پس از مطالعه، در صورت مفید بودن، این متن را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه مفید آن بهرهمند شوند.
در صورت مفید بودن، این لینک را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه آن بهرهمند شوند.
ممنوع الخروجی مهریه زوج یکی از راهکارهای زوجه برای وصول مهریه خود می باشد که میتواند توسط اداره اجرای ثبت یا رای دادگاه صورت گیرد. زن میتواند برای مطالبه مهریه خود از طریق دادگاه یا اجرای ثبت نسبت به ممنوع الخروجی شوهرش اقدام نماید. مهریه یکی از حقوقی است که بعد عقد ازدواج قانون برای زن در نظر گرفته است و مرد موظف است که در صورت مطالبه زن، مهریه وی را بپردازد.
بر اساس اصول حقوقی، در برخی موارد ممکن است مرد ملزم به پرداخت مهریه نشود. در چنین شرایطی، ممنوعالخروجی مرد بدهکار بهعنوان یک ابزار قانونی تلقی میشود که وی را به انجام تعهدات مالی خود وادار میکند.
فهرست مطالب
کاربر گرامی، در صورت نیاز به مشاوره حقوقی کلیک نمایید.
صدور قرار ممنوع الخروجی زوج
طبق ماده ۲۳ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی در دعاوی حقوقی، از جمله مطالبه مهریه، در صورت صدور رأی محکومیت نسبت به مهریه و عدم پرداخت آن یا عدم تقسیط پرداختها توسط زوج، زوجه (محکوم له) میتواند از دادگاه صادرکننده رأی درخواست صدور قرار ممنوعالخروجی زوج را نماید. در این حالت، دادگاه موظف به پذیرش این درخواست است، مگر اینکه مهریه پرداخت گردد یا اعسار زوج نسبت به پرداخت آن پذیرفته شود.
تقسیط مهریه وممنوع الخروجی زوج
بر اساس قوانین جاری، در صورتی که برخی از مردان به استناد اعسار از پرداخت یکجا به تقسیط بدهی مهریه دست یافته باشند، باید توجه داشته باشند که حکم تقسیط صادره از مرجع قضایی بهعنوان مجوزی برای لغو ممنوعالخروجی تلقی نمیشود.
همچنین با توجه به قانون گذرنامه که به طور کلی و بدون قید مدت دستور منع خروج بدهکاران اجرایی از کشور را بنا به تقاضای طلبکار صادر کرده است، تا زمانی که از طرف مرد بدهی پرداخت نشود نمیتوان ممنوعالخروجی را رفع کرد. حتی اگر سالهای زیادی از دستور ممنوعالخروجی و اجرای آن بگذرد.
معسر بودن مرد و ممنوع الخرجی
پرداخت مهریه همسر خود بهصورت یکجا است. چنانچه مرد معسر نباشد و از نظر مالی توانایی پرداخت مهریه را بهطور کامل داشته باشد، زوجه حق دارد که او را ممنوعالخروج کند.
حتی اگر مرد به دلیل ناتوانی در پرداخت یکجا، ادعای اعسار را مطرح کرده و آن را در دادگاه اثبات کند، این موضوع به خودی خود موجب رفع ممنوعالخروجی وی نخواهد شد. اخذ حکم تقسیط بدهی بهدلیل ادعای اعسار از پرداخت بهصورت یکجا، تقاضای رفع اثر از ممنوعالخروجی را به همراه دارد، اما صدور حکم تقسیط از سوی مرجع قضایی مجوزی برای ممنوعالخروجی نخواهد بود.
بیشتر بخوانید: وکیل خانواده
ماده ۳ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی
بر اساس ماده ۳ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی، اگر اجرای محکوم به از طریق ادعای اعسار امکانپذیر نباشد، محکومعلیه بنا به درخواست محکوم له، تا زمان اجرای حکم یا پذیرش ادعای اعسار وی یا جلب رضایت محکومله در حبس باقی خواهد ماند. در صورتی که محکومعلیه در مهلت ۳۰ روز پس از ابلاغ اجرائیه، با ارائه لیست کامل اموال خود، دعوای اعسار را اقامه کند، حبس وی متوقف خواهد شد، مگر آنکه دعوای اعسار مسترد یا رد گردد.
اگر محکومعلیه خارج از مهلت مقرر، با ارائه لیست کامل اموال خود، اقدام به اقامه دعوای اعسار نماید، در صورتی که محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تأمین بپذیرد یا محکومعلیه به تشخیص دادگاه، کفیل یا وثیقه معتبر ارائه دهد، دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل، تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس وی خودداری میکند و در صورت حبس، او را آزاد خواهد کرد.
رد ادعای اعسار از پراخت مهریه
چنانچه دعوای اعسار به موجب حکم قطعی رد شود، به کفیل یا وثیقهگذار ابلاغ میشود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکومعلیه اقدام نماید. در صورت عدم تسلیم در مهلت مذکور، به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم در آن اجراء میشود، استیفای محکوم به و هزینههای اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله صورت میگیرد.
دستور دادگاه در این خصوص قابل اعتراض است و این اعتراض باید ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی صورت گیرد. نحوه صدور قرارهای تأمینی مذکور و مقررات مربوط به اعتراض به دستور دادستان تابع قوانین آیین دادرسی کیفری خواهد بود.
شبکه های اجتماعی اوان
|
وثیقه برای ممنوع الخروجی مرد در پرداخت مهریه
در بسیاری از موارد، مردان بدهکار به اداره ثبت مراجعه کرده و پس از معرفی اموال خود بهعنوان وثیقه، درخواست رفع ممنوعالخروجی خود را دارند. با این حال، اداره ثبت الزامی به پذیرش وثیقه نداشته و رفع ممنوعالخروجی تنها به تحقق یکی از شرایط مشخص شده وابسته است. اگرچه بهنظر میرسد که پذیرش وثیقه متناسب با میزان بدهی و رفع ممنوعالخروجی مشکلی ایجاد نکند و حقی از بستانکار صدمه نبیند.
مرد بدهکار ملزم به پرداخت حقوق دولتی به میزان یک بیستم (نیم عشر) از مهریهای است که به زوجه تعلق دارد. این مبلغ باید بهصورت یکجا تسویه شود. بخشی از مبلغ پرداختی مرد به عنوان مهریه، به حساب دولت واریز میشود. چنانچه این حقالاجرا پرداخت نشود، وضعیت ممنوعالخروجی مرد ادامه خواهد یافت، زیرا بدهی وی شامل هم مهریه زوجه و هم حق الاجرای دولت خواهد بود.
شرایط شغلی مرد در ممنوعالخروج شدن
در برخی از موارد، اشخاص بهدلیل نوع شغل و حرفه خود که نیازمند خروج از کشور است، درخواست رفع ممنوعالخروجی مینمایند. در این ملاحظات، بر اساس رأی واحد هیات عمومی دیوان عدالت اداری صادر شده در تاریخ ۲۳ بهمنماه سال ۸۰، در صورتی که شرایط خاص بدهکار احراز گردد و با مفاد رأی صادره تطابق داشته باشد، ممنوعالخروجی وی رفع خواهد شد.
ماده ۱۷ قانون گذرنامه بهمنظور حمایت از حقوق طلبکاران تعیین شده و به واضحی بیانگر این است که بدهکارانی که با هدف جلوگیری از پرداخت دیون خود قصد خروج از کشور را دارند، ممنوعالخروج میشوند. در عوض، مردانی که بهواسطه انجام وظایف و مأموریتهای سازمانهای دولتی ناچار به خروج از کشور هستند، از ممنوعالخروجی رفع ممنوعیت خواهند شد.
ممنوع الخروجی مهریه از طریق اجرای اسناد رسمی
زوجه میتواند برای وصول مهریه خود به دفترخانه رسمی ازدواج مراجعه نموده و با اقدام برای صدور اجراییه و پس از ابلاغ شدن آن به زوج، اموال منقول و غیر منقول وی را برای وصول مهریه خود، بازداشت نماید.
گاه زن به اموال شوهرش دسترسی ندارد و نمیتواند برای وصول طلبش مالی را معرفی کند و مرد نیز از معرفی اموال خود به منظور پرداخت بدهی خودداری میکند که در این مواقع زن میتواند تقاضای ممنوع الخروج شدن او را بنماید تا از خروج شوهرش از کشور به قصد فرار از پرداخت بدهی و عدم پرداخت آن جلوگیری شود.
در صورت شناسایی اموال زوج از طرف زوجه و بازداشت آنها در قبال طلب خود، چنانچه آن اموال پاسخگوی تمام طلبش نباشد، میتواند برای تامین باقیمانده طلب خود نیز تقاضای ممنوع الخروجی مرد را داشته باشد. در این صورت زوجه باید به دفتر ازدواجی که در عقد نامه قید شده و نکاح را ثبت کرده مراجعه نماید و تقاضای صدور اجرائیه کند پس از صدور اجرائیه به اداره اجرای ثبت اسناد مراجعه میشود که آنجا هم میتوان اموال زوج را توقیف کرد و هم او را ممنوع الخروج کرد.
ممنوع الخروجی مهریه
موارد رفع ممنوع الخروجی مرد در اداره ثبت اسناد و املاک
مواردی که اداره ثبت اسناد میتواند ممنوع الخروجی مرد را رفع کند شامل موارد ذیل می باشد:
مواردی که مرد مهریه را پرداخت کند.
زن از تقاضای ممنوع الخروجی مرد منصرف شود.
دادگاه و مراجع قضایی قرار یا حکمی مبنی بر رفع ممنوعالخروجی مرد به لحاظ تامین خواسته زن صادر کنند.
مدت زمان ممنوع الخروج کردن مرد برای پرداخت مهریه
مدت زمان ممنوع الخروج کردن همسر بابت مهریه تاکنون مشخص نشده است. براساس مادهی ۱۷ قانون گذرنامه، دستور ممنوع الخروج کردن همسر بابت مهریه بدون قید زمان انجام میشود. زمان آن توسط مرد به پایان میرسد و آن زمانی است که مهریه زوجه را پرداخت میکند. حتی اگر مرد تا چند سال از پرداخت مهریه سر باز زند، باز هم ممنوعالخروج میماند.
نحوه رفع ممنوع الخروجی زوج
برطبق ماده ۱۷ قانون گذرنامه مصوب ۱۳۵۱ و همچنین ماده ۲۰۱ آئین نامه اجرای اسناد رسمی لازم الاجرا مصوب ۱۳۸۷،رویه اداره اجرای ثبت تهران اینگونه است که اگر حکم اعسار زوج از پرداخت مهریه صادر شده باشد و زوج پیش پرداخت مشخص شده در حکم و کمی از اقساط را پرداخته باشد با تقاضای مرد، ممنوع الخروجی وی را رفع میکند.
زوجه ممکن است مقداری از مهریه را از دادگاه مطالبه کرده و مقداری دیگر را طریق اداره اجرای ثبت درخواست داده باشد. در این موارد باید برای آن قسمت از مهریه که از طریق ثبت اقدام شده دادخواست تقسیط مهریه مستقل به دادگاه ارائه نمود.
راههایرفع ممنوع الخروجی مرد
زمانی ممنوع الخروجی مرد رفع میشود که مهریه را پرداخت کرده باشد و یا اینکه زن خود نسبت به عدم پرداخت مهریه توسط مرد رضایت دهد واز ممنوع الخروج کردن مرد منصرف شود که در این صورت دادگاه و یا مراجع قضایی حکم رفع تامین خواسته زن را صادر و اداره ثبت هم حکم رفع ممنوعیت از سفر را صادر می نماید.
در صورت پرداخت مهریه، مرد باید جریمه دولتی نیز بپردازد و میزان آن که به نسبت طلب میباشد که به عنوان نیم عشر و یا حق الاجرا باید نزد دولت پرداخت شود. اگر نیم عشر دولتی از جانب مرد پرداخت نشود اداره اجرا میتواند حکم ممنوع الخروج شدن مرد را رفع اثر نکند زیرا بدهی شامل طلبی است که دولت که همان بستانکار است تقاضا میشود و مبلغی است که تحت عنوان حقوق دولتی به مرد تعلق میگیرد.
اطلاع رسانی ممنوع الخروجی مهریه
در مواردی که شخص به دلیل ممنوعالخروجی تحت پیگرد قانونی قرار میگیرد، اجراییه صادره علیه وی به نشانی مندرج در عقدنامه ثبت ازدواج وی ابلاغ خواهد شد. با این حال، در بسیاری از مواقع، این نشانی ممکن است تغییر کند. بسیاری از افراد پس از تغییر محل سکونت، این تغییر را به دفترخانه ازدواج اطلاع نمیدهند. بنابراین، ابلاغ اجراییه به نشانی ذکر شده در سند ازدواج انجام میگیرد، که ممکن است موجب عدم دریافت آن توسط شخص گردد.
مرد از صدور آن بیاطلاع است; و در واقع زمانی که قصد خروج از کشور را دارد; در فرودگاه متوجه ممنوعالخروجی خود میشود; و پس از استعلام ممنوع الخروجی مهریه; غالباً به لحاظ فرصت کوتاهی که معمولا تا تاریخ مسافرت خود دارد نمیتواند بدهی خود را بپردازد.
ابلاغ ممنوع الخروجی مهریه به مرد
در مواردی که مرد احتمال صدور اجراییه را از طرف همسر خود میدهد به دفتر خانه ازدواج مربوطه و یا اداره اجرا در صورت صدور اجراییه مراجعه نموده و آدرس واقعی خود را که روند پرونده اجرایی را سهلتر کند ارائه دهد تا به لحاظ عدم اطلاع وی از اقدامات اجرایی متحمل ضرر جبران ناپذیری نشود. زیرا در اینگونه موارد; اداره اجرا تکلیفی نداشته و صرفا ابلاغ اجراییه; و اخطاریههای بعدی به محل مندرج; در سند ازدواج صورت میگیرد.
زن میتواند بعد از شناسایی اموال همسرش و ارزیابی هر یک از اموال و بازداشت آنها در قبال قسمتی از طلب خود در صورتی که آن اموال پاسخگوی قسمتی از طلب وی باشد به منظور تامین باقیمانده طلب تقاضای ممنوعالخروجی مرد بدهکار را تقاضا کند. تفکیک طلب و بازداشت هر یک از اموال بدهکار در قبال مبلغی از طلب امکانپذیر است. در ضمن اگر زن قادر به شناسایی اموالی از بدهکار نباشد; تنها بابت قسمتی از طلب خود مرد را; ممنوعالخروج میکند.
ممنوع الخروجی مرد توسط اداره اجرای ثبت
اداره اجرای ثبت میتواند بابت حقالاجرای وصول نشده خود بدهکار را ممنوعالخروج نماید یا در صورت ممنوعالخروجی تا زمانی که نیمعشر دولتی پرونده پرداخت نگردیده است، از ممنوعالخروجی رفع اثر ننماید، چرا که بدهی شامل طلبی است که بستانکار تقاضا نموده و مبلغی است که به عنوان حقوق دولتی به آن تعلق میگیرد.
وکیل متخصص طلاق گروه حقوقی اوان
نقش وکیل متخصص طلاق در پرونده هایی که در خصوص خانواده و روابط زوجین در دادگاهها مطرح میشود مشخص است. وکیل طلاق وکیلی است که; علاوه بر اطلاعات کامل که در مورد امور حقوقی دارد; در خصوص قوانین مربوط به خانواده; و روابط زوجین تسلط کامل دارد.
پرونده طلاق یکی از پرونده های پرحجم; در دادگاههای خانواده می باشد; که بدلیل عدم اگاهی زوجین از قوانین حقوقی خانواده; دچار مشکلات زیادی در روند رسیدگی پرونده میشوند. قبل ازهر اقدام قانونی در خصوص طلاق توافقی یا هر نوع دادخواست مطالبه مهریه، دادخواست مطالبه نفقه و اجرت المثل و حضانت فرزند با وکیل متخصص و با تجربه وکیل طلاق در تهران، وکیل طلاق در مشهد، وکیل طلاق در کرج مربوط به وکلای گروه حقوقی اوان مشورت نمایید.
جمع بندی
در ابتدا، توضیح داده شد که براساس قوانین مربوط به گذرنامه، بدهکاران مهریه بهخصوص زوجها ممکن است به دلیل عدم پرداخت دیون خود ممنوعالخروج شوند. یکی از مهمترین شرایط رفع این ممنوعالخروجی، احراز وضعیت خاص بدهکار است که مطابق با رأی وحدت رویه دیوان عدالت اداری، در تاریخ ۲۳ بهمن ماه سال ۸۰ صادر شده است.
این شرایط شامل توانایی مالی برای پرداخت بدهی و معرفی وثیقه مناسب میباشد. همچنین، در مواردی که حیات شغلی شخص ایجاب کند که وی به دلایل شغلی و مأموریتی از کشور خارج شود، میتوان با رعایت ضوابط لازم از ممنوعالخروجی وی کاست.
در نهایت، بنابراین ضروری است که بدهکاران نسبت به تغییر نشانی خود به دفترخانههای ازدواج اقدام نمایند تا ابلاغ اجراییه به نشانی صحیح انجام پذیرد و در صورت وجود شرایط لازم، اقدام به رفع ممنوعالخروجی نمایند. رعایت این ضوابط میتواند به تسهیل در فرآیند حقوقی و حفظ حقوق طلبکاران و بدهکاران کمک کند.
سوالات متداول
ممنوعالخروجی زوج عمدتاً به دلیل عدم پرداخت مهریه صادر میشود. زمانی که زوجه به دلیل عدم دریافت مهریه اقدام به درخواست صدور اجرائیه از دادگاه کند، این درخواست میتواند به صدور حکم ممنوعالخروجی برای زوج منجر شود. در ادامه، مراحل زیر باید طی شود: ابتدا زوجه باید اجرائیه را از دادگاه دریافت کند و سپس این اجرائیه به زوج ابلاغ میشود. در صورت عدم اقدام زوج برای پرداخت بدهی، او بهطور خودکار به لیست ممنوعالخروجی اضافه میشود. در پی این ممنوعالخروجی، زوج میتواند در صورت نیاز به خروج از کشور، درخواست بررسی مجدد و رفع ممنوعالخروجی را به دادگاه ارائه دهد.
برای رفع ممنوعالخروجی ناشی از عدم پرداخت مهریه، زوج میبایست مدارکی را به دادگاه ارائه دهد که نشاندهنده که یا اعسار او ثابت شده است و یا تزتیباتی برای پرداخت مهریه در نظر گرفته شده است.
بله، اگر زوج بهدلیل شغل یا مسئولیتهای مهم کاری نیاز به خروج از کشور داشته باشد، میتواند درخواست رفع ممنوعالخروجی را به دادگاه ارائه دهد. در این شرایط، زوج باید مدارکی مانند نامههای رسمی از کارفرما، اسناد مربوط به سفرهای تجاری، و مستندات مربوط به پروژهها یا قراردادهایی که در خارج از کشور دارد، را ارائه کند. این مدارک باید بهگونهای تنظیم شوند که ضرورت سفر به خارج بهخوبی مشخص شود. همچنین، برای افزایش شانس موفقیت در رفع ممنوعالخروجی، زوج میبایست ثابت کند که این سفر بر تمام جنبههای شغلی او تأثیر مثبت خواهد گذاشت.
نظرات ارزشمند شما به ما کمک میکند تا خدمات خود را در زمینه شرایط رفع ممنوع الخروجی مهریه زوج بهبود بخشیم. لطفاً تجربه خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.
از طریق دکمه زیر میتوانید لینک صفحه را اشتراک گذاری کنید.