پس از مطالعه، در صورت مفید بودن، این متن را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه مفید آن بهرهمند شوند.
لینک مقاله وکیل املاک را به اشتراک بگذارید:https://oonelaw.com/property-lawyer
وکیل متخصص املاک ، وکیلی است که در زمینه دعاوی املاک مانند دعاوی رفع تصرف عدوانی، دعوای تخلیه ملک و دعوای خلع ید، درخواست اجرت المثل ملک، خسارت به ملک، دعوای مطالبه سرقفلی و حق کسب و پیشه ، دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی، دعوای الزام به تحویل ملک دارای تخصص و تجربه دفاع در پرونده ها را دارد.
دعاوی ملکی با توجه به حجم گسترده معاملات انجام شده در حوزه املاک و نیز عدم آگاهی طرفین به حقوق و وظایف، پروندههای بسیاری در دادگاه به خود اختصاص داده است. همچنین به دلیل پیچیدگی زیاد و طولانی بودن مسیر دادرسی در زمره پروندههایی هستند، که حتما باید با استفاده از مشاوره حقوقی تخصصی و ارجاع به وکیل ملکی خوب پیگیری شوند.
در این مقاله به موضوعات ذیل پرداخته شده است:
- تعریف دعاوی املاک
- ماهیت دعاوی املاک
- دعاوی ثبتی
- دعاوی حقوقی املاک
- دعاوی کیفری مرتبط با املاک
- انواع دعاوی املاک
- دعوای رفع تصرف عدوانی
- انواع دعوای رفع تصرف عدوانی
- هزینه دادرسی دعاوی ملکی
- دعوای تخلیه ملک و دعوای خلع ید
- دعوای درخواست اجرت المثل ملک
- دعوای خسارت به ملک
- دعوای مطالبه سرقفلی و حق کسب و پیشه
- دعوای الزام به تحویل ملک
- دعوای الزام به پرداخت اجرت المسمی
- دعوای الزام به پرداخت اجرت المثل به اندازه اجرت المسمی
- مرجع صالح رسیدگی به دعاوی املاک
- وکیل متخصص املاک گروه حقوقی اوان
تعریف دعاوی املاک
وکیل متخصص املاک دعاوی املاک را اینگونه تعریف نموده است که دعاوی حقوقی مرتبط با املاک، یا به عبارتی دعاوی مرتبط با اموال غیر منقول دعاوی هستند که هدف مستقیم و یا غیر مستقیم آنها یک مال غیر منقول است، طرح این گونه دعاوی به دلیل حساسیت بالا ظرافت های خاص خود را می طلبد.
ماهیت دعاوی املاک
دعاوی ملکی به لحاظ ماهیت به سه نوع دعاوی حقوقی املاک، دعاوی ثبتی و دعاوی کیفری تقسیم میشوند. وکیل املاک دعاوی ملکی را از لحاظ ماهیت دعوای حقوقی ملکی به شرح ذیل توضیح داده است:
دعاوی ثبتی
دعاوی املاک در حوزه ثبتی شامل موارد ذیل می باشد:
- ابطال سند رسمی
- ابطال اجرائیه ثبتی
- ابطال عملیات ثبتی کمیسیونهای ثبتی
- ابطال نظریه هیئت حل اختلاف اداره ثبت
- افراز ملک
- ابطال سند مالکیت معارض
- ابطال معامله معارض
- اجرای ثبت
- توقیف عملیات اجرایی
- ابطال عملیات اجرایی ثبت
دعاوی حقوقی املاک
وکیل املاک دعاوی مرتبط با املاک را بیان نموده است. دعاوی املاک در حوزه حقوقی شامل موارد ذیل می باشد:
- الزام به تنظیم سند رسمی
- الزام به فک رهن،
- الزام به اخذ پایان کار
- الزام به اخذ صورتمجلس تفکیکی
- ابطال قرارداد
- فسخ قرارداد
- کلیه دعاوی موقوفات عام و خاص
- اخذ و مطالبه اجور معوقه
- اخذ و مطالبه اجرتالمثل
- مطالبه سرقفلی و حق کسب و پیشه و تجارت
- تخلیه اماکن تجاری مشمول قانون سال ۱۳۵۶
- تخلیه اماکن تجاری و مسکونی مشمول قانون سال ۱۳۷۶
- تخلیه اماکن مسکونی مشمول قانون سال ۱۳۶۲
دعاوی کیفری مرتبط با املاک
وکیل متخصص ملکی در ادامه در خصوص دعاوی ملکی بیان نموده است که دعاوی ملکی در حوزه کیفری و جرم نیز اتفاق میفتد.
برای عضویت در کانال تلگرام کلیک کنید |
دعاوی املاک در حوزه کیفری شامل موارد ذیل می باشد:
- کلاهبرداری درزمینه معاملات املاک
- جعل اسناد ملکی
- استفاده از سند مجعول
- خیانت در امانت
- فروش مال غیر
- انتقال منافع ملک غیر
- تبانی در معاملات دولتی
- معامله معارض
- تغییر کاربری اراضی کشاورزی
- خرد کردن اراضی و ورود غیرمجاز به ملک غیر
انواع دعاوی املاک
وکیل متخصص املاک برای درک بیشتر از دعاوی ملکی، دعاوی مرتبط با املاک را به چند دسته به شرح ذیل تقسیم می کند:
- دعاوی رفع تصرف عدوانی
- دعوای تخلیه ملک و دعوای خلع ید
- دعوای درخواست اجرت المثل ملک
- دعوای خسارت به ملک
- دعوای مطالبه سرقفلی و حق کسب و پیشه
- دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی
- دعوای الزام به تحویل ملک است
- دعوای الزام به پرداخت اجرت المسمی
- دعوای پرداخت اجرت المثل به اندازه اجرت المسمی
- دعوای الزام به تنظیم سند رسمی
دعوای رفع تصرف عدوانی
دعوای تصرف عدوانی زمانی مطرح می شود که فردی ملکی را که سابقا” در تصرف دیگری بوده است را به شکل عدوانی و غیر قانونی در تصرف خود نگه دارد و یا اینکه در صورتی که ملک متعلق به غیر را به صورت قانونی در اختیار خود داشته است، با درخواست فرد محق در بازپس گیری ملک اقدام به رفع تصرف یا ممناعت یا مزاحمت خود نکند.وکیل متخصص املاک در ادامه توضیح داده است که دعوای رفع تصرف عدوانی، دعوایی است که باید دارای سه ویژگی به شرح ذیل باشد:
- وجود سابقه تصرف فرد مدعی
- اثبات ید یا مزاحمت فرد غیر
- عدوانی بودن تصرف غیر
انواع دعوای رفع تصرف عدوانی
دعاوی رفع تصرف عداونی به سه دسته زیر تقسیم می شوند :
- دعوای رفع تصرف عدوانی
- دعوای ممانعت
- دعوای رفع مزاحمت
هزینه دادرسی دعاوی ملکی
وکیل املاک در مورد هزینه دادرسی بیان می کند که اگرچه موضوع این دعاوی املاک است، هزینه طرح این دعاوی همانند دعاوی غیر مالی است رسیدگی به این دعاوی در وقت فوق العاده صورت می گیرد که این امر باعث سرعت رسیدگی و تسهیل احقاق حق خواهان می شود. امکان اجرای رای مربوط به این دعاوی قبل از قطعی شدن حکم وجود دارد .
دعوای تخلیه ملک و دعوای خلع ید
این دعوا در صورتی مطرح می شود که شروع تصرف با وجود یک قرارداد بوده است. ولی ادامه تصرف فرد متصرف غاصبانه است، این در حالی است که دعوای خلع ید در زمانی مطرح می شود که ابتدا مالکیت فرد بر مال اثبات شده باشد یا خواهان دلایل و مستندات دال مالکیت خود را در حین تقدیم دادخواست خلع ید ارائه دهد.
تصرف از ابتدا غاصبانه باشد. وکیل املاک همچنین بیان می کند که در دعاوی رفع تصرف صرف وجود سابقه تصرف و نه مالکیت زمینه صدور حکم در رفع تصرف غاصبانه است.
دعوای درخواست اجرت المثل ملک
این دعوای ملکی به عنوان خواسته جانبی در کنار دعاوی خلع و تخلیه ید و یا دعوای رفع تصرف عدوانی مطرح می شود. ناظر به درخواست پرداخت غرامت زمانی است که فرد ملک را به شکل غاصبانه و بدون رضایت صحاب آن در اختیار داشته است.
در اینصورت پس از اثبات حق خواهان، اصولا اجرت المثل ملک توسط کارشناسان رسمی ویا فرد خبره تعیین می شود و فرد غاصب موظف می شود که در کنار خلع یا تخلیه یا رفع تصرف غاصبانه خود مبلغ اجرت المثل ملک را نیز به خواهان پرداخت کند .
دعوای خسارت به ملک
وکیل املاک در ادامه دعاوی ملکی بیان نموده است که یکی از دعاوی مورد بحث میان حقوقدانان دعاوی خسارت به ملک است. درحالیکه تعدادی از حقوقدانان عقیده دارند که خسارت به ملک مطابق با قاعده کلی طرح دعاوی از جمله دعاوی منقول است و در نتیجه دادگاه صالح برای رسیدگی به آن، محل اقامت خوانده است. تعدادی از حقوقدانان عقیده دارند که با توجه به موضوع خسارت که ملک است این دعاوی از جمله دعاوی غیر منقول بوده و دادگاه محل وقوع ملک صالح برای رسیدگی به آن است .
دعوای مطالبه سرقفلی و حق کسب و پیشه
وکیل املاک دعوای مطالبه سرقفلی و حق و کسب و پیشه را اینگونه توضیح داده است که امر حق سرقفلی و حق کسب و پیشه دو مفهوم کاملا متمایز از یکدیگر اند که نباید به جای یکدیگر بکار برده شوند. حق سرقفلی حقی است با ویژگی های منحصر به فرد خود که چهره غیر منقول و وابسته به املاک آن بسیار غلبه دارد و در نهایت به عنوان مکملی در اجاره نامه ملک تجاری استفاده می شود
در حالیکه حق کسب و پیشه نهادی حقوقی با چهره بسیار مخدوش است که نه تنها بسیاری از فقها گرفتن آن را حرام می دانند بلکه مجمع تشخیص مصلحت در سال ۱۳۷۶ رسما اخذ آن را غیر قانونی اعلام کرده است. اگرچه موضوع این دعوا به شکل غیر مستقیم مال غیر منقول است ، ولی باتوجه به این مطلب که خواستگاه طرح ادعای الزام به سند رسمی وجود یک قرارداد بیع ملک است باید گفت که این دعوا ، یک دعوای منقول است که محل طرح آن مطابق با قواهد عام صلاحیت دادگاهها تعیین می شود.
برای عضویت در صفحه اینستاگرام کلیک کنید |
دعوای الزام به تحویل ملک
وکیل املاک و اراضی بیان می کند، یکی دیگر از دعاوی مرتبط با دعاوی املاک، دعوای الزام به تحویل ملک است. این دعوا اصولا بعد از انعقاد یک قرارداد مشارکت در ساخت مطرح می شود و گرچه موضوع آن نیز ملک و مال غیر منقول است. از آنجاییکه مستند به یک قرارداد مطرح می شود تابع قواعد عام صلاحیت دادگاهها است .
دعوای الزام به پرداخت اجرت المسمی
دعوای الزام به پرداخت اجرت المسمی ملک زمانی مطرح می شود که طرفین یک قرارداد، مطابق با مفاد آن توافق به پرداخت مبلغی به عنوان اجرت المسمی کرده باشند. در این حالت نیز به دلیل وجود یک قرارداد دعوا تابع قواعد عام صلاحیت دادگاهها می باشد.
دعوای الزام به پرداخت اجرت المثل به اندازه اجرت المسمی
وکیل متخصص املاک و اراضی در ادامه توضیحات در مورد دعاوی املاک بیان می کند که گرچه مبنای محاسبه این نوع از اجرت المثل، اجرت المسمی یا حق اجاره مورد توافق است. ولی باتوجه به مستند نبودن قرارداد در این دعوا این نوع دعوی نیز همانند سایر دعاوی املاک در محل وقوع ملک مطرح می شود.
مرجع صالح رسیدگی به دعاوی املاک
یکی از مهم ترین تفاوت های میان دعاوی اموال غیر منقول یا دعاوی مرتبط با املاک با دعاوی اموال منقول در انتخاب محل دادگاه صالح است. در حالیکه محل دادگاه صالح در دعوای مرتبط با اموال منقول محل اقامت خوانده و یا محل اقامت خوانده و محل عقد یا اجرای عقد بنا به انتخاب خواهان است. محل اقامت دعاوی مرتبط با املاک یا دعاوی اموال غیر منقول محل وقوع ملک است.
دانستن این نکته در ابتدای امر مهم است چراکه از رد شدن دعوا به دلیل عدم صلاحیت محلی دادگاه جلوگیری می شود. با توجه به گستردگی انواع دعاوی مربوط به املاک و فراوانی قواعد مربوط به صلاحیت هرکدام از این دعاوی اخذ مشاوره تخصصی با وکیل املاک در رابطه با طرح هریک از این دعاوی اولین قدم در راه احقاق حق می باشد.
وکیل متخصص املاک گروه حقوقی اوان
وکیل املاک و اراضی تمامی قوانین و مقررات حاکم بر دعاوی ملکی را به خوبی میداند و از آرای وحدت رویه و رویه قضایی حاکم آگاهی کامل دارد. برای بستن هر گونه قرارداد ملکی حتما نیاز به دریافت مشاوره حقوقی ملکی با وکیل ملکی متخصص و با سابقه در این زمینه است. گاهی مشاوره حقوقی با وکیلی که در زمینه دعاوی ملکی، تخصص و تجربه بالایی دارد میتواند از بسیاری از مشکلاتی و زیانهایی که امکان دارد در آینده به وجود آید جلوگیری کند. مراجعه به وکیل املاک همیشه قبل از انعقاد قرارداد به اشخاص توصیه میشود.
زیرا که هم هزینه کمتری را برای موکل در بر دارد، هم وی را از طرح دعوا در آینده بی نیاز میکند. وکیل ملکی در انعقاد قرارداد به شکل حقوقی و درست به موکلین کمک مینماید. سوالات و مشکلات حقوقی خود در خصوص دعاوی ملکی را با وکیل املاک مشهد، وکیل املاک تهران، وکیل املاک کرج، وکیل املاک قم با وکلای گروه حقوقی اوان مطرح نمائید تا در کوتاهترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشند.
از طریق دکمه زیر میتوانید لینک صفحه را اشتراک گذاری کنید.