پس از مطالعه، در صورت مفید بودن، این متن را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه مفید آن بهرهمند شوند.
در صورت مفید بودن، این لینک را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه آن بهرهمند شوند.
تاریخ توقف ورشکستگی یکی از موضوعات مهم در ورشکستگی تاجر می باشد. زیرا بعد از این تاریخ تاجر حق هیچ دخل و تصرفی در اموال خود را ندارد و هیچ معامله، صلح محاباتی و هبه ای را نباید انجام دهد. فرد ورشکسته پس از اعلام توقف و ورشکستگی، حق هیچ نقل و انتقالی راجع به اموال منقول و غیر منقولش را ندارد و نمی تواند هیچ یک از قروض را هر چند موعد پرداختش رسیده باشد پرداخت کند و در نتیجه فرد ورشکسته اجازه انجام هیچ اقدام مالی را ندارد.
فهرست مطالب
کاربر گرامی، در صورت نیاز به مشاوره حقوقی کلیک نمایید.
تاریخ توقف ورشکستگی
تاریخ توقف ورشکستگی یکی از مهمترین موضوعات قید شده در حکم ورشکستگی می باشد.اهمیت تاریخ توقف ورشکستگی در ماده ۴۱۶ قانون تجارت بیان شده است. تاریخ توقف در واقع همان تاریخی است که یک تاجر یا شرکت تجاری بعد از آن تاریخ، دیگر توانایی ادای دیون و انجام تعهدات خود را ندارد. دادگاه باید در حکم خود، تاریخ توقف تاجررا مشخص کند و اگر در حکم مشخص نشد تاریخ حکم تاریخ توقف ورشکستگی محسوب میشود.
آثار ورشکستگی قبل از تاریخ توقف ورشکستگی
دوره توقف به دو تاریخی اطلاق میشود که یکی تاریخ مقرر از سوی محکمه جهت توقف پرداختهای تاجر و دیگری تاریخ صدور حکم ورشکستگی است. در قانون، به معاملاتی که توسط تاجر قبل از آغاز دوره توقف انجام شده، اصطلاح “قابل فسخ” اطلاق شده است. براساس ماده ۴۲۴ قانون تجارت، در صورتی که از طریق طرح دعوا از سوی مدیر تصفیه یا طلبکاران اثبات شود که تاجر متوقف قبل از تاریخ توقف، به منظور فرار از پرداخت بدهی یا به ضرر طلبکاران، معاملهای را انجام داده که موجب ضرر بیش از یک چهارم قیمت روز معامله شده، آن معامله قابل فسخ خواهد بود. با این حال، طرف دیگر معامله میتواند قبل از صدور حکم فسخ، تفاوت قیمت را پرداخت کند. علاوه بر این، در ادامه این ماده تصریح شده که درخواست فسخ باید حداکثر ظرف دو سال از تاریخ انجام معامله به دادگاه ارائه شود. همچنین ماده ۴۲۵ قانون تجارت به این نکته اشاره دارد که در صورت صدور حکم فسخ معامله; توسط محکمه صادر گردید; محکوم علیه باید پس از قطعی شدن مالی را که موضوع معامله بوده; به مدیر تصفیه مسترد نماید و در صورتی که عین مال در تصرف او نباشد تفاوت قیمت را خواهد داد.
آثار حکم ورشکستگی در دوره توقف ورشکستگی
دوره توقف به عنوان مرحلهای از شک و تردید نسبت به معاملات و تصرفات قانونی تاجر ورشکسته شناخته میشود. به همین دلیل، قانونگذار تدابیری را برای حمایت از بستانکاران مقرر کرده است که برخی از معاملات مشخص را باطل و غیرمعتبر اعلام میکند. طبق ماده ۴۲۳ قانون تجارت، معاملات و تصرفات زیر در دوره توقف فاقد اعتبار میباشد:
هر نوع صلح محاباتی یا هبه و به طور کلی، هر نوع نقل و انتقال بلاعوض، چه مربوط به اموال منقول باشد و چه غیرمنقول.
پرداخت هر نوع قرض، اعم از قرضهای حال و مؤجل، به هر شیوهای که صورت پذیرد.
هر معاملاتی که منجر به محدود شدن اموال منقول یا غیرمنقول تاجر گردد و به تبع آن، خسارتی به بستانکاران وارد کند.
شبکه های اجتماعی اوان
|
اعتراض به حکم ورشکستگی
اعتراض به حکم ورشکستگی میتواند توسط هر فردی که متضرر از این حکم به شمار میرود، ارائه شود. این اعتراض میتواند به خود حکم ورشکستگی و یا به تاریخ شروع دوره توقف مربوط باشد.
اعتراض به حکم ورشکستگی توسط تاجر ورشکسته
تاجر یا شرکت تجارتی که به موجب حکم دادگاه ورشکسته اعلام می شود می تواند به این حکم و تاریخی که در آن به عنوان تاریخ توقف اعلام گردیده ، اعتراض نماید. این اعتراض نوعی اعتراض به حکم غیابی است زیرا چنانچه تاجر ورشکسته در رسیدگی بدوی حضور نداشته باشد و به موجب حکم دادگاه ورشکسته تلقی شود ، حق دارد به رای مزبور اعتراض نماید اما اگر در رسیدگی به دعوا حضور داشته باشد نمی تواند به حکم اعتراض نماید چرا که ضمن حضور در جلسه دادرسی ، دفاعیات و دلایل خود در خصوص توقف و تاریخ حدوث آن را مطرح کرده است بنابراین اعتراض او در دادگاه صادر کننده حکم، تکرار رسیدگی می باشد.
مرجع صالح رسیدگی به واخواهی حکم ورشکستگی
چنین اعتراضی واخواهی نامیده می شود. دادخواست واخواهی در دادگاه صادر کننده حکم غیابی قابل رسیدگی است و مستلزم تقدیم دادخواست می باشد .در فرضی که شخص متوقف ، خواهان دعوی باشد ، صدور حکم غیابی منتفی است ؛ حتی اگر در دادرسی شرکت نداشته باشد و چنانچه ورشکسته در جلسه دادرسی حضور داشته در صورت تمایل تنها می تواند درخواست تجدید نظر خواهی نماید.
اعتراض به حکم ورشکستگی توسط دادستان
دادستان به نمایندگی از جامعه می تواند به حکم ورشکستگی و تاریخ توقف آن اعتراض نماید . به نظر می رسد از آنجا که داستان در این دعوا حضور دارد ، حکم ورشکستگی از سمت او قابل تجدید نظر خواهی بوده و مرجع رسیدگی به این اعتراض دادگاه تجدید نظر استان می باشد.
اعتراض به حکم ورشکستگی توسط طلبکاران
حکم ورشکستگی از طرف طلبکاری که در دعوی ورشکستگی دخالتی نداشته باشد ، قابل اعتراض از طریق واخواهی است ؛ البته طلبکاری که در دادرسی حضور داشته می تواند به حکم ورشکستگی تقاضای تجدید نظر خواهی کند. معمولا اعتراض طلبکاران نسبت به تاریخ توقف است .
اعتراض شخص ثالث به حکم ورشکستگی
ثالث به شخصی گفته می شود که در هیچ از مراحل دادرسی; در دعوای ورشکستگی دخالت نداشته باشد; و همچنین بعد از اقامه دعوا به عنوان مجلوب یا واردِ ثالث در دعوا شرکت نداشته باشد همچنین شخص ثالث بایستی ذینفع در حکم ورشکستگی نباشد. اعتراض ثالث نسبت به حکم ورشکستگی و تاریخ توقف به وسیله دادخواست مطرح می شود.
این دعوا باید به طرفیت اصحاب موضوع حکم ورشکستگی طرح گردد. ثالث در دعوی ورشکستگی می تواند به اصل حکم ورشکستگی یا تاریخ توقف و یا هر دو مورد اعتراض نماید و به اعتراض وی در دادگاه صادر کننده رای ورشکستگی رسیدگی میشود.
اعتراض ثالث مقید به مهلت نمی باشد و مواد ۴۱۷ و ۴۱۸ و ۴۲۲ ق.آ.د.م حتی پس از اجرای حکم نیز معترضین ثالث را مجاز به اقامه دعوا نموده است ؛ این اعتراض بر دو نوع است :
اعتراض ثالث اصلی :اعتراضی است که از ابتدا از طرف شخص ثالث صورت می گیرد و به موجب دادخواست به طرفیت محکوم له و محکوم علیه رای ورشکستگی مطرح می شود.
اعتراض ثالث طاری :اعتراض یکی از طرفین دعوا به حکمی که قبلا در دادگاهی صادر شده و طرف دیگر جهت اثبات ادعای خود در اثناء دادرسی به آن استناد می نماید ؛ این اعتراض متعاقب رویت حکم یا قرار در دادگاه ، بدون تقدیم دادخواست مطرح می شود.
تجدید نظر خواهی از حکم ورشکستگی
برطبق ماده ۳۳۱ قانون آیین دادرسی مدنی کلیه احکام صادره در دعاوی غیر مالی ، قابل تجدید نظر خواهی است و حکم ورشکستگی نیز غیر مالی می باشد ، چرا که صرفا ناتوانی تاجر از پرداخت دیون را اعلام می کند ؛ بنابراین رای ورشکستگی قابلیت تجدید نظر خواهی در محاکم تجدید نظر استان را دارد.
قابلیت تجدید نظر خواهی از رای ورشکستگی ، در ماده ۵۳۶ قانون تجارت نیز آماده است. بر اساس این ماده حکم اعلان ورشکستگی و همچنین حکمی که به موجب آن تاریخ توقف تاجر در زمانی قبل از اعلان ورشکستگی تشخیص داده شود ، قابل اعتراض است.
مهلت تجدید نظر خواهی از حکم ورشکستگی
مهلت تجدید نظر خواهی از حکم ورشکستگی نیز بر اساس قانون تجارت تعیین می شود که بنا بر ماده ۵۳۷ این قانون اعتراض باید از طرف تاجر ورشکسته ، ظرف ده روز و از طرف اشخاص ذینفع مقیم ایران ، ظرف یک ماه و از سوی اشخاص خارج از ایران ظرف ۲ ماه از تاریخ اعلان می باشد. تجدید نظر خواهی مانع از اجرای حکم ورشکستگی نیست .
فرجام خواهی از حکم ورشکستگی
رای ورشکستگی از قابلیت فرجامخواهی در دیوان عالی کشور برخوردار نیست، زیرا این رأی جنبه ملی ندارد و بنابراین رسیدگی به این موضوع در صلاحیت دیوان عالی کشور نمیباشد.
واخواهی نسبت به حکم ورشکستگی
شخصی که با وجود ابلاغ قانونی، در جلسه دادرسی حاضر نشده و دفاع کتبی نیز ارائه نکرده باشد، بر اساس ماده ۳۰۵ قانون آیین دادرسی مدنی حق واخواهی نسبت به رأی ورشکستگی را خواهد داشت.
اعاده دادرسی نسبت به حکم ورشکستگی
در فرآیند رسیدگی به دعوای ورشکستگی ممکن است تاجر یا اشخاص مرتبط با او اقدام به پنهانسازی اطلاعات یا ارائه مدارک نادرست نمایند. بدین ترتیب، پس از صدور و قطعی شدن حکم، در صورت وجود یکی از شرایط مندرج در ماده ۴۲۶ قانون آیین دادرسی مدنی، میتوان نسبت به حکمی که قطعی شده، درخواست اعاده دادرسی را تسلیم کرد. اعاده دادرسی از روشهای استثنائی شکایت از رأی محسوب میشود و به موجب آن، ذینفع میتواند از دادگاه بدوی یا تجدیدنظر درخواست رسیدگی مجدد نماید. این دادخواست باید به دادگاهی ارائه شود که حکم مورد نظر را صادر کرده است.
اعتراض به تاریخ توقف
در خصوص تاریخ توقف، طلبکاران و برخی مواقع خود تاجر تمایل دارند که این تاریخ به گذشتهای دورتر عطف شود تا معاملات بیشتری به جهت بطلان یا فسخ مورد بررسی قرار گیرد و به این وسیله، دارایی تاجر افزایش یابد. اما منافع بستانکارانی که مطالبات خود را وصول کردهاند، ایجاب میکند که تاریخ توقف به زمانی پس از وصول مطالبات آنان مشخص شود تا از ابطال دریافتهای آنها جلوگیری به عمل آید. به همین دلیل، قانونگذار این امکان را برای تاجر و سایر اشخاص ذینفع فراهم کرده است که به تاریخ تعیین شده برای توقف اعتراض نمایند.
اعتراض به قرارهای مربوط به ورشکستگی
به غیر از قرارهایی که در قانون آیین دادرسی مدنی پیش بینی شده است ، برخی قرارها در قانون تجارت به طور خاص درمورد ورشکستگی پیش بینی شده اند شامل موارد ذیل می باشد:
قرارهای راجعه به تعیین یا تغییر عضو ناظر یا مدیر تصفیه
قرارهای راجعه به تقاضای اعانه به جهت تاجر ورشکسته یا خانواده وی.
قرارهای فروش اسباب یا مالالتجاره که متعلق به ورشکسته است.
قرارهایی که قرارداد ارفاقی را موقتاً موقوف یا قبول موقتی مطالبات متنازع فیه را مقرر میدارد.
قرارهای صادره در خصوص شکایت از اوامری که عضو ناظر در حدود صلاحیت خود صادر کرده است.این قرارها قطعی بوده و قابل اعتراض نیستند ؛ تنها قرار بازداشت تاجر ورشکسته قابل اعتراض در مراجع بالاتر است و تاجر هر یک ماه می تواند نسبت به قرار بازداشت خود اعتراض کند.
مهلت اعتراض به حکم ورشکستگی
مدت زمان برای اعتراض به حکم ورشکستگی یا تاریخ توقف به شرح زیر است: تاجر ورشکسته تنها به مدت ده روز فرصت دارد تا از این احکام اعتراض کند. همچنین، اشخاص ذینفعی که در ایران اقامت دارند برای ارائه اعتراض، یک ماه زمان دارند؛ در حالی که برای افراد ذینفع مقیم خارج از کشور، این مهلت به دو ماه از تاریخ اعلام و انتشار حکم افزایش یافته است. بهطور خاص، مهلت اعتراض به تاریخ توقف برای بستانکاران تاجر ورشکسته به صورت استثنائی تمدید شده است، بهطوریکه آنها مجازند تا پایان مهلت تعیینشده برای تشخیص و تأیید مطالبات خود، به تاریخ توقف اعتراض کنند.
اعلام ورشکستگی از سوی اشخاص ثالث
برطبق ماده ۴۱۵ قانون تجارت غیر از شخص تاجر طلبکاران و دادستان هم می توانند درخواست حکم ورشکستگی تاجر را داشته باشند. اگر طلبکاران احساس کنند که تاجر اقدام به ورشکستگی به تقلب نموده; می توانند شکاست کیفری از طریق دادسرا و دادگاه گیفری دو داشته باشند; تا قانونگذار مجازات تاجر را مشخص کند.
برای دادخواست اعلان یا صدور ورشکستگی باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست را ثبت نمایند تا این دادخواست به نظر تاجر در محل سکونتش برسد و پس از بررسی های قضایی پیچیده حکم ورشکستگی و توقف تاجر از پرداخت دیون برایش صادر می شود.
بیشتر بخوانید: وکیل کیفری
وکیل متخصص امور ورشکستگی اوان
وکیل متخصص امور ورشکستگی; با تسلط و تجربه ای که در حل پرونده های ورشکستگی دارد; به تاجر کمک میکند تا بعد از اتمام ورشکستگی فعالیت تجاری خود را شروع کند. در صورتیکه برای اعلام ورشکستگی نیاز به مشاوره و وکالت وکیل متخصص امور ورشکستگی دارید با وکیل امور ورشکستگی گروه وکلای حقوقی اوان تماس بگیرید.
سوالات و مشکلات حقوقی خود در مورد ورشکستگی، تصفیه تاجر و شرکت های تجاری را با وکیل ورشکستگی تهران، وکیل ورشکستگی مشهد، وکیل ورشکستگی قم، وکیل ورشکستگی کرج مربوط به وکلای حقوقی اوان مطرح نمایید تا در کوتاهترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشند.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی مهلتهای اعتراض به حکم ورشکستگی و تاریخ توقف پرداخته شد. مهلت اعتراض برای تاجر ورشکسته به مدت ده روز تعیین شده است، در حالی که اشخاص ذینفع مقیم ایران میتوانند تا یک ماه و اشخاص ذینفع مقیم خارج از کشور تا دو ماه از تاریخ اعلان حکم برای اعتراض اقدام کنند. همچنین، به دلیل شرایط خاص، مهلت اعتراض به تاریخ توقف برای بستانکاران تاجر ورشکسته تمدید شده است تا آنها بتوانند تا پایان مهلت تعیین شده برای تأیید مطالبات خود، اعتراض کنند. این موضوع اهمیت بالایی در حفظ حقوق بستانکاران و تسهیل فرآیند رسیدگی به دعاوی ورشکستگی دارد.
سوالات متداول
تاجر ورشکسته به مدت ده روز از تاریخ انتشار حکم برای اعتراض به آن فرصت دارد.
اشخاص ذینفع مقیم ایران میتوانند تا یک ماه پس از تاریخ اعلان حکم برای ارائه اعتراض اقدام کنند.
بله، مهلت اعتراض به تاریخ توقف برای بستانکاران تاجر ورشکسته به صورت استثنائی تمدید شده است و آنها میتوانند تا پایان مهلت تعیینشده برای تأیید مطالبات خود اعتراض کنند.
نظرات ارزشمند شما به ما کمک میکند تا خدمات خود را در زمینه مهلت اعتراض به تاریخ توقف ورشکستگی بهبود بخشیم. لطفاً تجربه خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.
از طریق دکمه زیر میتوانید لینک صفحه را اشتراک گذاری کنید.
Comments (2)
محسن رحمانی - 1400/05/01
با سلام و خسته نباشید
تو یه پرونده ورشکستگی با استعلام از شهرداری مشخص شد که تاجر از تاریخ ۵/۵/۱۳۹۲ نتونسته دیون خودش و ادا کنه ولی قاضی تجدیدنظر تاریخ تقدیم دادخواست و بعنوان تاریخ توقف درنظر گرفته ، حالا میخواستم ببینم میشه نسبت به تاریخ توقف اعتراض کرد ؟ این اعتراض باید توسط خود تاجر صورت بگیره یا توسط مدیر تسویه ؟
در این مورد تاجر ورشکسته یک بار در سال ۹۶ اقدام به طرح دادخواست ورشکستگی کرده ، اگه تاریخ دادخواست ملاک تاریخ توقف هست میشه از اون تاریخ دادخواست بعنوان مدرک برای تعیین تاریخ توقف استفاده کنه ؟
(تاجر از سال ۹۲ دیونی زیادی داشته که نتونسته اونارو تسویه کنه)
گروه وکلای حقوقی اوان - 1400/05/24
با سلام و سپاس. تاریخ دادخواست ،تاریخ توقف محسوب میشه و خود تاجر یا هر ذینفع دیگه میتونن اعلام یا اعتراض کنن.