دسته بندی :

آخرین مطالب سایت

اینستاگرام ما

ما را فالو کنید

دادخواست مطالبه خسارت بیمه

دادخواست مطالبه خسارت بیمه

مطالبه خسارت بیمه در حوادث رانندگی یکی از دعاوی حقوقی است که در مرجع قضایی مطرح میشود. اصل جبران خسارت، یکی از مهمترین اصول در قرارداد بیمه خسارت می باشد. برطبق اصل جبران خسارت، بیمه گر متعهد به جبران خسارتی است که درنتیجه وقوع حادثه مورد بیمه بر اموال بیمه گذار در بیمه اموال و بر اشخاص در بیمه مسئولیت وارد شده است. صلاحیت رسیدگی در دعاوی مربوط به تصادفات با خسارت جانی با دادگاه های کیفری است و اگر وسیله نقلیه دچار آسیب شود دادگاههای حقوقی صلاحیت رسیدگی دارند.

دراین مقاله به موضوعات ذیل پرداخته شده است:

  • خسارت بیمه در تصادفات رانندگی
  • خسارت معنوی بیمه
  • دارنده وسیله نقلیه در خسارت بیمه
  • راننده مقصر بدون گواهینامه
  • عدم حضور مقصر حادثه دربیمه
  • مطالبه خسارت مازاد بر پرداخت شرکت بیمه
  • نظر هیئت عالی
  • نظر اکثریت
  • نظر اقلیت
  • خسارت بیمه در رانندگی به جرح و فوت
  • خسارت بیمه شخص ثالث
  • تصادف رانندگی منجر به خسارت جانی
  • مدارک مورد نیاز برای تشکیل پرونده خسارت جانی
  • تصادف رانندگی منجر به خسارت مالی
  • ارزیابی خسارت بیمه شخص ثالث
  • مدارک مورد نیاز برای تشکیل پرونده خسارت مالی بدون کروکی
  • رأی وحدت رویه شماره ۸۰۶ دیوان عالی کشور درمورد عدم مسؤولیت بیمه‌گر برای پرداخت خسارت بدنی به راننده مسبب حادثه فاقد گواهینامه رانندگی
  • سوالات حقوقی
  • وکیل اموربیمه گروه حقوقی اوان

خسارت بیمه در تصادفات رانندگی

خسارات جانی یا بدنی:

آسیب یا صدمه ایی که به بدن وارد می‌شود مانند نقص عضو، شکستگی، از کار افتادگی، فوت که بر اساس قانون بیمه اجباری در سوانح رانندگی، خسارات بدنی توسط بیمه جبران میشود و فرقی نمی‌کند که آسیب دیده شخص ثالث باشد یا راننده مسبب حادثه.

خسارت مالی:

آسیب و صدمه ای که به اموال و اشیاء وارد می‌شود و برعکس مورد قبل در خسارات مالی صرفاً زیان های وارده به اموال شخص ثالث توسط بیمه جبران می‌گردد و شامل راننده‌ مسبب حادثه نمی‌شود.

خسارت معنوی بیمه

اگر شخص ثالث که در تصادفات رانندگی آسیب دیده است مدعی خسارت معنوی باشد، برطبق قانون نمی‌تواند آن را از شرکت بیمه مطالبه کند و دراین شرایط وی می‌تواند با استناد به قانون مسئولیت مدنی یا قانون مجازت اسلامی طی شکایت حقوقی یا کیفری خسارت معنوی وارده را از راننده مسبب حادثه مطالبه کند.

دارنده وسیله نقلیه در خسارت بیمه

برطبق ماده ۲ قانون بیمه اجباری سال ۱۳۹۵ اشخاص حقیقی و حقوقی در صورتیکه دارای وسیله نقلیه هستند باید آن را درقبال خسارات بدنی و مالی که در اثر حوادث وسایل نقلیه به شخص ثالث وارد می‌شود بیمه کنند. دارنده می‌تواند مالک آن وسیله باشد یا متصرف آن، متصرف کسی است که مالک نیست ولی با اذن مالک وسیله نقلیه را در اختیار دارد. اگر وسیله نقلیه مسبب حادثه دارای بیمه نامه شخص ثالث باشد جبران خسارت وارده بر عهده شرکت بیمه خواهد بود و درصورتیکه شرکت بیمه از پرداخت خسارت امتناع کند، شخص متضرر می‌تواند علیه شرکت بیمه و راننده مسبب حادثه با خواسته مطالبه خسارت ناشی از تصادفات رانندگی طرح دعوا کند.

راننده مقصر بدون گواهینامه

در تصادفات رانندگی صرف نداشتن گواهینامه دلیل مقصر دانستن راننده نیست، بلکه مقصر کسی است که آن حادثه به خاطر عمل وی وقوع یافته است، فرض کنید راننده یک خودرو که گواهینامه هم ندارد اما در حال رعایت قوانین و ضوابط رانندگی می‌باشد با خودرو دیگری تصادف می‌کند ودلیل اصلی سانحه هم خودرو دوم می‌باشد. راننده خودرو اول به علت نداشتن گواهینامه مقصر تصادف نیست. اما به دلیل تخطی از قانون و رانندگی بدون گواهینامه قابل تعقیب و مجازات است. درصورتیکه راننده مقصر فاقد گواهینامه باشد اما خودرو دارای بیمه باشد، شرکت بیمه مکلف است خساراتی را که به موجب بیمه نامه متعهد شده است پرداخت نماید و نداشتن گواهینامه فرد مقصر شرکت بیمه را از پرداخت خسارت مبری نخواهد کرد.اما نکته مهم اینجاست افرادی که گواهینامه ندارند نباید به صرف وجود بیمه نامه اقدام به رانندگی نمایند. زیرا شرکت بیمه می‌تواند پس از پرداخت خسارت از راننده مقصر فاقد گواهینامه مطالبه نماید. بر طبق قانون در موارد ذیل اگر خودرو دارای بیمه نامه معتبر باشد و تصادفی رخ دهد شرکت بیمه  مکلف به پرداخت خسارات مالی و بدنی شخص ثالث زیان دیده است و سپس به مقصر حادثه برای استرداد مبلغ پرداختی مراجعه می کند:

-عمد راننده مسبب حادثه

-مستی حین رانندگی و استفاده از روانگردان

-وقوع تصادفات خودرو و موتور در خط ویژه می‌باشد: هر دو راننده به دلیل تقصیر و عدم رعایت قوانین مسئول هستند و در واقع هردو مقصر محسوب می‌شوند و احتمال دارد دادگاه رای به پنجاه پنجاه بودن پرداخت خسارت دهد که در این حالت پنجاه درصد خسارت وارده به خودرو یا راننده آن توسط شرکت بیمه گر موتور و پنجاه درصد خسارات وارده به موتور یا راننده‌ آن توسط شرکت بیمه گر خودرو پرداخت میشود.

عدم حضور مقصر حادثه دربیمه

در تصادفات رانندگی حتماً از افسر راهنمایی و رانندگی که به محل وقوع حادثه مراجعه نموده  گزارش و کروکی دریافت نمایید، تا در شرایطی که راننده مقصر در بیمه حضور نیافت یا استناد به گزارش از طریق شورای حل اختلاف بتوانید دادخواست تامین دلیل بدهید. برآورد میزان خسارت با توجه به نظر کارشناس می‌باشد و مقصر حادثه را ملزم به پرداخت خسارت و هزینه دادرسی کنید و پس از صدور رای هم در صورت عدم تمکین تقاضای توقیف خودروی مقصر را داشته باشید.

مطالبه خسارت مازاد بر پرداخت شرکت بیمه

کارشناس بیمه خسارت وارده به اتومبیل زیان‌دیده را بیش از نظریه کارشناس در تأمین دلیل برآورد کرده است ولی شرکت بیمه با کسورات قانونی کمتر از خسارت وارده مطابق نظر کارشناس تأمین دلیل پرداخت کرده است، آیا زیان‌دیده می‌تواند مابه‌التفاوت را از عامل زیان مطالبه کند.؟

نظر هیئت عالی

برطبق ماده یک ودو قانون مسئولیت مدنی هرکس بدون مجوز قانونی عمداً یا در نتیجه بی‌احتیاطی موجب ضرر مادی دیگری شود، مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود است. در فرض سؤال شخص زیان‌دیده مدعی است که قسمتی از خسارات وی را بیمه تأمین کرده که با این تقدیر می‌تواند نسبت به مازاد خسارت، دعوای حقوقی طرح و اقامه کند. شرکت بیمه نیز در حدودی‌که پرداخت بیمه کرده است به قائم‌مقامی متضرر، می‌تواند مطالبه خسارت کند.

نظر اکثریت

قانون مسئولیت مدنی و قاعده لاضرر و قاعده تسبیب حاکم است و باید جبران خسارت شود و به‌طور کلی در هر حال مابه‌التفاوت را نیز زیان‌دیده بپردازد هیچ‌گونه ربطی به بیمه ندارد.

نظر اقلیت

شخص زیان‌دیده با فرض اینکه هر چند کسورات قانونی کسر شده است ولی به‌ طور کلی خسارت را دریافت کرده است، خسارت زننده دیگر مسئولیتی ندارد. اگر بر اثر انجام یکی از انواع تخلفات حادثه ساز مقصر حادثه رانندگی باشید، شرکت بیمه می‌تواند بخشی از خسارت را از شما مطالبه کند. قبل از آن شرکت بیمه، باید خسارت زیان دیده را بدون هیچ شرط و اخذ تضمینی به طور کامل پرداخت کند. برطبق قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه، زمانی که حادثه رانندگی رخ می‌دهد و این حادثه منجر به فوت یا جرح می شود و کارشناس تصادفات راهنمایی و رانندگی یا پلیس علت اصلی وقوع تصادف را یکی از تخلفات رانندگی حادثه ساز تشخصیص دهد بیمه گر قانونا الزام شده تا خسارت زیان دیده را بدون هیچ شرط و اخذ تضمین به طور کامل پرداخت کند و پس از آن می‌تواند با توجه به اینکه این چندمین حادثه از نوع تخلفات رانندگی حادثه سازِ آن رانندهاست از دو ونیم درصد تا ده  درصد از خسارت های مالی و بدنی را از مسبب حادثه بگیرد. این دو ونیم درصد تا ده درصد می تواند نوعی فرانشیز باشد. اما این قانون باید به صورت گسترده به اطلاع بیمه گذاران برسد تا احتیاط های لازم بیشتر از پیش انجام شود.

خسارت بیمه در رانندگی به جرح و فوت

در حوادث رانندگی منجر به جرح یا فوت که به استناد گزارش کارشناس تصادفات راهنمایی و رانندگی یا پلیس راه، ‌علت اصلی وقوع تصادف یکی از تخلفات رانندگی حادثه ساز باشد، بیمه گر مکلف است خسارت زیان دیده را بدون هیچ شرط و اخذ تضمین پرداخت کند و پس از آن می تواند به شرح زیر برای بازیافت به مسبب حادثه مراجعه کند:

-در اولین حادثه ناشی از تخلف حادثه ساز راننده مسبب در طول مدت بیمه نامه: معادل دو و نیم درصد از خسارت‌های بدنی و مالی پرداخت شده

-در دومین حادثه ناشی از تخلف حادثه ساز راننده مسبب در طول مدت بیمه نامه: معادل پنج درصد از خسارت های بدنی و مالی پرداخت شده

– در سومین حادثه ناشی از تخلف حادثه ساز و حوادث بعد از آن در طول مدت بیمه نامه: معادل ده درصد از خسارت‌های بدنی و مالی پرداخت شده

خسارت بیمه شخص ثالث

تصادف رانندگی منجر به خسارت جانی

در این گونه حوادث که منجر به مجروح شدن یا فوت کسی شده است، مقصر حادثه موظف است ظرف مدت پنج روز مراتب تصادف خود را با ارائه مدارک مورد نیاز جهت تشکیل پرونده به شرکت بیمه اعلام کند. در صورتیکه حادثه ای هم دارای خسارت مالی و  هم دارای خسارت جانی باشد، بیمه گر طی نامه ای کپی برابر با اصل مدارک موجود در پرونده را جهت تسویه خسارت مالی از مرجع قضائی درخواست و پس از تکمیل کردن مدارک لازم، نسبت به تسویه خسارت مالی اقدام و تا ارائه رای صادره از مراجع قضائی توسط مقصر یا زیان دیده، پرونده جانی در شعبه مربوطه مفتوح می کند. پرداخت خسارت در حوادث منجر به فوت به ورثه متوفی، منوط به ارائه گواهی انحصار وراثت می باشد.

مدارک مورد نیاز برای تشکیل پرونده خسارت جانی

ماده ۱۴ آیین نامه اجرائی قانون اصلاح قانون بیمه مسئولیت مدنی دارندگان وسیله نقلیه زمینی درمقابل اشخاص ثالث مدارک مورد نیاز تشکیل پرونده خسارت جانی را بشرح ذیل تعیین کرده است:

-اصل یا تصویر مصدق گزارش کارشناس راهنمائی و رانندگی یا گزارش مقامات انتظامی یا نظریه کارشناس یا هیات کارشناسی منتخب مراجع قضائی.

-بیمه نامه شخص ثالث یا هر گونه مدارک دیگری که حاکی از بیمه وسیله نقلیه مسبب حادثه در زمان وقوع حادثه باشد.

-تصویر گواهینامه مسئول حادثه، مگر اینکه مشخصات کامل گواهینامه رانندگی در گزارش کارشناس راهنمائی و رانندگی یا پلیس راه درج شده، یا اینکه راننده مسئول حادثه فاقد گواهینامه رانندگی متناسب با نوع وسیله نقلیه موجد حادثه باشد.

-مدارک شناسائی مصدوم یا متوفی

-تصویر خلاصه پرونده بالینی مصدوم یا متوفی درصورتیکه در یکی از مراکز درمانی بستری شده باشد.

نظریه پزشکی قانونی.

تصویر مدارک شناسائی وسیله مسبب حادثه در صورت وجود.

-ارائه مدارک مثبته دایر بر احرازسمت قانونی متقاضی از قبیل قیمومیت یا وکالت یا وصایت یا ولایت خاص حسب مورد.

-جواز دفن یا گواهی فوت با شناسنامه باطل شده متوفی.

 تصادف رانندگی منجر به خسارت مالی

با توجه به شرایط هر حادثه و زیان های وارده، بررسی و پرداخت خسارت خودرو در بخش مالی به چند دسته تقسیم می شود:

– تصادف بدون کروکی : در این نوع تصادفات خسارت مالی وارده به وسیله نقلیه زیان دیده می بایست حداکثر تا تعهدات مالی قانونی باشد و با رعایت شرایط زیر، پرونده تشکیل و خسارت پرداخت می شود:

-هر دو وسیله در لحظه تصادف دارای بیمه نامه معتبر و پیوسته شخص ثالث باشند.

 -هر دو راننده دارای گواهینامه مجاز باشند.

-اختلافی بین طرفین حادثه وجود نداشته باشد.

 ارزیابی خسارت بیمه شخص ثالث

مقصر و زیان دیده تصادف با خودروهای مربوطه به یکی از مراکز پرداخت خسارت خودرو مراجعه می کنند. بعد از مراجعه و اعلام حادثه، فرم اعلام خسارت بدون کروکی توسط مسئول مربوطه به آنان تحویل می شود تا نسبت به تنظیم و تکمیل و امضای آن اقدام کنند. برگ تکمیل شده اعلام خسارت یعنی ادعای دریافت خسارت از سوی زیان دیده که بر اساس آن پرونده خسارت تشکیل می شود و یکی از مدارک اصلی پرونده است که مسئول مربوطه باید از تکمیل و امضا شدن آن توسط مقصر و زیان دیده اطمینان حاصل کند. موارد فوق سپس به همراه اصل و کپی مدارک مورد نیاز زیر برای تشکیل پرونده به مسئول پذیرش خسارت ثالث بدون کروکی تحویل شده و نام برده پس از بررسی و اطمینان از اصالت و تکمیل بودن آنها، کپی مدارک فوق را برابر با اصل می کنند و به همراه یک برش کوپن بیمه نامه ثالث مقصر برداشته و پس از ممهور کردن اصل بیمه نامه های ثالث مقصر و زیان دیده به مهر خسارت و تکمیل کردن مندرجات آن، اصل مدارک را عودت دهد.

مدارک مورد نیاز برای تشکیل پرونده خسارت مالی بدون کروکی

 -اصل و کپی گواهینامه مقصر و زیاندیده تصادف.

– اصل و کپی کارت ملی مقصر و زیاندیده تصادف.

 -اصل و کپی کارت مشخصات خودروی مقصر و زیان دیده تصادف.

-اصل و کپی بیمه نامه معتبر و پیوسته شخص ثالث خودروی مقصر و زیان دیده تصادف.

– یک برش اصل کوپن بیمه نامه شخص ثالث مقصر حادثه.

رأی وحدت رویه شماره ۸۰۶ هیأت عمومی دیوان عالی کشور درمورد عدم مسؤولیت بیمه‌گر برای پرداخت خسارت بدنی به راننده مسبب حادثه فاقد گواهینامه رانندگی

برطبق ماده ۱۵ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ۱۳۹۵/۲/۲۰، اگرچه پرداخت خسارت به زیان‌دیده و بازیافت آن از مسبب حادثه، پیش‌بینی شده است، اما با توجه به اینکه هرگاه زیان‌دیده، مسبب حادثه و ورود صدمه به خود باشد، پرداخت خسارت به وی و اقدام به بازپس‌گیری آن، کاری بیهوده و غیرعقلایی است. هدف از وضع این ماده حمایت از اشخاص ثالث زیان‌دیده است نه مسبب حادثه و اصولاً در این قانون برای رانندگان مسبب حادثه واجد شرایط مذکور در بندهای چهارگانه ماده ۱۵ یاد شده، مزایایی لحاظ نشده است و به همین علت، این موارد از شمول ماده ۱۱ همین قانون نیز خروج موضوعی دارد. شرط دارا بودن گواهینامه رانندگی برای پرداخت خسارت به راننده مسبب حادثه در بند پ ماده ۱۰ آیین‌نامه اجرائی ماده ۳ قانون یادشده پیش‌بینی شده و این آیین‌نامه به موجب تکلیف مقرر در همین ماده به تصویب شورای عالی بیمه به عنوان مرجع تشخیص موارد خارج از تعهد بیمه‌گر مطابق تبصره ۲ ماده ۲۱ این قانون نیز رسیده است. بیمه‌گر مسئولیتی برای پرداخت خسارت بدنی به راننده مسبب حادثه فاقد گواهینامه رانندگی از محل بیمه ‌نامه موضوع ماده ۳ قانون مذکور ندارد.

سوالات حقوقی

۱-شخصی راکب یک موتورسیکلت است و فاقد گواهینامه می‌باشد و با یک خودرو تصادف می‌کند و مقصر راننده خودرو می‌باشد. آیا شرکت بیمه خسارت وارده را به راکب موتور پرداخت کند.؟

بیمه متعهد است، خساراتی که شخص مقصر دارای بیمه نامه وارد نموده است پرداخت کند و اینکه راکب موتور گواهینامه ندارد مانع پرداخت خسارت از جانب شرکت بیمه نمی‌شود و صرفاٌ در پلیس راهور از فرد بدون گواهینامه تعهد کتبی اخذ می‌شود که دیگر این امر را تکرار نکند.

۲-هزینه‌های پزشکی توسط شرکت بیمه پرداخت می‌شود یا راننده مقصر.؟

برطبق بند الف ماده ۱ قانون بیمه اجباری سال ۱۳۹۵، پرداخت دیه شکستگی پا و هزینه‌های پزشکی و معالجه با شرکت بیمه بوده است و درصورتیکه فرد ب بابت هزینه‌های درمان از شخص الف شکایت کند، فرد الف می‌تواند می‌تواند برطبق ماده قانونی از خود دفاع  کرده و شرکت بیمه را موظف به پرداخت کند.

وکیل اموربیمه گروه حقوقی اوان

با توجه به اهمیت و پیچیدگی دعاوی بیمه ای; دپارتمان امور بیمه در گروه حقوقی اوان تشکیل شده است، که به صورت تخصصی و ویژه به پرونده های حقوقی و کیفری دعاوی بیمه ای میپردازد. قبل از هر اقدام در خصوص دعاوی بیمه، با وکیل متخصص امور بیمه در تهران، وکیل امور بیمه در مشهد ، وکیل امور بیمه در قم و کرج گروه حقوقی اوان مشورت نمائید تا در کوتاهترین زمان ممکن به حق و حقوق بیمه ای خود برسید. سوالات و مشکلات حقوقی در خصوص دعاوی بیمه را با مشاور حقوقی امور بیمه اوان مطرح نمائید تا پاسخگوی شما باشد.

کلمه اصلی: خسارت بیمه

کلمات مرتبط: مطالبه خسارت بیمه، خسارت بیمه شخص ثالث، بیمه شخص ثالث، دعاوی بیمه

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*