- 6356
پس از مطالعه، در صورت مفید بودن، این متن را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه مفید آن بهرهمند شوند.
صلح نامه نوعی قرارداد است که باعث حل اختلاف میشود و یا برای انتقال مال استفاده میشود. در صورتیکه یکی از طرف های عقد صلح به تعهد خود عمل نکند طرف دیگر می تواند با مراجعه به دادگاه وی را مجبور به انجام وظایف کند. این تعهد ممکن است تعهد به انتقال مال، تسلیم مال یا انجام عملی خاص باشد.
اگر صلح نامه در دادگاه تنظیم شود اجرای آن به عهده واحد اجرای احکام دادگستری است.در صورتیکه صلح نامه در دفتر اسناد رسمی تنظیم شود اجرای آن توسط واحد اجرای ثبت محل تنظیم قرارداد انجام میشود.
فهرست مطالب
کاربر گرامی، در صورت نیاز به وکیل دادگستری کلیک نمایید.
تعریف صلح نامه
صلح نامه آن است که شخص با دیگری سازش کند که مقداری از مال یا منفعت مال خود را ملک وی کند یا از طلب یا حق خود بگذرد خواه در مقابل عوض باشد یا بدون عوض. صلحنامه به عنوان یک قرارداد در مقام حل اختلافات یا به منظور رهایی از اصول و قواعد موجود در خصوص عقود معین مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع صلحنامه از نظر موضوع
صلحنامه توافق و سازش
یکی از انواع صلحنامه، صلحنامهای است که در راستای حل اختلاف میان دو یا چند شخص امضاء میشود.
صلحنامه جایگزین قراردادهای دیگر
ممکن است به جای استفاده از قراردادهای خرید و فروش، قرارداد قرض، قرارداد هدیه و … که در قانون شرایط خاصی برای تنظیم و امضای هریک از این قراردادها تعیین شدهاست از صلحنامه استفاده گردد.
انواع صلح نامه از نظر هدف
صلح عمری
به موجب صلح عمری فرد میتواند مالکیت املاک (مانند خانه، زمین و…) و دارائی (مانند خودرو) را به هر فردی اعم از فرزند، فرزندان یا غیر آن انتقال دهد اما حق استفاده از آن ملک و دارایی را تا زمان عمر خود برای خود یا فرد دیگری نگه دارد.
صلح سکنی
ممکن است مالک آپارتمان، خانه یا باغی برای شخصی دیگر حق سکونت در ملک خود را برای مدت معینی تعیین نماید.
صلح رقبی
ممکن است حق استفاده از مالی برای یک مدت معین از طرف مالک برای شخص دیگری محفوظ بماند.
ارکان قرارداد صلح نامه
ارکانی که وجود آنها برای تشکیل یک قرارداد صلح لازم است شامل موارد ذیل می باشد:
مصالح: کسی که مال خود را بهعنوان صلح به دیگری میدهد.
متصالح: کسی که مال را از مصالح قبول میکند.
مورد صلح مال و موضوعی که مورد قرارداد صلح قرار میگیرد.
مالالصلح: پول یا مالی که یک طرف دربرابر پذیرش پیشنهاد صلح از طرف دیگر میگیرد.
شبکه های اجتماعی اوان
|
قرارداد صلح نامه
در ابتدا صلح بهعنوان وسیلهای برای حل اختلافات و دعوای موجود مورد استفاده قرار میگرفته است و به تدریج از آن برای انجام معاملات و مبادلات استفاده شده است. مواد ۷۵۲ و ۷۵۸ قانون مدنی به این دو جنبه از صلح اشاره دارند.
مفهوم و ماهیت صلح
صلح به معنای تسلیم و سازش و آشتی است. در دنیای حقوق صلح دارای دو معنا به شرح ذیل می باشد:
صلح قراردادی است که دو طرف در به وجود آوردن و یا ازبین بردن یک رابطه حقوقی توافق میکنند.
صلح دعوای موجود به این معنا که دو نفر با یکدیگر بر سر موضوعی دعوا دارند و حسن میگوید که علی دو میلیون تومان به او بدهکار است اما علی میگوید که مبلغ یک میلیون تومان بدهکار است سپس هردو بر مبلغ هفتصدهزار تومان با یکدیگر صلح میکنند که علی این مبلغ را به حسن پرداخت کند.
اما گاهی صلح در مقام دعوای احتمالی در آینده است. یعنی دوطرف قرارداد درحال حاضر با یکدیگر اختلاف و یا دعوایی ندارند اما احتمال آن بسیار زیاد است که در آینده اختلاف پیدا کنند و به همین علت، در ابتدای قرارداد خودشان با یکدیگر صلح میکنند.
شرایط و ویژگی صلح نامه
صلح میتواند دربرابر مال یا به صورت رایگان باشد. میتوان مالی گرانقیمت را در برابر مالی با ارزش بسیارکم صلح کرد که چنین صلحی را صلح محاباتی میگویند. مثال اگر شخصی اتومبیل خود را دربرابر یک خودکار به دیگری صلح کند، این صلح را صلح محاباتی گویند.
طبق ماده ۷۵۳ قانون مدنی، دو طرف صلح باید اهلیت برای معامله و تصرف داشته باشند. بنابراین صلحی که مجنون و صغیر غیرممیزانجام میدهد باطل است.
صلح سفیه و صغیرممیز، کودکی که میتواند خوب و بد را ازهم تشخیص بدهد با اجازه سرپرست وی معتبر است.
تصرف ورشکسته در اموال خود پس از تاریخ توقف ممنوع است و به همین علت نمیتواند درمورد مال خود صلح کند. زیرا معلوم است که باعث ورود ضرر به طلبکاران میشود.
مال شخص برای وثیقه دیگری قرار گیرد و درواقع مال خود را به رهن بدهد اجازه ندارد آن مال را صلح کند، زیرا این مال، وثیقه شخص دیگر است و اگر صلح را درست بدانیم آن شخص ضرر میکند.
موضوعی که قرار است درمورد آن صلح شود، باید مشروع باشد و صلح نسبت به مالی که مالیت و ارزش ندارد و یا نامشروع است باطل است.
اموال دولتی را نمیتوان مصالحه کرد زیرا در قرارداد صلح، مورد صلح باید متعلق به شخصی باشد که میخواهد مال را صلح کند و اموال دولتی متعلق به شخص مصالح نیست که بتواند با آن صلح کند.
برطبق ماده۷۶۲ قانون مدنی در صورتیکه شخصیت طرف مقابل در مصالحه اهمیت داشته باشد و اشتباه در آن صورت گیرد صلح باطل است.
اگر شخصی در صلح دیگری را فریب دهد و گول بزند، حق از بین بردن معامله برای طرف مقابل ایجاد میشود.
موضوعی که قرار است مورد صلح قرار گیرد باید در هنگام صلح موجود باشد. اما اگر بعد از بستن قرارداد صلح معلوم شود که آن موضوع وجود نداشته صلح باطل است.
در صلح نیازی نیست که تمامی جزئیات معامله بیان شود بلکه حتی اگر بهصورت مختصر و مجمل هم باشد، صلح همچنان صحیح است.
مدت اعتبار صلح نامه
صلح قراردادی است که دو طرف نمیتوانند هرزمان که خواستند آن را منحل کنند و برهم بزنند. این قرارداد پس از فوت مصالح یا متصالح نیز باقی میماند. پدر خانوادهای خانه خود را به فرزند کوچک خود صلح میکند. یک سال بعد، پدر فوت میکند.
پس از فوت پدر، سایر فرزندان نمیتوانند به دلیل فوت پدر، قرارداد را بهم بزنند چراکه صلح یک قرارداد لازم است و پس از فوت نیز پابرجاست. در این مثال درصورتیکه فرزند کوچک فوت کند، خانه به وارثان این شخص منتقل میشود و بازهم صلح ازبین نمیرود.
قیومیت در صلح نامه
اگر شخصی که قیمومت دیگری را برعهده دارد، بخواهد برای آن شخص صلح کند بایستی این قرارداد به تصویب دادستان برسد چون ممکن است قیم به ضرر شخصی که قیمومت او را برعهده دارد، اقدام به انجام معامله کند.

ورشکستگی در قرارداد صلح نامه
بر اساس ماده ۷۶۸ قانون مدنی، در قرارداد صلح ممکن است یکی از طرفین متعهد شود که در قبال دریافت مزایای مشخص، مبلغ معینی را به طرف دیگر یا به اشخاص ثالث غیر از طرفین معامله بپردازد. این پرداخت میتواند به نفع اشخاص دیگر باشد، به طوری که حتی امکان دارد شرط شود که پس از فوت شخص متعهد، مبلغ مذکور به وراث قانونی او پرداخت گردد.
علاوه بر این، در صورتی که شخصی که متعهد به پرداخت مبلغ است، دچار ورشکستگی شود، قرارداد صلح همچنان معتبر باقی میماند و لازم است که مبلغ مذکور به افرادی که تعیین شدهاند پرداخت گردد، مگر اینکه در متن قرارداد صلح شرط شده باشد که در صورت ورشکستگی شخص متعهد، نیازی به پرداخت مبلغ نیست.
مبنای صلح نامه
چنانچه مبنای قرارداد صلح، ناشی از یک معامله باطل یا عملی غیرقانونی باشد، صلح نیز باطل و بیاثر خواهد بود. به عنوان مثال، اگر دو نفر در خصوص انجام اقدامی غیرقانونی، نظیر انتقال مواد مخدر، به توافق برسند و سپس در نتیجه اختلافاتی که میان ایشان پیش میآید، تصمیم به صلح بگیرند، این صلح به دلیل باطل بودن مبنای معامله فاقد اعتبار خواهد بود. اما اگر یک معامله باطل به نحو دیگری صورت گیرد و طرفین برای حل و فصل اختلافات ناشی از آن با یکدیگر صلح کنند، چنین صلحی معتبر و قانونی است.
اعتبار صلح نامه دست نویس و صلح نامه محضری
زمانی که طرفین قرارداد صلح، به دلیل بروز اختلافات متوسل به دادگاه میشوند، صلحنامه محضری به عنوان یک سند رسمی و لازمالاجرا، مورد توجه قرار میگیرد و به عنوان یکی از دلایل قوی اثبات ادعا تلقی میشود. در این صورت، دادگاه با سهولت و سرعت بیشتری به بررسی و قبول صحت مندرجات آن میپردازد. به علاوه، صلحنامهای که به صورت رسمی و در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم میشود، میتواند امکان بیان ادعاهای متنوع دیگری را به طرفین بدهد.
ادعای جعل
نمیتوان ادعای انکار و تردید کرد یعنی نمیتوان مدعی شد که امضای زیر صلح نامه امضای من نیست.
اعتبار صلح نامه دست نویس
صلح نامه دست نویس هم دارای اعتبار قانونی است.
اعتبار آن را قاضی محترم دادگاه تعیین میکند.
میتوان نسبت به آن سند ادعای جعل کرد.
امکان طرح ادعای تردید و انکار نیز وجود دارد و در نتیجه ممکن است مدتی صرف بررسی اعتبار سند و بررسی صحت اطلاعات نوشته شده در آن شود.

صلح نامه تقسیم ارث
ماده ۷۵۲ و ۷۵۳ قانون مدنی مربوط به صلح نامه تقسیم ارث میباشند. برطبق ماده ۷۵۲ قانون مدنی برای جلوگیری از نزاعهای خانوادگی بر سر ارث و میراث از جمله عقود معین تعریف شده و در ماده ۷۵۳ قانون مدنی نیز شرایط آن تبیین گشته است. قانون اعتبار این صلح نامه و اهلیت آن را در تصرف در اموال مشروع و شرکت تنها وراث قانونی در این صلح نامه میداند.
طبق این صلح نامه میزان سهم هر فرد از اموال ماترک مشخص شده و با ذکر نام و مشخصات وراث در یک صلح نامه کامل درج و به امضاء همگان میرسد. چنین صلحنامههایی به عنوان یک سند کامل جای بحث و نزاع را میگیرند. برطبق قانون افراد میتوانند قبل از فوت نسبت به پر کردن صلح نامه تقسیم ارث اقدام نموده و در زمان حیات اموال خود را در بین فرزندان وراث تقسیم نمایند.
وراث بعد از فوت هر کدام میدانند که چه چیزی به ارث خواهند برد و هیچ جنگ و دعوایی هم در میان نخواهد بود. طبق چنین صلحنامههایی اموال فرد تا زمان حیات در اختیار وی قرار داشته و هیچ کس حق دخل و تصرف در آن را ندارد. بعد از فوت هم هر کس به سهم خود آگاه است.
مفاد صلح نامه تقسیم ارث
هر چند در صلح نامه تقسیم ارث اصل کار بر تقسیم ارث باقیمانده میباشد. قانون هم از این عقد حمایت کرده و آن را جزء اسناد قانونی میپندارد. از این رو هیچ اعتراضی برای آن قابل قبول نبوده و امضاء کنندگان بعد از توافق انجام یافته بایستی به تعهدات خود پایبند باشند. البته در جایی هم که تقسیم ارث بر روی اموال غیر مشروع متوفی صورت پذیرد، قانون ورود کرده و صلح نامه تقسیم ارث را نامعتبر میداند.
دلیل اهمیت صلح نامه تقسیم ارث
در صورتیکه صلحنامه تقسیم ارث در زمان حیات متوفی تنظیم شود نیز به مراتب میتواند کارکرد بهتری داشته باشد. به واسطه این عمل دیگری مالی وجود نخواهد داشت که تکلیف آن مشخص نیست. از این گذشته خود متوفی نیز در امر تقسیم ارث دخیل بوده و بهترین تصمیم را برای عزیزان خود صادر مینماید.
صلح نامه مهریه
یکی از کاربردهای قرارداد صلح، توافق در مورد صلح مهریه می باشد. در صورتیکه زن تمام مهریه خود را با قرارداد صلح کند دیگر حق بیان هیچ ادعایی در مورد مهریه را ندارد.
زوجین توافق می کنند که به یکی از روشهای ذیل صلح مهریه کنند:
تمام مهریه بدون قید و شرط و بلاعوض بخشیده شود.
تمام مهریه در مقابل یک یا چند مال دیگر بخشیده شود.
قسمتی از مهریه در مقابل انتقال یک یا چند مال دیگر بخشیده شود.

صلح ملک
زمانیکه یک ملک با صلحنامه منتقل شود و هیچ شرطی در آن وجود ندارد این قرارداد صلح قطعی ملک است.
اعتبار صلح دردادگاه
در صورتیکه دعوای دو نفر به دادگاه کشیده شود و یک طرف پیشنهاد صلح بدهد و طرف مقابل بپذیرد آیا به این معناست که حرف طرف مقابل درست بوده است؟ برطبق ماده ۷۵۵ قانون مدنی شخص میتواند همچنان حق طرف مقابل را انکار کند و صلح هم بکند. طرف مقابل صلح میکند که دعوا ادامه پیدا نکند نه اینکه طرف مقابل حق میگوید.
در دعاوی کیفری میتوان حقوق خصوصی را صلح کرد. مثل اینکه شما این مقدار به من خسارت وارد کردید یا ضرر و زیان ناشی از جرمی که صورت گرفته این مقدار است وقابل مصالحه است. نکته مهم آن است که صلح کردن حقوق خصوصی بعد از وقوع جرم است نه قبل از آن.
مشاوره حقوقی گروه حقوقی اوان
استفاده از مشاوره حقوقی وکیل متخصص و باتجربه در تمام مراحل رسیدگی پرونده های حقوقی و کیفری از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا با انتخاب وکیل و مشاوره حقوقی قبل ازهر اقدام قانونی در وقت و هزینه های دادرسی صرفه جویی میشود، و حق و حقوق موکل ضایع نمیشود.
گروه وکلای حقوقی اوان مجموعه ای متخصص از وکلای دادگستری، کارشناسان ارشد حقوق و حقوقدانان می باشد که با ارائه مشاوره های تخصصی، قبول وکالت و مشاوره در دعاوی حقوقی را بر عهده میگیرند.
سوالات و مشکلات حقوقی خود را با مشاوره حقوقی تهران، مشاوره حقوقی قم، مشاوره حقوقی کرج، مشاوره حقوقی مشهد مربوط به وکلای گروه حقوقی اوان مطرح نمائید تا در کوتاهترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشند.
جمع بندی
چون ماهیت مبنای قرارداد، نوع تنظیم آن (دستنویس یا محضری) و شرایط پرداختهای متعهد شده بستگی دارد. صلحنامههای معتبر، به ویژه آنهایی که به صورت رسمی در دفترخانه ثبت شدهاند، به عنوان اسناد رسمی و معتبر از حمایت قضایی بیشتری برخوردارند و در حل و فصل اختلافات نقش بسزایی ایفا میکنند. بنابراین، استفاده از خدمات حقوقی متخصص، نظیر وکلای گروه اوان، میتواند در تهیه و تنظیم صلحنامههای معتبر و موثر به افراد کمک شایانی نماید. این وکلا با تسلط بر قوانین و رویههای قضایی، اطمینان میدهند که حقوق طرفین به طور کامل رعایت گردد و توافقات به درستی اجرایی شوند.
سوالات متداول
بله، صلحنامههای دستنویس میتوانند در دادگاه معتبر باشند، اما اعتبار آنها بستگی به شرایط خاص و شواهد موجود دارد. در مقایسه با صلحنامههای محضری، اعتبار کمتری دارند، زیرا صلحنامه محضری به عنوان یک سند رسمی، اثبات ادعا را آسانتر میکند.
صلحنامه میتواند باطل شود اگر مبنای آن ناشی از یک معامله باطل یا عمل غیرقانونی باشد. همچنین، اگر یکی از طرفین به صورت غیرقانونی یا تحت فشار به امضای قرارداد اقدام کرده باشد، اعتبار آن نیز زیر سوال میرود.
بله، اگر یکی از طرفین در حین اجرای صلحنامه ورشکست شود، اعتبار صلحنامه همچنان پابرجا است و در صورتی که در قرارداد شرط نشده باشد، باید به پرداخت تعهدات ادامه دهد.
اعتبار صلحنامه در دادگاه به شواهد موجود، نوع تنظیم آن (دستنویس یا محضری) و تطابق آن با قوانین بستگی دارد. پیوست شواهد معتبر، نظیر گواهی شهود یا مستندات مربوط به توافق، میتواند در اثبات اعتبار صلحنامه کمک کند.
نظرات ارزشمند شما به ما کمک میکند تا خدمات خود را در زمینه اعتبار صلح نامه در دادگاه بهبود بخشیم. لطفاً تجربه خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.
از طریق دکمه زیر میتوانید لینک صفحه را اشتراک گذاری کنید.