پس از مطالعه، در صورت مفید بودن، این متن را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه مفید آن بهرهمند شوند.
پس از مطالعه، در صورت مفید بودن، این لینک را برای دیگران هم ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه آن بهرهمند شوند.
تنفیذ صلح نامه یکی از دعاوی حقوقی است که در دادگاه حقوقی مطرح میشود. در صورتیکه شخصی هبه نامه یا صلح نامه عادی همراه با شهود معتبر به دادگاه ارائه کند دادگاه واهب را ملزم به تنفیذ هبه نامه یا صلح نامه می کند.
فهرست مطالب
کاربر گرامی، در صورت نیاز به مشاوره حقوقی متخصص و باتجربه، کلیک نمایید.
صلح نامه
صلح به عنوان یک مفهوم حقوقی به معنای توافق و سازش میان طرفین است. این عقد به دو نوع اصلی تقسیم میشود:
صلح به منظور رفع اختلاف: این نوع صلح به معنای توافق طرفین دعوا برای خاتمه دادن به اختلافات و دعاوی موجود است.
صلح به عنوان معامله: در این حالت، صلح به طور عرفی به عنوان جایگزینی برای سایر عقود به کار میرود.
به طور کلی، عقد صلح معمولاً شامل مُعوّض است، اما الزامی نیست که ارزش دو عوض با یکدیگر برابر باشد.
ارکان عقد صلح
هر عقد صلح از چهار رکن اصلی تشکیل شده است:
مُصالح: شخصی که مال خود را به عنوان موضوع عقد صلح به دیگری منتقل میکند.
مُتصالح: شخصی که مال را از مصالح قبول میکند.
مورد صلح: مالی که موضوع عقد صلح قرار میگیرد.
مال الصلح: پول یا مالی که یکی از طرفین در ازای پذیرش پیشنهاد صلح از طرف دیگر دریافت میکند.
ارکان دعوای تنفیذ صلح نامه
وجود قرارداد بین هر دو طرف دعوی تنفیذ صلح نامه
یکی از ارکان اساسی دعوای تنفیذ صلحنامه، وجود قرارداد میان طرفین دعوا است. این قرارداد میتواند به صورت کتبی یا شفاهی تنظیم شود. در صورتی که قرارداد به صورت کتبی باشد، طبق ماده ۱۲۸۶ قانون مدنی، ممکن است به شکل رسمی یا عادی باشد.
دعوای تنفیذ صلحنامه در مورد قراردادهای رسمی به طور کلی بیمعنا است. به عبارت دیگر، در خصوص اسناد و قراردادهای رسمی، دعوای تنفیذ صلحنامه مفهومی ندارد و هرگونه ادعا و اختلاف در این زمینه تابع شرایط و تشریفات خاص رسیدگی است.
طبق ماده ۱۲۸۷ قانون مدنی، اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک، دفاتر اسناد رسمی یا نزد سایر مأمورین رسمی و در حدود صلاحیت آنها و بر اساس مقررات قانونی تنظیم شدهاند، به عنوان اسناد رسمی شناخته میشوند.
هر قراردادی که مطابق تعریف قانونگذار در ماده مذکور قرار گیرد، جزء اسناد رسمی محسوب میشود و به واسطه رسمی بودن آن، ویژگی طرح دعوای تنفیذ صلحنامه را ندارد. به طور کلی، دعوای تنفیذ بیشتر در مورد قراردادهای عادی موضوعیت دارد.
شبکه های اجتماعی اوان
|
تنفیذ صلح نامه عادی
در برخی موارد، ممکن است هر دو طرف معامله بدون تنظیم هیچگونه نوشتهای اقدام به انجام معاملهای نمایند و تعهداتی را بر عهده یکدیگر قرار دهند. این نوع توافقها بر اساس موازین شرعی و قانونی جمهوری اسلامی ایران دارای آثار و تبعات حقوقی بوده و برای هر یک از طرفین الزامآور است.
در واقع، در صورت اثبات وقوع چنین معاملهای به صورت شفاهی، هیچ تفاوتی از نظر آثار حقوقی میان این نوع قرارداد و قراردادهای کتبی وجود ندارد. تنها موضوعی که در قراردادهای شفاهی قابل بحث است، نحوه اثبات این توافقات انعقاد اصل قرارداد است که این موضوع هم امکان دارد از طریق یکی از ادله اثبات دعوا که در ماده ۱۲۵۸ قانون مدنی احصاء شده است ثابت شود.
دلایل اثبات دعوای تنفیذ صلح نامه
اقرار
اسناد کتبی
شهادت
امارات
قسم
مدعی انعقاد قرارداد میتواند با استناد به تمامی یا هر یک از ادله مذکور و با اثبات تحقق معامله، درخواست رسیدگی و صدور حکم به تنفیذ صلحنامه را مطرح نماید.
به عنوان مثال، اگر فروشنده در پاسخ به اظهارنامهای که از سوی خریدار ارسال شده، به هر نحوی، چه به صورت مستقیم و چه غیرمستقیم، وقوع عقد را تأیید کند و به عنوان نمونه اعلام نماید که خریدار (مدعی یا ارسالکننده اظهارنامه) هنوز بخشی از مبلغ قرارداد را پرداخت نکرده است، این اقرار میتواند به عنوان دلیلی برای اثبات وجود قرارداد مورد استفاده قرار گیرد، یا به یکی از تعهدهای خود عمل نکرده است همین مقدار از اظهارات وی به عنوان اقرار کردن به انعقاد اصل قرارداد بوده و شخص خریدار میتواند با اثبات کردن این اقرار فروشنده، علیرغم اینکه قرارداد کتبی بین آنها وجود نداشته است دعوی تنفیذ قرارداد را در مرجع قضائی مطرح کند.
اگر خواهان قصد داشته باشد که تحقق اصل قرارداد را از طریق شهادت شهود به اثبات برساند، این دلیل نیز میتواند به عنوان دلیلی قوی برای طرح دعوای تنفیذ قرارداد در محاکم قضائی محسوب شود. علاوه بر این، خواهان میتواند به غیر از اقرار و شهادت شهود، به سایر ادله اثباتی که در ماده مذکور اشاره شده است نیز استناد کرده و دعوای تنفیذ یا ابطال صلحنامه را پیگیری نماید و در واقع دادگاه رسیدگی کننده با احراز مجموع شرایط قانونی لازم برای صحیح بودن معامله، صرفنظر از اینکه کتبی باشد یا شفاهی میتواند حکم به تنفیذ قرارداد صادر کند.
با این حال، احراز شرایط قانونی لازم برای تحقق معامله، شرط اساسی برای رسیدگی و صدور حکم به تنفیذ قرارداد است و بدون تأیید این شرایط، صدور حکم به تنفیذ قرارداد امکانپذیر نخواهد بود. زیرا تنفیذ قرارداد به طور کلی به معنای بررسی قضائی توسط محاکم دادگستری به منظور احراز شرایط قانونی وقوع معامله است. این خواسته موجب شده است که دعوایی به عنوان زیرمجموعهای از تنفیذ قرارداد مطرح گردد.
بیشتر بخوانید: اعتبار صلح نامه در دادگاه
شرایط صحت تنفیذ صلح نامه
احراز هر یک از موارد صحت معامله برطبق ماده ۱۹۰ قانون مدنی با مقام قضائی است و بدون احراز هریک از آنها هیچ معامله ای صحیح نیست و در نتیجه دلیلی برای تنفیذ معامله نیست. اغلب مراجع قضایی در رسیدگی کردن به دعوا تنفیذ قرارداد بر اساس اصل صحیح بودن وجود شرایط بالا را به عنوان فرض گرفته و تا وقتی که یکی از هر دو طرف در باره هریک از شرط های درج شده در ماده ۹۰ قانون مدنی ذکر شده هیچ ادعایی نداشته باشد، مقامات قضائی معمولاً در جزئیات شرایط ذکر شده دخالت چندانی ندارند، مگر در مواردی که برخی شرایط خاص مانند جنون یا صغر سن یکی از طرفین، عدم وجود مورد معامله، یا صوری بودن آن به وضوح مشاهده شود. در این قبیل موارد، مراجع قضائی موظف به رسیدگی بوده و تلاش میکنند تا شرایط اساسی صحت معامله را احراز نمایند.
برطبق ماده ۱۹۰ قانون مدنی شرایط صحت معامله شامل موارد ذیل می باشد:
قصد طرفین و رضای آنها
اهلیت طرفین
موضوع معین که مورد معامله باشد
مشروعیت جهت معامله
احراز عدم حل شدن قرارداد فیمابین طرفین در تنفیذ صلح نامه
از شروط مهم دیگری که معمولاً مقام قضایی در رسیدگی به دعوای تنفیذ ابطال صلح نامه مورد بررسی و تأکید قرار میدهند احراز عدم حل شدن قرارداد فیمابین طرفین میباشد.
زیرا با احراز هریک از موارد انحلال قرارداد دلیلی برای رسیدگی به دعوای تنفیذ قرارداد وجود ندارد. زیرا در دعوای تنفیذ قرارداد، موضوع رسیدگی با ابتنا بر وجود قرارداد است و بدون وجود داشتن قرار داد چه کتبی چه شفاهی موضوعی برای رسیدگی قابل تصور نیست.
دادخواست تنفیذ صلح نامه عادی
در برخی موارد، یک فرد ممکن است ملک خود را به دیگری از طریق صلحنامه عادی منتقل کند. دعوای الزام به تنظیم سند رسمی برای صلح املاک و اموال غیرمنقول موضوعی است که در محاکم قضائی مورد اختلاف قرار میگیرد. به هر حال، در دادگاههایی که این موضوع مورد پذیرش قرار گرفته است، ضروری است که دعوای تنفیذ صلحنامه عادی و الزام به تنظیم سند رسمی به طور همزمان و توأمان مطرح شود. عدم طرح یکی از این خواستهها میتواند منجر به صدور قرار رد دعوا گردد، زیرا این دو خواسته به طور متقابل وابسته به یکدیگر هستند.
اگر دعوای الزام به تنظیم سند رسمی بر اساس مبایعه نامه باشد، نیازی به طرح خواسته ی مقدماتی تنفیذ مبایعه نامه نیست. علت این که در مورد صلح نامه و هبه نامه عادی باید تنفیذ آن را نیز بخواهیم، بخاطر ملاحظات مواد ۴۷ و ۴۸ قانون ثبت اسناد و املاک است.
تنفیذ صلح نامه
دلایل اثبات دعوای تنفیذ صلح نامه
تصویر مصدق صلح نامه
به همراه داشتن کارت ملی جهت احراز هویت و کارت عابر بانک جهت پرداخت هزینه دادرسی الزامی است.
شهادت شهود و مطلعین.
تحقیقات محلی.
اتیان سوگند.
درخواست استعلام.
پرونده استنادی.
ارجاع به کارشناسی.
معاینه محلی.
سایر دلایل و مستندات
متن دادخواست صلح نامه عادی
یک نمونه دادخواست تنفیذ صلح نامه عادی و الزام به تنظیم سند رسمی صلح نامه ذکر شده است که این دعوا در ابتدا در شعبه ۲۱۴ دادگاه حقوقی تهران رد می شود و سپس در شعبه ۵۵ دادگاه تجدید نظر استان تهران قرار عدم استماع نقض و دادگاه بدوی مکلف به رسیدگی ماهیتی به تنفیذ صلح نامه عادی می شود.
خواسته : صدور حکم بر تنفیذ صلح نامه عادی مورخ … و الزام خواندگان (وراث مصالح) به تنظیم سند رسمی صلح شش دانگ پلاک ثبتی … مقوم به … ریال به انضمام کلیه خسارات دادرسی.
ریاست محترم دادگاه حقوقی تهران
با سلام احتراماً به وکالت از خواهان به استحضار می رساند، مرحومه … در زمان حیات به موجب صلح نامه عادی مورخ ۲۵/۷/۱۳۹۱ شش دانگ ملک تحت مالکیت خود از یک منزل مسکونی به پلاک ثبتی … فرعی از ۱۲۶ اصلی بخش ۱۱ تهران را به خواهان (دخترش) منتقل نموده و آقای … نیز کاتب و شاهد این صلح بوده است.
قرار رد دعوای تنفیذ صلح نامه
سابقاً خواهان جهت احقاق حق خود به موجب پرونده کلاسه بایگانی … در شعبه ۲۰۷ دادگاه حقوقی تهران در خصوص الزام خواندگان به تنظیم سند رسمی طرح دعوا نموده که به موجب دادنامه شماره ۹۵۰۴۰۶ به این استدلال که صلح املاک طبق ماده ۴۷ و ۴۸ قانون ثبت می بایست با سند رسمی تنظیم شود، منتهی به قرار عدم استماع دعوا میشود.
خواهان از دادنامه مذکور تجدیدنظرخواهی نموده که به دلیل ثبت اعتراض در خارج موعد قانونی قرار رد دادخواست تجدیدنظر صادر و قطعی می شود. ولکن در حال حاضر قرار صادره اعتبار امر مختومه را ندارد و دادگاه محترم فعلی کاملاً مستقل از نظر دادگاه بدوی و تجدیدنظر قبلی می تواند به دعوای خواهان رسیدگی ماهوی نماید.
مستند قانونی تنفیذ صلح نامه
صلحنامه عادی که خواهان به آن استناد کرده است، بر اساس ارکان صحت عقد مندرج در ماده ۱۹۰ قانون مدنی و موازین شرعی به نحو صحیح منعقد شده و در پرونده قبلی، وراث با طرح ادعای واهی اکراه در صلح، به اصالت آن اقرار کردهاند. بنابراین، این صلحنامه از حیث صحت و اصالت معتبر است.
با توجه به قوانین مدنی و فقه امامیه، عقد صلح در نظام حقوقی کنونی ایران، علیرغم تصویب قانون ثبت، هرگز به عنوان عقدی تشریفاتی شناخته نشده است و تنظیم سند رسمی به عنوان شرط صحت آن در نظر گرفته نمیشود. بر این اساس، متصالح میتواند آثار صلح و تعهدات قانونی مصالح، از جمله اجرای تکالیف مندرج در مواد ۴۶ و ۴۷ قانون ثبت را از مصالح یا وراث وی مطالبه نماید. همچنین، ماده ۲۷۷ قانون آیین دادرسی مدنی که تاریخ تصویب آن بعد از قانون ثبت است، به صراحت عقد صلح را با یک شاهد و به همراه سوگند قابل اثبات میداند.
قابل استناد بودن صلحنامه در برابر خود مصالح
صلحنامه عادی به عنوان دلیل مالکیت تنها در برابر اشخاص ثالث قابل استناد نیست، اما در برابر خود مصالح و وراث وی قابل استناد است و متصالح میتواند تعهدات قانونی مصالح، از جمله تنظیم سند رسمی را مطالبه کند.
در این راستا، احکامی از دادگاههای بدوی و تجدید نظر در خصوص دعوای تنفیذ هبهنامه عادی و الزام وراث واهب به تنظیم سند رسمی صادر شده است که این احکام با حکم صلحنامه عادی در ماده ۴۷ قانون ثبت یکسان میباشد و موید دعوای خواهان است.
با توجه به اینکه دعوا علیه وراث میت مطرح شده است، خواهان آمادگی خود را برای ادای سوگند استظهاری در خصوص دعوا بر میت طبق ماده ۲۴۴ قانون آیین دادرسی مدنی اعلام میکند. همچنین، با توجه به اینکه تنها یک نفر شاهد بر تنظیم صلحنامه وجود دارد، خواهان به منظور تکمیل نصاب شهود و اثبات دعوا، طبق ماده ۲۷۷ قانون آیین دادرسی مدنی، سوگند تکمیلی نیز ادا خواهد کرد.
دعاوی تنفیذ صلح نامه عادی و الزام به سند
صدور حکم بر تنفیذ صلح نامه عادی به عنوان خواسته مقدماتی و صدور حکم بر الزام خواندگان به تنظیم سند رسمی صلح به عنوان خواسته ترافعی و اصلی به انضمام خسارات دادرسی مورد استدعاست. ضمناً با توجه به اینکه خواندگان در حال انتقال ملک می باشند، صدور دستور موقت مبنی بر منع نقل و انتقال پلاک ثبتی فوق و اجرای آن قبل از ابلاغ را خواهشمند است.
مشخصات شاهد منفرد طبق بند ۶ ماده ۵۱ قانون آیین دادرسی مدنی :
آقای …. فرزند …. به نشانی ….
تنفیذ هبه نامه یا صلح نامه عادی
بر طبق ماده ۷۹۵ قانون مدنی هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را به رایگان به شخص دیگری تملیک می کند؛ به عبارت دیگر او مال خود را به طور مجانی به ملکیت دیگری در می آورد. بخشیدن یک مال مترادف با انعقاد عقد هبه است و این قرارداد شرایط خاصی دارد.
در عقد هبه، سه طرف اصلی وجود دارند: واهب، متهب و عین موهوبه. واهب به فردی اطلاق میشود که مال خود را به دیگری منتقل میکند. متهب شخصی است که مالکیت مال به او منتقل میشود و عین موهوبه نیز به مالی اشاره دارد که موضوع هبه قرار میگیرد.
تنفیذ هبه نامه عادی
سوالی که در مورد تنفیذ هبه نامه عادی وجود دارد این است که آیا میتوان در دادگاه تقاضای تنفیذ هبه نامه یا صلح نامه را مطرح نمود.؟ در ارتباط با این مورد باید دو نظریه اقلیت و اکثریت علمای حقوقی مورد توجه و بررسی قرار گیرد:
نظریه اقلیت:
اقلیت از علمای حقوق بر این باورند که دعوای تنفیذ هبهنامه یا صلحنامه عادی در محاکم قضائی قابل استماع و رسیدگی است. این نظر به این دلیل است که دادگاهها بر اساس قانون اساسی، مرجع تظلمخواهی محسوب میشوند و نمیتوانند بدون وجود دلیل قانونی از پذیرش اینگونه دعاوی خودداری کنند. در غیر این صورت، هبهنامه یا صلحنامه عادی نمیتواند از اعتبار قانونی برخوردار باشد که این امر با اصول عدالت مغایرت دارد.
نظریه اکثریت:
اکثریت علمای حقوق بر این عقیدهاند که اینگونه دعاوی از قابلیت استماع و رسیدگی برخوردار نیستند. دلیل این امر آن است که عنوان تنفیذ به معاملات اکراهی، فضولی و اشتباهات فرعی تعلق دارد؛ به عبارت دیگر، معاملاتی که به صورت فضولی یا تحت اکراه انجام شدهاند، غیرنافذ محسوب میشوند و تنها با تأیید مالک یا شخص مکره نافذ میگردند. بنابراین، در مورد هبهنامه یا صلحنامهای که طرفین هیچگونه اختلافی در خصوص آن ندارند، طرح دعوای تنفیذ بیمعنا به نظر میرسد.
چون اختلافی در میان نیست که بخواهیم با طرح دعوا، دادگاه فصل خصومت نماید و برابر ماده ۲ قانون آیین دادرسی مدنی دعوایی در دادگاه قابلیت استماع را دارد که برابر قانون طرح شده باشد که در دعوایی که اختلاف نباشد و ترافعی نباشد، برابر قانون دعوا تلقی نخواهد شد و قابلیت استماع ندارد.
مستندات قانونی در دعوای تنفیذ صلح نامه
صورت جلسه نشست قضائی استان قم/ شهر قم مورخ ۷/۳/۱۳۹۴دعوی تنفیذ صلحنامهای مطرح و خواندگان متعددی طرف دعوی قرار گرفتهاند. دادگاه بدوی پس از رسیدگی حکم به تنفیذ صلحنامه صادر کرده است. ۳ تن از خواندگان به حکم صادره تمکین نمودهاند، یکی از خواندگان نسبت به رأی بدوی تجدید نظرخواهی نمود و خواندهای دیگر از رأی دادگاه فرجامخواهی کرده است. مرجع تجدیدنظر اعتراض تجدیدنظر خواه را وارد تشخیص داده و با نقض حکم دادگاه بدوی، رأی بر بی حقی یا بطلان دعوی صادر کرده است.
شعبه دیوانعالی کشور هم رأی را نقض و به دادگاه هم عرض ارجاع داده و با اصرار دادگاه نخستین، پرونده در هیأت عمومی دیوان مطرح و سرانجام منتهی به تأیید دادنامه دادگاه بدوی شده است. حال با توجه به صدور دو رأی متهافت از دو مرجع تجدید نظر و دیوانعالی کشور، برای خواهان بدوی جهت احقاق حق چه راهی متصور است؟
نظر هیئت عالی
نظر به اینکه دعوی تنفیذ صلح نامه در فرض قابلیت استماع آن؛ چنانچه دعوا بین متصالح و ورثه مصالح طرح شده باشد، موضوع دعوی قابل تجزیه است و رای قطعی صادر شده اعم از مرجع تجدیدنظر یا فرجام قابلیت تسری به سایر اشخاصی که دخالتی در آن مرحله رسیدگی نداشته اند ندارد.
مواد ۳۵۹، ۴۰۴ و وحدت ملاک ماده ۸۴۳ ق.م و رای وحدت رویه شماره ۵۴ مورخ ۱۳۵۱/۱۰/۱۳ هیات عمومی دیوان عالی کشور ناظر و موید همین تفسیر می باشد.
تنفیذ صلح نامه
عقد صلح عقدی است که طبق آن، دو طرف در پیدایش یا زوال یک رابطه حقوقی توافق می کنند. ایجاب کننده را مصالح و قبول کننده را متصالح میگویند. تنفیذ در حقوق به معنی اجازه کردن عمل حقوقی غیر نافذ است.
زمانی که صلح نامه های به صورت اکراهی منعقد می شود، در صورتی که متصالح (قبول کننده) آن را تنفیذ کند دارای اثر حقوقی و در صورتی که آن را رد کند باطل میشود. پس در صورتی که صلح نامه به صورت فضولی منعقد شده باشد، هر یک از مصالح (ایجاب کننده) یا متصالح می تواند به دادگاه مراجعه کرده و دادخواستی مبنی بر تنفیذ صلح نامه به طرفیت مالک اصلی تقدیم کنند.
مراتب تنظیم صلح نامه
در صورتی که طرفین بخواهند صلح نامه ای بین خود منعقد کنند در مرحله ی بعد باید اقدام به اجرای مفاد ان نمایند، در این صورت اگر سند صلح نامه بین خود دو طرف به صورت عادی تنظیم گردد، اجرای مفاد ان را برعهده خواهند داشت.
در صورتی که طرفین صلح نامه ی خود را در جریان رسیدگی به اختلاف، در دادگاه تنظیم نمایند، دادگاه اقدام به ایجاد سازش نامه بین طرفین می کند و به این صورت، با صدور سازش نامه و صلح نامه طرفین دعوی میتوانند مفاد صلح نامه ی تنظیمی بین خود را از طریق واحد اجرای احکام دادگستری به اجرا بگذارند، ولی در صورتی که طرفین بعد از طرح دعوی خود، در دفتر خانه اسناد رسمی اقدام به تنظیم صلح و سازش نامه کردند اجرای مفاد ان از طریق واحد اجرای ثبتی به عمل میآید.
نمونه دادخواست تنفیذ صلح نامه
مشخصات طرفین نام نام خانوادگى نام پدر شغل محل اقامت شهر – خیابان -کوچه – شماره –پلاک
خواهان
خوانده
وکیل
تعیین خواسته وبهای آن :صدور حکم بر تنفیذ صلح نامه مورخ….. با احتساب کلیه خسارات دادرسی
دلایل ومنضمات دادخواست: فتوکپی مصدق صلح نامه، فتوکپی مصدق استشهادیه، استماع شهادت شهود
ریاست محترم …..
باسلام احتراماً به استحضار می رساند:خوانده محترم به موجب صلح نامه مورخ…. هزار مترمربع از یک قطعه زمین دارای پلاک ثبتی …. واقع در بخش….. شهرستان….. را به اینجانب واگذار نموده است حالیه به مراجعات مکرر به خوانده، نامبرده مفاد صلح نامه را انکار می نماید. لذا با تقدیم این دادخواست مستنداً به مواد ۷۵۲،۲۱۹،۱۰ و ۱۳۰۱ قانون مدنی صدور حکم برتنفیذ صلح نامه مورخ ….. با احتساب کلیه خسارات قانونی مورد استدعاست.
محل امضاء
نمونه دادخواست تنفیذ صلح نامه الزام خواندگان وراث مصالح به تنظیم سند رسمی صلح شش دانگ
مشخصات طرفین نام نام خانوادگى نام پدر شغل محل اقامت
شهر – خیابان -کوچه – شماره –پلاک
خواهان
خانم/آقای..
خوانده
خانم/آقای.
وکیل
تعیین خواسته وبهای آن: صدور حکم بر تنفیذصلح نامه عادی مورخ … و الزام خواندگان (وراث مصالح) به تنظیم سند رسمی صلح شش دانگ پلاک ثبتی … مقوم به … ریال به انضمام کلیه خسارات دادرسی.
دلایل ومنضمات دادخواست: فتوکپی مصدق صلح نامه ،فتوکپی مصدق استشهادیه ، استماع شهادت شهود
ریاست محترم شعبه ……… دادگاه عمومی ………
با سلام ،
احترامًا به وکالت از خواهان به استحضار می رساند ،مرحومه … در زمان حیات به موجب صلح نامه عادی مورخ ۱۴۰۳ از یک منزل مسکونی به پلاک ثبتی … فرعی از ۱۲۶ اصلی بخش ۱۱ تهران را به خواهان (دخترش) منتقل نموده و آقای … نیز کاتب و شاهد این صلح بوده است.
سابقًا خواهان جهت احقاق حق خود به موجب پرونده کلاسه بایگانی … در شعبه ۲۰۷ دادگاه حقوقی تهران در خصوص الزام خواندگان به تنظیم سند رسمی طرح دعوا نموده که به موجب دادنامه شماره ۹۵۰۴۰۶ به این استدلال که صلح املاک طبق ماده ۴۷ و ۴۸ قانون ثبت می بایست با سند رسمی تنظیم شود، منتهی به قرار عدم استماع دعوا می گردد.
خواهان از دادنامه مذکور تجدیدنظرخواهی نموده که به دلیل ثبت اعتراض در خارج موعد قانونی، قرار رد دادخواست تجدیدنظر صادر و قطعی می گردد. ولکن در حال حاضر قرار صادره اعتبار امر مختومه را ندارد و دادگاه محترم فعلی کاملًا مستقل از نظر دادگاه بدوی و تجدیدنظر قبلی می تواند به دعوای خواهان رسیدگی ماهوی نماید.
صلح نامه عادی مورد استناد خواهان طبق ارکان صحت عقد در ماده ۱۹۰ قانون مدنی و موازین شرعی و به نحو صحیح منعقد گردیده است و در پرونده قبلی وراث با طرح ادعای واهی اکراه مصالح، به اصالت آن نیز اقرار نموده اند. فلذا صلحنامه دارای وصف صحت و اصالت می باشد.
با توجه به قانون مدنی و فقه امامیه و موازین شرعی هیچ گاه عقد صلح در نظام حقوقی کنونی ایران علیرغم تصویب قانون ثبت در شمار عقود تشریفاتی درنیامده تا تنظیم سند رسمی شرط صحت آن باشد و بر این اساس متصالح می تواند آثار صلح و تعهدات قانونی مصالح از جمله اجرای تکلیف ماده ۴۶ و ۴۷ قانون ثبت را از مصالح یا وراث وی مطالبه نماید.
قانون آیین دادرسی مدنی نیز که تاریخ تصویب آن موخر علی هذا نظر به مراتب فوق صدور حکم بر به عنوان خواسته مقدماتی و صدور حکم بر الزام خواندگان به تنظیم سند رسمی صلح به عنوان خواسته ترافعی و اصلی به نضمام خسارات دادرسی مورد استدعاست. ضمنًا با توجه به اینکه خواندگان در حال انتقال ملک می باشند، صدور دستور موقت مبنی بر منع نقل و انتقال پلاک ثبتی فوق و اجرای آن قبل از ابلاغ را خواهشمند است.
مشاوره حقوقی گروه حقوقی اوان
استفاده از مشاوره حقوقی وکیل متخصص و باتجربه در تمام مراحل رسیدگی پرونده های حقوقی و کیفری از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا با انتخاب وکیل و مشاوره حقوقی قبل ازهر اقدام قانونی در وقت و هزینه های دادرسی صرفه جویی میشود، و حق و حقوق موکل ضایع نمی شود. گروه وکلای حقوقی اوان مجموعه ای متخصص از وکلای دادگستری، کارشناسان ارشد حقوق و حقوقدانان می باشد که با ارائه مشاوره های تخصصی، قبول وکالت و مشاوره در دعاوی حقوقی را بر عهده میگیرند.
جمع بندی
در نهایت، دادخواست تنفیذ صلحنامه به عنوان یک ابزار حقوقی مهم در نظام قضائی، نقش بسزایی در حفظ حقوق و منافع طرفین در معاملات دارد. با توجه به اهمیت صلحنامهها در تسهیل روابط حقوقی و جلوگیری از بروز اختلافات، لازم است که طرفین به دقت به شرایط و الزامات قانونی این نوع قراردادها توجه کنند. در حالی که برخی از علمای حقوق بر قابلیت استماع دعاوی تنفیذ تأکید دارند، دیگران بر این باورند که این دعاوی در موارد خاصی قابل طرح نیستند. بنابراین، آگاهی از اصول و قواعد حاکم بر صلحنامهها و تنفیذ آنها، به ویژه در مواردی که ممکن است به اکراه، فضولی یا اشتباهات فرعی مربوط باشد، برای تمامی ذینفعان ضروری است. در نهایت، ایجاد یک رویه قضائی منسجم و شفاف در زمینه تنفیذ صلحنامهها میتواند به تقویت اعتماد عمومی به نظام حقوقی و تسهیل فرآیندهای قضائی کمک کند.
سوالات متداول
درخواست تأیید قانونی یک صلحنامه عادی از دادگاه است.
وجود صلحنامه معتبر، عدم اختلاف بین طرفین و عدم موانع قانونی.
خیر، دادگاه باید به دعاوی رسیدگی کند مگر دلایل قانونی قانعکنندهای وجود داشته باشد.
تنظیم سند رسمی صلحنامه و مشاوره حقوقی با گروه وکلای اوان
نظرات ارزشمند شما به ما کمک میکند تا خدمات خود را در زمینه دادخواست تنفیذ صلح نامه بهبود بخشیم. لطفاً تجربه خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.
از طریق دکمه زیر میتوانید لینک صفحه را اشتراک گذاری کنید.