پس از مطالعه، در صورت مفید بودن، این متن را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه مفید آن بهرهمند شوند.
لینک مقاله را به اشتراک بگذارید: https://oonelaw.com/dowry-refund
دادخواست استرداد جهیزیه یکی از دعاوی خانوادگی است. درخواست زوجه برای استرداد جهیزیه با طرح دادخواست استرداد جهیزیه و ارائه آن به دادگاه خانواده صورت می گیرد. دادخواست استرداد جهیزیه توسط زوجه به طرفیت شوهرش تنظیم میشود.
در این مقاله به موضوعات ذیل پرداخته شده است:
- استرداد جهیزیه بدون سیاهه و فاکتور
- هزینه استرداد جهیزیه
- مدت زمان استرداد جهیزیه
- اظهارنامه استرداد جهیزیه
- اعتراض به حکم استرداد جهیزیه
- نحوه استرداد جهیزیه پس از فوت زوج
- نحوه استرداد جهیزیه
- استرداد جهیزیه توسط اجرای احکام
- قانون استرداد جهیزیه
- مدت زمان استرداد جهیزیه
- خیانت در امانت مرد نسبت به جهیزیه
- استرداد جهیزیه در شورای حل اختلاف
- استرداد جهیزیه در دادگاه خانواده
- سؤالات
- استرداد جهیزیه هم زمان با تامین خواسته
- استرداد جهیزیه و دستور موقت
- نحوه اجرای حکم استرداد جهیزیه
- استرداد جهیزیه با مامور
- تعقیب شوهر در صورت فروش جهیزیه بدون اجازه زن
- مدارک مورد نیاز برای استرداد جهیزیه
- در دادگاه حقوقی و کیفری، حکم استرداد جهیزیه متفاوت است
- مرجع صالح رسیدگی به استرداد جهیزیه
- وکیل متخصص طلاق توافقی گروه حقوقی اوان
استرداد جهیزیه با لیست
خانواده عروس لیستی از جهیزیه تهیه می کنند که همان لیستی است که توسط شوهر و چندین شاهد امضا می شود و نشانه این است که زن این اموال را با خود به خانه شوهر آورده است. در این لیست قیمت ، مدل و ویژگی های هر مورد جهیزیه ذکر شده است. استرداد جهیزیه در این حالت آسان است و زن دادخواست استرداد جهیزیه را به دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف ارائه می کند.
استرداد جهیزیه بدون سیاهه و فاکتور
ممکن است طرفین لیست جهیزیه تهیه نکرده باشند یا فاکتور خرید دریافت نکرده باشند. در چنین مواردی استرداد جهیزیه کمی دشوار است اما غیرممکن نیست. وقتی فاکتور وجود نداشته باشد، میتوان از شهادت شهود، اقرار و سایر دلایل استفاده نمود.
هزینه استرداد جهیزیه
جهیزیه در دست شوهر است و مال متعلق به زن است. پس از طلاق زوج باید جهیزیه را به زوجه برگرداند. اما باید توجه داشت که هزینه برگشت و جمع آوری ، بسته بندی ، حمل و نقل و جابجایی این اقلام به عهده همسر است. معمولاً طبق تعرفه دادگستری ، هزینه استرداد حدود ۳٫۵ درصد از ارزش کل اموال است، به شرطی که ارزش ملک ثبت شود.
مدت زمان استرداد جهیزیه
استرداد جهیزیه هزینه زیادی ندارد و مراحل کار ساده و سریع است. زوجه فقط باید دادخواست بدهد و در صورت وجود، لیست جهیزیه را به دادگاه تحویل دهد تا مهریه خود را ظرف یک یا دو ماه دریافت کند. در نتیجه ، روند بازگشت از شروع کار تا رسید ممکن است یک یا دو ماه و در بدترین حالت ۳ ماه طول بکشد.
اظهارنامه استرداد جهیزیه
برای استرداد جهیزیه زن باید اظهارنامه و تقاضای خود را ارائه دهد. شرایط استرداد جهیزیه زن به گونه ای است که اموالی که زن با خود به خانه شوهر آورده است باید همچنان وجود داشته باشد و زن هنوز صاحب این اموال است و اکنون پس از خروج از خانه همسر این اموال توسط شوهر تصرف شده است.
اعتراض به حکم استرداد جهیزیه
پس از صدور حکم استرداد امکان اعتراض به آن وجود دارد. به عنوان مثال ، ممکن است مردی در طول زندگی خود وسایل خانگی جدیدی را خریداری کرده باشد که در کنار جهیزیه زن استفاده یا حتی تعویض شده باشد. در این حالت ، اگر زن این اموال جدید را به عنوان مهریه خود به دادگاه معرفی کند ، مرد می تواند ظرف مدت بیست روز با استناد به ادله اثبات و اثبات مالکیت آن به حکم استرداد اعتراض کند.
برای عضویت در صفحه اینستاگرام کلیک کنید |
نحوه استرداد جهیزیه پس از مرگ یک زن و شوهر
پس از مرگ شوهر زن باید بتواند به راحتی به زندگی خود ادامه دهد و از حقوقی که قبل از مرگ شوهر داشت برخوردار باشد. یکی از این حقوق استرداد جهیزیه است. مطالبه جهیزیه پس از فوت شوهر به حدی است که طبق آداب و رسوم قدیم ، اموالی که زن به خانه شوهر می آورد به عنوان جهیزیه شناخته می شود.
اصولاً زن مانند مرد می تواند هر مالی را که بخواهد بردارد و در واقع زن در امور مالی خود کاملاً مستقل است. نوشتن لیست اموال زن یکی از راههای دریافت جهیزیه است. داشتن فاکتور برای اموال خریداری شده به نام همسر نیز یکی دیگر از روش های استرداد جهیزیه است. این لیست جهیزیه معتبر نخواهد بود تا زمانی که شوهر این لیست دارایی را امضا کند و دو نفر نیز لیست زیر را به عنوان شاهد امضا کنند.
بهتر است شاهدانی که مالکیت جهیزیه را امضا می کنند از اقوام مرد و ترجیحاً زن نباشند. پس از امضای لیست جهیزیه توسط شوهر و دو شاهد این لیست به سندی عادی تبدیل می شود که در صورت بروز اختلاف می تواند به همسر در اثبات ادعای خود کمک کند.
نحوه استرداد جهیزیه
دادگاه صالح برای رسیدگی به درخواست استرداد جهیزیه دادگاه خانواده است و نحوه ادعا با تهیه دادخواست انجام می شود. به طور معمول ، هنگام تحویل جهیزیه ، لیست اموال توسط حاضران به ویژه شوهر تهیه و امضا می شود که در تسهیل استرداد جهیزیه در دادگاه بسیار مهم است.
با ارائه فرم جهیزیه به دادگاه ، با توجه به امضای زوجین در زیر آن جای شک و شبهه ای وجود ندارد و مانع از درگیری یا سردرگمی طرفین در دادگاه ها می شود. اگر لیست جهیزیه در دسترس نباشد، زن متقاضی جهیزیه موظف است شواهد را درمورد اینکه چه وسایلی را به خانه زوجین برده است به دادگاه ارائه دهد.
یکی از این دلایل شهادت شاهدان است که قطعاً اطلاعات دقیقی از جزئیات وسایل ندارند. دلایل و مدارکی که زوجه به دادگاه ارائه می کند ، لیست اموال و شهادتهایی است که می توانند در دادگاه توسط افرادی که شاهد بردن جهیزیه و انتقال آن به خانه شوهر بوده و حضور دارند شهادت دهند.
استرداد جهیزیه توسط اجرای احکام
مطابق ماده ۶۳ قانون آیین دادرسی مدنی ، از اموال منقول در محل سکونت زوجین آنچه معمولاً و بطور معمول توسط زوجه مورد استفاده قرار میگیرد، متعلق به زن است و آنچه که منحصراً توسط شوهر استفاده می شود، متعلق به شوهر و زوج است، مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.
در این صورت دادگاه جلسه رسیدگی را تعیین می کند و پس از استماع اظهارات طرفین، در صورت پذیرش ادعای زن توسط شوهر ، شوهر را ملزم به استرداد مال می کند. در غیر این صورت ، شهادت شهود شنیده می شود و در یک زمان خاص ، افرادی که شهادت را امضا کرده اند به دادگاه احضار و مشاهدات خود را بیان می کنند. در صورت پذیرش این اظهارات حکم به استرداد جهیزیه صادر می شود و اگر زوجین از اجرای حکم دادگاه خودداری کنند، از طریق اجرای احکام اقدام میشود.
قانون استرداد جهیزیه
اگر زوجه بتواند ثابت کند که جهیزیه به خانه شوهر آورده و برخی از اقلام از این جهیزیه باقی مانده است ، مطابق ماده ۶۳ قانون آیین دادرسی مدنی تعداد موارد استفاده شده توسط زن متعلق به زن است و این تعداد موارد استفاده شده توسط مرد متعلق به مرد خواهد بود.
بقیه اموال بین زن و مرد مشترک است ، مگر اینکه خلاف آن ثابت شود. هنگامی که دادخواست استرداد جهیزیه توسط یک زن در دادگاه مطرح می شود، دادگاه همچنین جلسه رسیدگی به پرونده را تشکیل می دهد.
قاضی پس از استماع طرفین و همچنین در صورت پذیرش ادعای زن توسط مرد، مرد را به پرداخت جهیزیه موظف می کند. در غیر این صورت زن باید شاهد خود را در دادگاه معرفی کند. اگر شهادت شهود پذیرفته شود، حکم استرداد جهیزیه زن صادر می شود و اگر مرد از پرداخت جهیزیه خودداری کند ، حکم اجرا می شود.
مدت زمان استرداد جهیزیه
پس از تشکیل دادخواست استرداد جهیزیه و تشکیل آن از طریق دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی، بر اساس میزان ارزش مالی جهیزیه ، دادخواست استرداد جهیزیه حسب مورد در شورای حل اختلاف یا دادگاه مطرح می شود.
اگر همزمان با تنظیم این دادخواست تقاضای تامین خواسته کرده باشید ، قبل از صدور قرار نهایی دادگاه واحد اجرای احکام نامه ای به شما می دهد تا به کلانتری بروید تا جهیزیه توسط مامور لیست شود.
در چنین مواردی اگر مرد از استرداد جهیزیه جلوگیری کند ، افسر این را در صورتجلسه بیان می کند و شما باید منتظر دستور بعدی واحد اجرا برای گرفتن جهیزیه باشید. اگر در ابتدا تقاضای تأمین نکردید، پس از صدور حکم نهایی کل مراحل انجام می شود.
خیانت در اعتماد مرد در جهیزیه
خیانت یک جرم خاص کیفری در قانون مجازات اسلامی است که شرایط خاصی دارد که در صورت وجود چنین شرایطی قابل پیگیری است. اما برخی از اعمالی که مرد در مقابل جهیزیه تحت عنوان سرقت ، تخریب یا انتقال انجام می دهد این مال شخص دیگری خواهد بود و تحت این عناوین قابل پیگیری است.
استرداد جهیزیه در شورای حل اختلاف
اگر دادخواست استرداد جهیزیه کمتر از بیست میلیون تومان باشد، در صلاحیت دادگاه خانواده است که با تعیین زمان رسیدگی ، طرفین دعوی را دعوت کند.
برای عضویت در کانال تلگرام کلیک کنید |
استرداد جهیزیه در دادگاه خانواده
اگر دادخواست استرداد جهیزیه بیشتر از بیست میلیون تومان باشد، با تعیین زمان رسیدگی در صلاحیت دادگاه خانواده است که از طرفین دعوی دعوت کند. در صورت وجود جهیزیه ، زن نمی تواند میزان جهیزیه را در دادخواست خود قید کند. بلکه باید استرداد همان جهیزیه را بیان کند و در صورت عدم توجه به این نکته ، ممکن است عدم استماع دعوا صادر شود.
استرداد جهیزیه همزمان با تامین خواسته
تأمین خواسته به معنای تأمین تقاضا است. یعنی دادگاه درخواست شاکی را که در اینجا جهیزیه است تأمین می کند و با صدور قرار تأمین (قبل از صدور حکم) از نقض حقوق وی جلوگیری می کند.
این قرار در چهار مورد زیر صادر می شود:
- دادخواست باید در یک سند رسمی مستند باشد.
- درخواست منوط به اتلاف است.
- در مواردی مانند اوراق تجاری ، دادگاه موظف است درخواست تأمین را بپذیرد.
- شاکیان باید خسارت وارده را به صندوق دادگستری به صورت نقدی پرداخت کنند.
در رابطه با استرداد جهیزیه ، زن فقط می تواند از بندهای دو و چهار استفاده کند. یعنی او یا باید ثابت کند که وسیله اش در خطر گم شدن است یا باید خسارات احتمالی که به شوهرش وارد شده را به صندوق دادگستری بپردازد. میزان خسارت احتمالی توسط دادگاه تعیین می شود.
استرداد جهیزیه و دستور موقت
ممکن است زوج قصد فروش اقلام جهیزیه را داشته باشند. در این حالت بهتر است برای اینکه آسیبی نبیند ، تقاضای دستور موقت منع انتقال مال را به دادگاه بکنید. به این ترتیب تا تعیین تکلیف نهایی دادخواست ، مال شما از تصرف شوهرتان محافظت می شود. البته برای صدور دستور موقت باید فوریت و ضرورت صدور دستور را ثابت کنید.
نحوه اجرای حکم استرداد جهیزیه
پس از صدور حکم استرداد جهیزیه و نهایی شدن آن ، شعبه مربوطه باید تقاضای دستور اجرایی کند. قاضی اجرای حکم پس از ارجاع پرونده به اجرای حکم ، نامه ای را برای اجرای مفاد حکم به کلانتری مربوطه ارسال می کند. مأمور اجرا نیز باید هنگام انجام این کار حضور داشته باشد.
استرداد جهیزیه با مامور
به منظور اجرای حکم ، استرداد جهیزیه نامه ای به کلانتری مربوطه می نویسد و همسر می تواند با هماهنگی لازم از کلانتری مربوطه دستوری بگیرد و برای اجرای حکم اقدام کند.
تعقیب کیفری شوهر در صورت فروش جهیزیه بدون اجازه زن
اگر شوهر اجناس جهیزیه زن را بفروشد ، زن می تواند با طرح شکایت در مورد فروش مال دیگری ، از او شکایت کند. معاملاتی که شوهر در رابطه با اقلام جهیزیه انجام داده است معامله فضولی محسوب می شود و بی اثر است. به این ترتیب زن می تواند معامله را تأیید (قبول) یا رد کند.
مجازات های فروش غیر ملک عبارتند از:
- حبس از یک تا هفت سال
- پرداخت جریمه ای معادل پول دریافتی.
- رد مال اصلی به صاحب آن
مدارک مورد نیاز برای استرداد جهیزیه
برای طرح دعوای استرداد جهیزیه مدارک زیر لازم است:
- مدارک شناسایی زن
- ثبت نام در سامانه ثنا
- سیاهه جهیزیه
- فاکتورهای استنادی
- شهادتنامه شهود
- پرداخت هزینه دادرسی
در دادگاه های حقوقی و کیفری ، حکم استرداد جهیزیه متفاوت است.
زن باید بتواند در دادگاه ثابت کند که مهریه خود را دریافت کرده است. در این صورت دادگاه برای متهم حکم صادر می کند و اگر متهم اعلام کند جهیزیه وی از بین رفته و شوهر (متهم) مقصر است ، دادگاه شوهر را محکوم می کند و شوهر باید جهیزیه را در زمان مناسب پرداخت کند.
مرجع صالح برای رسیدگی به استرداد جهیزیه
برای رسیدگی به پرونده استرداد جهیزیه ، باید به مبلغ درخواستی توجه کنید. اگر مبلغ بهای خواسته شده شاکی (زن) کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد ، صلاحیت شورای حل اختلاف را دارد. اما اگر قیمت درخواستی بیش از ۲۰ میلیون تومان باشد دادگاه صالح خانواده رسیدگی می کند.
صلاحیت شورای محلی حل اختلاف یا دادگاه خانواده محل زندگی متهم (شوهر) است. مگر اینکه زوجین در حوزه قضایی استان اقامت داشته باشند، در این صورت زن نیز می تواند در مراجع قضایی محل زندگی خود شکایت کند.
وکیل متخصص طلاق توافقی گروه حقوقی اوان
نقش وکیل متخصص طلاق در پرونده هایی که در خصوص خانواده و روابط زوجین در دادگاهها مطرح میشود مشخص است. وکیل طلاق توافقی، وکیلی است که علاوه بر اطلاعات کامل که در مورد امور حقوقی دارد در خصوص قوانین مربوط به خانواده و روابط زوجین تسلط کامل دارد.
پرونده طلاق یکی از پرونده های پرحجم در دادگاههای خانواده می باشد که به دلیل عدم اگاهی زوجین از قوانین حقوقی خانواده دچار مشکلات زیادی در روند رسیدگی پرونده میشوند.
قبل ازهر اقدام قانونی در خصوص طلاق توافقی یا هر نوع دادخواست مطالبه مهریه، دادخواست مطالبه نفقه و اجرت المثل و حضانت فرزند با وکیل متخصص و با تجربه وکیل طلاق توافقی تهران، وکیل طلاق توافقی مشهد، وکیل طلاق توافقی کرج، وکیل طلاق توافقی قم، وکیل طلاق توافقی اهواز، وکیل طلاق توافقی اصفهان، وکیل طلاق توافقی شیراز، وکیل طلاق توافقی رشت مربوط به وکلای گروه حقوقی اوان مشورت نمائید.
از طریق دکمه زیر میتوانید لینک صفحه را اشتراک گذاری کنید.