شخص اولی که مورد معامله با بایع یا فروشنده قرار گرفته می تواند با طرح دادخواست حقوقی خسارت نیز گرفته و معاملات بعدی را باطل نماید.

بیشتر بخوانید: دادخواست طلاق

دادخواست مطالبه وجه

یکی دیگر از انواع دادخواست حقوقی دادخواست مطالبه وجه است.

چنانچه شخص وجه و یا وجوهی را از فرد دیگری طلب داشته و طلبکار باشد و بدهکار از پرداخت بدهی خودداری و استنکاف نماید، برای رسیدن به طلب خود باید اقدام قانونی لازم را در جهت مطالبه وجه خویش انجام دهد، مطالبه وجه می تواند بر اساس:

رسید،

فاکتور،

چک،

قرارداد،

تعهد مالی،

سفته،

فیش بانکی،

پرینت حساب،

و یا شهادت شهود باشد.

در ارتباط با وجوهی که من باب قرض دادن و  قرض الحسنه به حساب بدهکار واریز شده، بهتر است علاوه بر فیش بانکی و یا پرینت حساب دلیلی که مبین و نشان دهنده وجه و یا وجوه واریزی بابت قرض بوده است نیز ارائه شود.

دادخواست حقوقی چیست

مراحل مطالبه وجه

۱ – ارسال اظهار نامه:

اگرچه ارسال اظهارنامه در خصوص موضوعات فوق اجباری نیست ولیکن هر شخص می تواند قبل از ارائه و تقدیم دادخواست، حق خویش را به وسیله ی ارسال اظهار نامه از شخص دیگری مطالبه کند.

اما به شرط  اینکه موعد و زمان مطالبه وجه رسیده باشد، در مجموع هر کس این حق را دارد که  اظهارتی را که راجع به معاملات و تعهدات خویش با دیگری است را بخواهد به طور رسمی به او برساند ضمن اظهار نامه بتواند به طرف ابلاغ نماید.

۲ – دادخواست مطالبه وجه:

 بعد از ارسال و ابلاغ اظهارنامه به طرف مقابل، اگر از سمت وی پاسخی داده شده باشد یا نه، می توان با تهیه و تنظیم دادخواست مناسب دعوی مطالبه وجه خود را مطرح نمود.

علاوه بر وصول مطالبه وجه که همان خواسته اصلی می باشد می توان خسارات دادرسی و خسارت تأخیر تأدیه را نیز مطالبه نمود و به منظور توقیف اموال، تقاضای صدور قرار تأمین خواسته را نیز نمود.

صدور قرار تأمین خواسته در دادگاه یا شورای حل اختلاف منوط و وابسته به تودیع و ایداع خسارت احتمالی است.

مگر در این صورت که خواسته مستند به سند رسمی باشد. یا اینکه خواسته مستند به چک و سفته باشد و شرایط صدور قرار تأمین خواسته را بدون پرداخت خسارت احتمالی داشته باشد.

در غیر این صورت جهت صدور قرار تأمین تودیع خسارت احتمالی از سوی خواهان مورد نیاز و لازم می باشد، در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی زمان ثبت دادخواست که طی آن تقاضای صدور قرار تأمین خواسته نیز شده باشد، پرداخت خسارات احتمالی نیاز نیست بلکه پس از صدور دستور دادگاه یا شورای حل اختلافی که پرونده به آن ارجاع شده است ایداع خسارت احتمالی لازم است.

دادخواست حقوقی تصرف عدوانی و رفع تصرف عدوانی

اگر شخصی بدون اجازه مالک اصلی و یا مستاجر که مالک انتفاع است زمین یا ملکی را تصرف کند و به نحوی مانع انتفاع یا همان بهره بردن اشخاص فوق الذکر گردد تصرف عدوانی انجام داده است.

ماده ۱۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی در تعریف این فعل می گوید:

دعوای تصرف عدوانی عبارتست از:

ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه شخصی بدون رضایتش مال غیرمنقول را از تصرف او خارج کرده است و اعاده تصرف خویش را نسبت به آن مال درخواست می نماید.

تصرف عدوانی دارای شرایطی است که بیان ان ها در دادخواست و اثبات انان در طی جلسه رسیدگی بیشترین تاثیر را در رای دادگاه دارد.

۱- سبق تصرف خواهان:

اثبات خواهان مبنی بر این که از حق مورد نظر استفاده می کرده است.

۲- ممانعت فعلی خوانده:

اثبات این که خوانده از حق خواهان ممانعت  و جلوگیری می کرده است.

۳- عدم رضایت خواهان:

این ممانعت از حق می بایست بدون رضایت خواهان باشد. تصرف فعلی خوانده بدون داشتن رضایت خواهان و حکم مراجع صالح باشد.

۴- تصرف عدوانی شامل اموال غیر منقول می شود و اموالی همچون خودرو و … شامل تعریف ماده ۱۵۸ تصرف عدوانی نمی شود.

دادخواست حقوقی چک برگشتی

قبل از نوشتن دادخواست برای مطالبه وجه چک برگشتی باید به بانک مراجعه کرده و گواهی مبنی بر عدم پرداخت و یا عدم وصول چک را دریافت کنید.

سپس دادخواست را تکمیل و به دفاتر خدمات قضایی الکترونیکی ارائه می کنید.

در دادخواست باید مشخصات کامل چک از قبیل:

مبلغ چک؛

تاریخ پرداخت چک؛

و سایر جزییات را نوشته و گواهی عدم پرداخت چک را به دادخواست مطالبه چک پیوست کنید.

از نظر محلی مرجع صالح به رسیدگی در این مورد دادگاهی است که در حوزه آن چک برگشت خورده است.

صلاحیت شورا حل اختلاف در خصوص رسیدگی به چک هایی است که مبلغ آنها کمتر از ۲۰ میلیون تومان است.

شما می توانید به شورا مراجعه کرده و دادخواست خود را به صورت کتبی و شفاهی مطرح کنید همراه داشتن چک و گواهی عدم پرداخت الزامی است.

نتیجه گیری

دادخواست حقوقی یکی از ابزارهای اساسی در فرآیند دادرسی است که به افراد و سازمان‌ها امکان می‌دهد تا حقوق خود را از طریق محاکم قضایی پیگیری کنند. تهیه و تنظیم صحیح دادخواست، اولین و مهم‌ترین گام در هر دعوای حقوقی است، زیرا دقت و صحت آن می‌تواند تأثیر مستقیمی بر روند و نتیجه نهایی پرونده داشته باشد. آگاهی از اصول و قواعد مربوط به نگارش دادخواست، به متقاضیان کمک می‌کند تا با اطمینان بیشتری در پی احقاق حقوق خود باشند. بنابراین، شناخت کامل از مفاهیم و مراحل تنظیم دادخواست حقوقی، برای دستیابی به عدالت و اجرای قانون امری ضروری است.

سوالات متداول

برگه چاپی است که خواهان در آن مشخصات شخصی، خواسته و ادله خود را در آن اظهار می کنند. و به محاگم قضاییه ارائه می دهد برای شروع به رسیدگی.

در دادخواست حقوقی باید اطلاعاتی مانند مشخصات خواهان و خوانده، خواسته دعوا، دلایل قانونی و مستندات مربوطه و توضیحات کافی در مورد نحوه نقض حقوق یا تعهدات توسط خوانده درج شود. این اطلاعات باید به‌طور دقیق و مطابق با قوانین و مقررات مربوطه تنظیم گردد.

در امور حقوقی بر خلاف امور کیفری خواهان است که محدوده رسیدگی را مشخص می کند. لذا تنظیم صحیح دادخواست حقوقی بسیار حائز اهمیت است. یک دادخواست نادرست یا ناقص ممکن است باعث رد شدن پرونده یا تأخیر در رسیدگی شود، در حالی که یک دادخواست دقیق و کامل به دادگاه کمک می‌کند تا بهتر و سریع‌تر به موضوع دعوا رسیدگی کند.

نظرات ارزشمند شما به ما کمک می‌کند تا خدمات خود را در زمینه دادخواست حقوقی بهبود بخشیم. لطفاً تجربه خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.

    ترک یک پاسخ

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. زمینه های مورد نیاز علامت گذاری شده اند*