دسته بندی :

آخرین مطالب سایت

اینستاگرام ما

ما را فالو کنید

دادخواست مطالبه خسارت ناشی از تخریب

دادخواست مطالبه خسارت ناشی از تخریب

پس از مطالعه، در صورت مفید بودن، این لینک را برای دیگران هم ارسال نمایید تا آن‌ها نیز از مطالعه آن بهره‌مند شوند.

https://yun.ir/djpdb7

خسارت ناشی از تخریب اموال، ممکن است برای هر شخصی به صورت خواسته یا ناخواسته رخ بدهد، بدین معنا که مال شما مورد تخریب قرار گیرد، این موضوع مهم در حقوق مدنی و هم در قوانین کیفری قابل پیگیری استدر کشور ما ، با توجه به جایگاه ویژه‌ای که حفظ حقوق مالکیت دارد، بحث مطالبه خسارت ناشی از تخریب اموال از اهمیت بالایی برخوردار است. این مقاله به بررسی قواعد قانونی مرتبط با این نوع خسارت، شرایط و مراحل دادخواست مطالبه آن و نکات کلیدی پرداخته و به تحلیل ابعاد حقوقی این مسئله می‌پردازد.

فهرست مطالب

کاربر گرامی، در صورت نیاز به وکیل پایه یک دادگستری متخصص و باتجربه، کلیک نمایید.

خسارت به چه معناست؟

برای اینکه با جبران ضرر و زیان و خسارت آشنا بشویم و بهتر مفهوم آنها را درک کنیم؛

ابتدا باید بدانیم چه چیزی ضرر و زیان محسوب می شود؟

خسارت در لغت؛ به معنای ضرر و زیان به کار رفته است؛

ولی اگر به مفهوم آن کمی دقت کنیم متوجه خواهیم شد که از یک طرف به معنای زیان وارد شده و از طرف دیگر به معنای جبران ضرر وارده به کار رفته است.

به طور خلاصه تر که در عرف نیز به کار می رود به معنای خسارت زدن و پرداخت آن است.

در بحثی دیگر خسارت انواعی دارد که شامل مادی و یا مالی، جسمی و یا بدنی و تمامیت جسمانی و معنوی می شود؛

البته در اینجا منظور خسارت مادی و مالی است.

حال با ما همراه باشید تا بفهمیم تخریب چه معناست و چگونه می توان آنرا مطالبه کرد.

تخریب چیست؟

تخریب به معنای آسیب رساندن به مال یا اموال شخصی است که می‌تواند به شکل‌های مختلفی از جمله تخریب فیزیکی، آتش‌سوزی، سیل و دیگر حوادث غیرمترقبه انجام شود. خسارت ناشی از تخریب به آسیب‌هایی اطلاق می‌شود که به مال یا اموال وارده می‌شود و شامل هزینه‌های تعمیر، کاهش ارزش اموال و سایر هزینه‌های مربوط به جبران خسارت است.

  از بین بردن مال نیز در عرف؛

مترادف با تخریب به کار رفته است. اما در قانون مجازات اسلامی قانون گذار به تعریف جرم تخریب نپرداخته است و فقط بعضی از مصادیق آنرا نام برده است و به آن بسنده کرده است.

اما می توان تخریب را اینگونه تعریف کرد تا با جامعه ی آماری آن آشنا شد؛

که زدن عمدی به طور کلی یا جزئی نسبت به مال یا شی ء متعلق به شخص حقیقی یا حقوقی به ترتیبی که در قانون ذکر شده است.

حال برای اینکه تعریف آنرا بهتر توضیح داده باشیم باید به نکاتی توجه کنیم.

شبکه های اجتماعی اوان

ایتااینستاگرامتلگرام
روبیکا

مطالبه خسارت ناشی از تخریب

مطالبه خسارت ناشی از تخریب مانند سایر جرایم علیه اموال مردم ممکن است بروز کند، با فعل مثبت و با انجام عمل تحقق می یابد. به این صورت که شخص فعلی را انجام می دهد یعنی امکان اینکه با ترک فعل تحقق یابد وجود ندارد. اگر شخصی با فعل منفی اقدامی کند هرچند موجب از بین رفتن یا ورود ضرر به مال متعلق به غیر شود از لحاظ قانونی جرم تخریب تحقق پیدا نکرده است.

برای موفقیت در دادخواست مطالبه خسارت ناشی از تخریب، شاکی باید شرایط زیر را اثبات کند:

وجود مال و مالکیت: متقاضی باید ثابت کند که مال مورد نظر به او تعلق داشته است و در نتیجه تخریب، خسارتی به او وارد شده است.

اثر تخریب: باید اثبات شود که تخریب واقعی انجام شده و ضرر و زیان ناشی از آن قابل اندازه‌گیری است.

نقص در تعهدات اخلاقی یا قانونی: باید مشخص شود که طرف مقابل عمدی یا غیرعمدی از اقداماتی که متضمن حفاظت از مال بوده، قصور کرده است.

نسبت علیت: باید نشان داده شود که بین تخریب و خسارت به وجود آمده، رابطه مستقیم وجود دارد.

شرایط مطالبه خسارت

برای موفقیت در دادخواست مطالبه خسارت ناشی از تخریب، شاکی باید شرایط زیر را اثبات کند:

وجود مال و مالکیت: متقاضی باید ثابت کند که مال مورد نظر به او تعلق داشته است و در نتیجه تخریب، خسارتی به او وارد شده است.

اثر تخریب: باید اثبات شود که تخریب واقعی انجام شده و ضرر و زیان ناشی از آن قابل اندازه‌گیری است.

نقص در تعهدات اخلاقی یا قانونی: باید مشخص شود که طرف مقابل عمدی یا غیرعمدی از اقداماتی که متضمن حفاظت از مال بوده، قصور کرده است.

نسبت علیت: باید نشان داده شود که بین تخریب و خسارت به وجود آمده، رابطه مستقیم وجود دارد.

دادخواست الزام به تنظیم سند ملک

موضوع جرم تخریب است

به این صورت که مال دیگری یا اموال متعلق به عموم و اموال دولتی را در بر می گیرد؛

و در بحثی دیگر باید گفت که تخریب یک جرم عمدی است که قصد ضرر زدن به مال دیگری باید وجود داشته باشد و فرد باید اراده داشته باشد و خودش از روی قصد این عمل را انجام داده باشد یعنی علم و عمد نسبت به عمل ارتکابی داشته باشد و قصد ایراد ضرر و خسارت به دیگری داشته باشد.

خسارت مرتبط با تخریب

خسارت ممکن است در موضوعات و اموال مختلفی باشد، یا به معنای واضح تر اینکه انواع تخریب چه چیزهایی هستند که در ذیل توضیح خواهم داد.

خسارت به اسناد و نوشته های دولتی

که به معنای این است اسناد و چنین نوشته هایی دچار تخریب جزئی شده و یا اینکه به طور کلی از بین بروند گه مجازاتی برای عامل آن در قانون پیش بینی شده است.

خسارت به اموال تاریخی،فرهنگی

که در این مورد اگر کسی باعث تخریب اموالی شود که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده باشد، مراجع صالحه عامل آنرا مجازات خواهند کرد.

خسارتی که ممکن است به اموال و حیوانات وارد شود

به این صورت که فرد خاطی با اعمالی بتواند اموال و یا اشیا و یا محصولات و به طور کلی اموال منقول و غیرمنقول متعلق به غیر را از بین ببرد و یا اینکه آنرا ناقص کند که طبق قانون مجازاتی مقرر برای آن در نظر گرفته شده است.

خسارت به منابع طبیعی و فضای سبز و محیط زیست

به طور مثال فردی درختانی که در محدوده ی شهری قرار دارد و یا اینکه در سطح شهر درختانی وجود دارند که شهرداری برای حفاظت از آنها، پلاک گذاری کرده و اگر فردی بخواهد آنرا تخریب کند مجازات خواهد شد.

خسارت و یا تخریب به وسایل و تاسیسات عمومی

مانند خسارت به شبکه های آب و فاضلاب و یا برق و گاز و تلفن و نفت و امثال آنها که مجازات سنگینی داشته و حتی ممکن است به عامل مجازات محارب را بدهند که در بعضی از شرایط اعدام خواهد بود.

تخریب و خسارت به وسایل و تأسیسات عمومی نه تنها غیرقانونی است، بلکه باعث ضرر همگانی و ایجاد هزینه‌های اضافی برای جامعه می‌شود.

شکل درخواست و نحوه ی رسیدگی

در اینجا باید گفت که با توجه به اینکه اگر تخریب یک جرم محسوب شود و یا در مواردی صرفا یک دعوای حقوقی باشد،  برای مطالبه خسارت باید در قالب دادخواست تنظیم و ارائه شود، چه می خواهد به صورت جزایی در شعب کیفری رسیدگی شود و چه در دادگاه حقوقی.

به این صورت که فرد زیان دیده ممکن است حین شکایت از مجرم، خسارات وارده به خودش را نیز مطالبه کند که در این صورت دادگاه کیفری علاوه بر تعیین مجازات، میزان خسارت را نیز مشخص می کند و فرد خاطی را به پرداخت آن محکوم خواهد کرد.

ولی در شرایطی ممکن است که شاکی بعد از اینکه رای دادگاه کیفری صادر شد، اقدام به مطالبه کند که در این صورت باید به دادگاه حقوقی مراجعه کند و نسبت به مطالبه خسارت در قالب دادخواست برآید.

یک نمونه برای شما آورده ایم زیرا مطالبه باید در قالب دادخواست باشد تا بیشتر موضوع را متوجه بشوید.

دادخواست مطالبه خسارت تخریب

خواهان اولین چیزی که در دادخواست مشخص می شود مشخصات خواهان است که در این مورد کسی که زیان دیده است باید مشخصاتش در این بخش نوشته شود

خوانده

قسمت بعدی نوشتن مشخصات کسی است که فکر می کنیم او باعث شده است کا ما خسارت ببینیم و یا به زبانی دیگر، شخصی که ادعا داریم که او مقصر است و البته دلیلی هم برای اثبات ادعای خود داریم

تعیین خواسته

در اینجا موضوعی که از محضر دادگاه درخواست داریم را می نویسیم که به طور مثال مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم تخریب و یا مطالبه ضرر و زیان و یا خسارت ناشی از تخریب

دلایل و منضمات

در این بخش باید دلایل خود را نوشته به این معنا که با توجه به این دلایل ما اثبات خواهیم کرد که خوانده مقصر است و به ما خسارت زده است مثل اینکه اگر خسارت به منزل باشد و یا مالی دیگر، ما درخواست تأمین دلیل دهیم و اینگونه یک دلیل قابل اثبات برای ارائه خواهیم داشت

شرح خواسته

در این بخش درخواست خود را از ریاست محترم دادگاه حقوقی و یا کیفری می خواهیم به این صورت که از جنابعالی درخواست دارم که با توجه به این شرایط و اوضاع و احوال، حق بنده را احقاق کنید و عدالت را اجرا کنید و فرد مقصر را به پرداخت خسارت بنده مجبور کنید و رای به محکومیت او بدهید

اشاره به چند نکته:

مطالبه ی خسارت در دعوای تخریب هزینه دارد و دعوای مالی محسوب می شود؛

خواهان باید معادل خواسته ای که ارائه می دهد، سه درصد هزینه ی دادرسی بپردازد البته در شرایطی نیاز به پرداخت هزینه ندارد که در اینگونه موارد و برای گرفتن نتیجه ی مدنظر خود بهتر است با وکلای ما مشورت کنید.

بیشتر بخوانید: وکیل مصادره اموال

جرم تخریب در مواردی قابل گذشت است و در مواردی غیر قابل گذشت؛

که اثر آن بر می گردد به زمانی که جرم قابل گذشت رضایت شاکی از مقصر، دعوا و رسیدگی متوقف می شود ولی در غیر قابل گذشت در مواردی شامل تخفیف مجازات و در مواردی حتی تخفیف هم شامل او نمی شود.

نقش کارشناسان: در بسیاری از موارد، برای تعیین میزان خسارت، نیاز به نظرات کارشناسان حرفه‌ای و معتبر است.

مهلت تقاضا: شاکی باید به مهلت‌های قانونی برای طرح دعاوی دقت کند. طبق قانون، معمولاً مهلت طرح دعاوی برای خسارات ناشی از تخریب یک سال است.

حکم قطعی: پس از صدور حکم از سوی دادگاه، شاکی می‌تواند با تسلیم حکم و درخواست اجراییه، نسبت به وصول خسارت اقدام کند.

در بحث تخریب باید گفت که اگر اتلاف و با خسارت چه از روی عمد باشد و چه از روی عمد نباشد، فرد مقصر باید از عهده ی پرداخت خسارت برآید و نقش عمد بودن یا نبودن در میزان مجازات است و تاثیر کیفری دارد و بر روی ضمان فرد تاثیری ندارد و او باید خسارت را پرداخت کند.

مطالبه خسارت ناشی از تخریب در نظام حقوقی ایران موضوعی پیچیده و مهم است که نیازمند آگاهی از قوانین و رویه‌های قضایی است. با شناخت صحیح از حقوق و تکالیف قانونی خود، افراد می‌توانند از حقوق خود در مقابل تخریب‌گران دفاع کنند و خسارات وارده را جبران کنند.

سوالات متداول

دادخواست مطالبه خسارت ناشی از تخریب، سندی قانونی است که به وسیله آن فرد آسیب‌دیده از تخریب مال خود، درخواست جبران خسارت از جانب شخص یا اشخاص مسئول را به دادگاه ارائه می‌کند. این دادخواست باید زمانی تقدیم دادگاه شود که آسیب به مال واقع شده و فرد بخواهد حقوق خود را از طریق قانونی مطالبه کند.

مدارک مالکیت مال آسیب‌دیده

تصاویر و گزارش‌های مربوط به تخریب

شواهدی که نشان‌دهنده مسئولیت شخص تخریب‌کننده باشد (مثل شهادت شهود)

برآورد خسارت از سوی کارشناس (در صورت نیاز)

بله، تقدیم دادخواست هزینه‌هایی دارد که به آن هزینه دادرسی گفته می‌شود. این هزینه بسته به میزان خسارت و نوع دادخواست متفاوت است. شاکی باید این هزینه را در زمان ثبت دادخواست پرداخت کند.

پس از صدور حکم قطعی از سوی دادگاه که به نفع شاکی باشد، وی می‌تواند با ارائه حکم به دادگاه، درخواست اجراییه کند. سپس دادگاه نسبت به اجرای حکم و وصول خسارت از خوانده اقدام خواهد کرد. در صورت عدم همکاری خوانده، شاکی می‌تواند درخواست توقیف اموال وی را نیز به دادگاه ارائه کند.

نظرات ارزشمند شما به ما کمک می‌کند تا خدمات خود را در زمینه دادخواست مطالبه خسارت ناشی از تخریب بهبود بخشیم. لطفاً تجربه خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.

    ترک یک پاسخ

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. زمینه های مورد نیاز علامت گذاری شده اند*