پس از مطالعه، در صورت مفید بودن، این متن را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه مفید آن بهرهمند شوند.
دادخواست اثبات بذل مدت یکی از دعاوی خانوادگی است که در دادگاه خانواده مطرح میشود. یکی از راه های خاتمه بخشیدن به عقد موقت یا صیغه ، بذل مدت توسط مرد می باشد که به معنای بخشیدن باقی مانده مدت عقد موقت به زن و پایان بخشیدن به نکاح می باشد ؛ هرچند در شرایط ویژه ای زن نیز امکان بذل مدت را دارد.
بذل مدت در قانون
یکی از راههای فسخ ازدواج موقت یا صیغه ، بذل مدت توسط مرد است که به معنای دادن بقیه ازدواج موقت به زن و خاتمه ازدواج است. با این حال ، در شرایط خاص ، زن می تواند بذل مدت نیز داشته باشد. مطابق ماده ۱۱۳۹ قانون مدنی ، طلاق برای ازدواج دائم است و زن مطلقه با انقضای مدت یا انقضا آن توسط شوهرازدواج را ترک می کند.
یکی از دلایل انحلال عقد ازدواج را می توان بذل مدت دانست. بذل مدت فقط می تواند به صورت موقت منعقد شود. از آنجا که یکی از شرایط صحیح عقد موقت تعیین زمان است، عقد موقت فقط در همان بازه زمانی معتبر است.
اما در صورت تمایل مرد می تواند مدت زمان باقیمانده از ازدواج را به زن بدهد که از نظر حقوقی بذل مدت نامیده می شود. علاوه بر این ، مرد می تواند برای تمدید مدت به زن وکالت بدهد. در عقد موقت مرد می تواند بقیه مدت زمان عقد را به رزن واگذار کند.
فهرست مطالب
کاربر گرامی، در صورت نیاز به وکیل پایه یک دادگستری متخصص و باتجربه، کلیک نمایید.
بذل مدت چیست؟
در قانون مدنی، دو نوع عقد وجود دارد: عقد دائم و عقد موقت. هر یک از این دو نوع عقد دارای سازوکارهای خاص خود برای انحلال است. به عنوان مثال، یکی از روشهای انحلال در عقد موقت، بذل مدت نامیده میشود که ویژگیهای خاص خود را دارد.
بذل مدت به معنای گذشتن از زمان باقیمانده یک عقد موقت است و این عمل تنها توسط مرد امکانپذیر است. با این حال، مرد میتواند به زن وکالت دهد تا به جای او، مدت باقی مانده را بذل نماید و در نتیجه، حق انصراف از مدت را به او تفویض کند.
موارد وکالت در بذل مدت
این وکالت در شرایط مختلفی ممکن است داده شود؛ به عنوان مثال، در صورت وقوع برخی حوادث خاص مانند سوء استفاده مرد از حقوق زن، ترک زندگی خانوادگی، یا سفرهای طولانی که مانع انجام وظایف زناشویی میشود، زن میتواند از شوهر خود بخواهد تا وکالت بروزهای مشابه را به او اعطا نماید.
حق دادخواهی زن و اقدامات قانونی
در مواردی که مدت عقد موقت طولانی است و مرد به وظایف زناشویی خود عمل نمیکند، زن این امکان را دارد که به دادگاه مراجعه کرده و از آن بخواهد که شوهر را به بذل مدت الزام کند. در چنین شرایطی، دادگاه سند رسمی صیغه موقت را صادر خواهد کرد.
ماهیت بذل مدت
اساساً بذل مدت بنا به درخواست شوهر اتفاق می افتد. مهلت دادن در ازدواج موقت با طلاق متفاوت است. طلاق یک مراسم تشریفاتی است که به روشی خاص و با حضور دو مرد صالح انجام می شود. اما بذل مدت به هیچ تشریفاتی نیاز ندارد. ادامه عقد موقت حق مرد است و هر زمان که بخواهد می تواند آن را رها کند.
بنابراین وجود شرایطی که برای صحت طلاق لازم است مانند اینکه طلاق نباید در زمان قاعدگی باشد ، در بذل مدت لازم نیست. بنابراین می تواند با هر کلمه ای بذل مدت اتفاق بیفتد. برای اینکه بذل مدت معتبر باشد یا مدت صیغه موقت را طولانی کند ، یک مرد باید عاقل، بالغ و آزاد باشد و همچنین باید اراده خود را اعلام کند و قصد درونی او به تنهایی تأثیری ندارد.
بذل مدت در ازدواج موقت توسط چه کسی درخواست میشود.
بذل مدت یکی از موارد متداول در عقد موقت است. زیرا در عقد دائمی زمان معینی برای بخشش عقد برای بقیه وجود ندارد. در حقیقت ، دادن یا بخشیدن مدت ، دادن زمان باقی مانده از عقد موقت است.
بذل مدت معمولاً راهی برای خاتمه ازدواج موقت در نظر گرفته می شود. بنابراین ، اگر مردی بخواهد ازدواج موقت خود را خاتمه دهد ، می تواند با بخشش زمان باقی مانده از پایان ازدواج موقت ، ازدواج را فسخ کند. این را می توان نوعی طلاق زن دانست که توسط مرد انجام می شود.
زیرا پس از بخشش یا بخشش ، مدت عقد موقت باطل است و زن و مرد آزاد می شوند. با توجه به اینکه در عقد موقت تعیین زمان عقد ضروری است و بدون تعیین زمان دقیق عقد می توان آن را مشروع و قانونی دانست ، بنابراین مرد برای فسخ عقد موقت باید مدت باقی مانده را ببخشد و در غیر این صورت باید در پایان ازدواج موقت صبر کنید تا بتوانید از همسرتان جدا شوید.
اختیار بذل مدت با چه کسانی است؟
زوجه پیش از خواندن خطبه عقد موقت باید نسبت به جزئیات آن آگاهی کامل داشته باشد. به علاوه، راهکارهایی برای انتقال حقوق مربوط به بذل مدت وجود دارد. در صورتی که زوجه بخواهد مدت باقیمانده از عقد موقت را به زوجه غیر دائمی خود ببخشد، لازم است که تمام حقوق و مسئولیتهای قانونی خود را که به عهده دارد، رعایت و پرداخت کند.
مطالبه حقوق قانونی زنان در صورت عدم پرداخت
در صورت نقص یا عدم ایفای این وظایف، زوجه میتواند با مراجعه به مراجع قضایی و ارائه دادخواست لازم، حقوق قانونی خود را مطالبه نماید. نظر به اینکه بذل مدت به عهده مرد است، انتخاب عاقلانه و معقول مدت زمان ازدواج موقت از اهمیت بالایی برخوردار است تا از هرگونه مشکل احتمالی برای زوجه در زندگی مشترک جلوگیری شود. همچنین، با توجه به امکان تمدید مدت عقد موقت، توصیه میشود که در ابتدا، مدت زمان طولانی برای عقد موقت تعیین نگردد.
رابطه بین طلاق و بذل مدت
باید توجه داشت که موضوع بذل مدت و طلاق دو مسأله کاملاً مجزا از یکدیگر هستند. هیچ گونه ذکر خاصی، مانند خطبه طلاق، برای بذل مدت در عقد نکاح ضروری نیست. بنابراین، برای اینکه مرد بتواند مدت باقیمانده را به زوجه ببخشد، نیاز به ارائه دلایل خاص وجود ندارد.
جنبههای غیررسمی بذل مدت
در واقع، عمل بذل مدت جنبهای غیررسمیتر نسبت به طلاق دارد. با این حال، برای انجام این عمل، مرد باید نیّت خود را به صراحت اعلام کند و به طور کامل به موضوع بپردازد، نه تنها اینکه صرفاً قصد بخشش زمان را داشته باشد.
عده بذل مدت
معمولاً پس از بذل مدت ، زن باید عده نگه دارد تا در صورت تمایل بتواند با مرد دیگری ازدواج کند. مدت زمان بذل مدت ۴۵ روز است.
الزامات بذل مدت چیست؟
برای الزام به بذل مدت معمولاً شرایط مختلفی وجود دارد. یکی از این شرایط رفتن به یک مسافرت طولانی توسط یک مرد است. مرد به زن وکالت بدهد که در صورت وقوع حوادث طبیعی برای او و یا مسافرت های طولانی زن باقیمانده الزام به بذل مدت را به خود ببخشد.
اگر در شرایطی که مدت عقد موقت طولانی می باشد و مرد به وظایف خودش نسبت به همسر موقتش به خوبی عمل نمی کند زن می تواند با مراجعه به دادگاه، بخواهد که شوهرش را به الزام به بذل مدت و در صورتی که وی امکان ادامه رابطه با همسرش را نداشته باشد باقیمانده مدت صیغه موقت را به زن ببخشد.
اما ماهیت الزام به بذل مدت با طلاق به طور کامل متفاوت است. طلاق با استفاده از دو مرد عادل و با استفاده از تشریفات قانونی انجام میشود اما الزام به بذل مدت نیاز به هیچگونه تشریفاتی ندارد.
واگذاری مهریه در بذل مدت
یکی از مواردی که در بخشش بذل مدت باید مورد توجه قرار گیرد، مهریه است. وضعیت مهریه در بذل مدت باید مشخص شود. یعنی طبق عقد اولیه ای که در ضمن عقد طرفین مطرح شد، مرد موظف است مهریه را به طور کامل پرداخت کند
مهریه بذل مدت
یکی از مهمترین موارد ازدواج موقت جهیزیه است. در صورت نافرمانی ، زن می تواند از طریق مراجع قانونی پیگیری کند. البته به دلایل مختلف ممکن است در عقد موقت به جای بذل مدت شاهد مهریه باشیم. در این صورت مرد مکلف به پرداخت مهریه نیست.
شرایط بذل مدت
مدت ازدواج موقت یکی از شرایط صحت عقد است. مدت زمان ازدواج ناسازگار به نفع شوهر در نظر گرفته می شود ، بنابراین او می تواند از این مزیت بگذرد و وقت باقیمانده را به زن بدهد. این یک عمل حقوقی است. (بذل مدت) صرفاً خواست شوهر است و زن در آن نقشی ندارد. با بذل مدت ، شوهر (شوهر) از حقوق خود چشم پوشی می کند و دین زن (نیاز به ادامه رابطه زناشویی با شوهر) منتفی می شود.
بعلاوه ، بذل مدت ممکن است مسئول تملک مالی توسط شوهر باشد. بابا این وکالت نامه ممکن است به زوجه نیز داده شود و یا وی می تواند بقیه مدت ازدواج را از طرف شوهر اعطا کند و در صورت انعقاد تعداد دیگری از ازدواج ها یا عقدها ، فسخ آن امکان پذیر نیست ، مگر اینکه فقط به نفع وی باشد. یکی از طرفین ، در این صورت او می تواند سود شما را ببخشد.
گرچه بذل مدت داوطلبانه و منوط به قصد و تصمیم شوهر است ، اما روح قانون عمومی و اخلاق ایجاب می کند که در یک ازدواج فسخ شده ، تا آنجا که به ماهیت ازدواج مربوط می شود ، زن می تواند از دادگاه بخواهد که شوهر را به بذل مدت موظف کند. ، بنابراین در صورتی که ادامه ازدواج موجب سختی او شود ، زن حق ازدواج موقت را دارد.
تعهد به بذل مدت متعه
طلاق یا ازدواج موقت نوعی ازدواج است که در آن عقد ازدواج بین زن و مرد برای مدت معین و محدودی با مهریه های خاص منعقد می شود و در پایان آن رابطه زناشویی به خودی خود منقضی می شود.
ازدواج موقت با بذل مدت نیز توسط شوهر منحل می شود. بذل مدت تعیین تکلیف باقیمانده ازدواج موقت است ، به این معنی که شوهر می تواند زمان باقی مانده را به زن اختصاص دهد. اگر زوجه ادعا کند که مدت ازدواج باعث دردسر او شده است ، در صورت صحت ادعا و تأیید توسط دادگاه ، به شوهر دستور می دهد بذل مدت باقی مانده از ازدواج موقت را انجام دهد.
اسناد لازم برای طرح ادعا به بذل مدت متعه
تصویر مصدق از سند ازدواج
همراه داشتن کارت ملی برای احراز هویت و کارت قبض بانکی برای پرداخت هزینه دادرسی ضروری است.
شنیدن شهادت شاهدان و مطلعین
درخواست استعلام کنید
شماره پرونده استناد
تحقیقات محلی
دلایل و پیوست های دیگر
بیشتر بخوانید: مشاوره حقوقی
وکیل متخصص خانواده گروه حقوقی اوان
نقش وکیل متخصص خانواده در پرونده هایی که در خصوص خانواده و روابط زوجین در دادگاهها مطرح میشود مشخص است. وکیل خانواده، وکیلی است که علاوه بر اطلاعات کامل که در مورد امور حقوقی دارد در خصوص قوانین مربوط به خانواده و روابط زوجین تسلط کامل دارد.
پرونده طلاق یکی از پرونده های پرحجم در دادگاههای خانواده می باشد که بدلیل عدم اگاهی زوجین از قوانین حقوقی خانواده دچار مشکلات زیادی در روند رسیدگی پرونده میشوند.
قبل ازهر اقدام قانونی در خصوص طلاق توافقی یا هر نوع دادخواست مطالبه مهریه، دادخواست مطالبه نفقه و اجرت المثل و حضانت فرزند با وکیل متخصص و با تجربه وکیل خانواده در تهران، وکیل خانواده در مشهد، وکیل خانواده در کرج، وکیل خانواده در قم ، وکیل خانواده دیوان عالی مربوط به وکلای گروه حقوقی اوان مشورت نمایید.
جمع بندی
در نهایت باید بیان داشته باشیم که: ، یکی از روشهای اصلی فسخ ازدواج موقت، بذل مدت توسط مرد است که به معنای واگذاری زمان باقیمانده از عقد موقت به زن و پایان دادن به رابطه است. با این وجود، در شرایط خاص، زن نیز میتواند از این حق بهرهمند شود. طبق ماده ۱۱۳۹ قانون مدنی، طلاق بهویژه برای ازدواجهای دائم قابلاجراست و در مواردی که ازدواج موقت خاتمه مییابد، زن مطلقه پس از انقضای مدت یا بذل مدت توسط شوهر، از حقوق خود برخوردار میشود.
بنابراین، در حوزه عقد موقت، حقوق و تکالیف هر یک از طرفین به وضوح تعریف شده و در صورت نیاز، سازوکارهای قانونی برای حمایت از حقوق زنان در نظر گرفته شده است.
به منظور بهرهمندی از مشاورههای جامع و تخصصی در امور حقوقی مرتبط با ازدواج موقت و نحوه مدیریت آن، گروه وکلای اوان آماده ارائه خدمات حقوقی به شما هستند. این گروه با تجربه و دانش کافی، میتواند در مسیر درک و اجرای حقوق قانونی شما، راهنماییهای لازم را ارائه دهد.
سوالات متداول
بذل مدت عقد موقت یا صیغه یکی از راههای فسخ عقد موقت است که طبق آن مرد مدت باقی مانده عقد موقت را به زن می بخشد.
بذل مدت تشریفات خاصی در عقد موقت ندارد و با اراده مرد انجام می شود.
بذل مدت در وهله اول در دسترس مردان است ، مگر در شرایط خاص که زن می تواند به دادگاه مراجعه کند و درخواست بذل مدت کند یا توسط شوهر نمایندگی داشته باشد.
نظرات ارزشمند شما به ما کمک میکند تا خدمات خود را در زمینه دادخواست اثبات بذل مدت بهبود بخشیم. لطفاً تجربه خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.
از طریق دکمه زیر میتوانید لینک صفحه را اشتراک گذاری کنید.