دسته بندی :

آخرین مطالب سایت

اینستاگرام ما

ما را فالو کنید

دادخواست اثبات نسب

اثبات نسب
لینک مقاله را به اشتراک بگذارید: https://oonelaw.com/proof-of-lineage

دادخواست اثبات نسب یکی از دعاوی خانوادگی است که در دادگاه خانواده مطرح میشود. اثبات نسب به معنی متولد شدن هر انسانی که ناشی از پیوند زناشویی زن و مردی است. مبنای نسب قانونی، ازدواج زن و شوهر است.

در این مقاله به موضوعات ذیل پرداخته شده است:

  • اثبات نسب
  • تعریف کلمه نسب
  • استشهادیه اثبات نسب
  • اماره قانونی اثبات نسب
  • دلایل اثبات نسب مادر
  • اثبات نسب پدری
  • اثبات نسب فرزند نامشروع
  • ارکان دعوای اثبات نسب
  • وجود یک رابطه نسبی
  • مشروع بودن رابطه نسبی
  • خواندگان دعوای اثبات نسب
  • اثبات نسب در زمان زوجیت
  • اثبات نسب بعد از انحلال نکاح
  • مدارک و منضمات مورد نیاز اثبات نسب
  • دادگاه صالح در رسیدگی به دعوای اثبات نسب
  • وکیل متخصص خانواده گروه حقوقی اوان

مشاوره

اثبات نسب

وقتی زن و مرد ازدواج می کنند و پیوند زناشویی دارند، از نظر حقوقی تولد هر فرزندی که حاصل این ازدواج باشد ، نسب نامیده می شود. در حقیقت اثبات نسب رابطه خونی بین فرزندان و والدین است.

تعریف کلمه نسب

در حقیقت نسب به معنای خویشاوندی و نژاد است. اما از نظر قانونی نسب به معنای رابطه بین دو نفر است که یکی از آنها از نسل دیگر یا هر دو از یک نسل است. مانند رابطه کودک و پدر یا رابطه خواهر و برادر. نسب گاهی اوقات هنگامی که والدین از تلقیح مصنوعی استفاده می کنند، ناشی از لقاح مصنوعی است.

گاهی اوقات نسب به دلیل یک رابطه مشکوک ایجاد می شود. نسب مشروع نیز نتیجه ازدواج قانونی بین زن و مرد است. برای اثبات نسب بین دو نفر ، ازدواج یک زن و مرد و همچنین والدین نسب باید ثابت شود.

شهادت در اثبات نسب

هر شخص برای اثبات ادعای خود باید مدارکی را به دادگاه ارائه دهد. یکی از مهمترین این شواهد شهادت شهود است، به این معنی که برخی از آنها از این واقعیت آگاه هستند و در دادگاه شهادت می دهند. شهادت شکلی است که شهادت بر روی آن نوشته می شود. شهادت برای هرگونه اثبات ادعا ، از جمله شهادت اثبات نسب ، استفاده می شود.

اماره قانونی اثبات نسب

اماره قانونی یکی از راههای اثبات نسب است. هنگام تولد نوزاد اگر کودک بین ۶ تا ۱۰ ماه پس از ازدواج زوجین متولد شود، نسب پدر است و نسب مادر قانونی است. اما آمارهای قانونی در زمان طلاق متفاوت است. یعنی وقتی مادر بعد از جدایی ازدواج نکرده و تا ۱۰ ماه بعد از جدایی نوزاد به دنیا بیاید ، فرزند متعلق به شوهر است.

حال اگر زنی پس از فسخ نکاح مجدداً ازدواج کند ، یعنی دوباره ازدواج کرده باشد و پس از ازدواج مجدد فرزندی متولد شود ، اگر ۱۰ ماه از طلاق شوهر اولش نگذشته باشد و تاریخ ازدواج دومش به ۶ ماه رسیده باشد. این کودک طبق آمار قانونی ، او از شوهر دوم خود است. اگر طبق قانون قانونی دیگری خلاف آن ثابت شود و مشخص نباشد فرزند از کدام همسر است ، باید آزمایشات پزشکی انجام شود.

برای عضویت در صفحه اینستاگرام  کلیک کنید

دلایل اثبات نسب مادر

شناسنامه: شناسنامه یکی از بهترین دلایل اثبات نسب است. اما تشخیص این سند به گواهی مقام بستگی دارد. اگر ادعا شود که تولد نوزاد همانطور که ​​در شناسنامه آمده نیست و تحریف شده است ، مدعی برای اثبات این ادعا باید ادعای جعل کند.

شهادت و امارات: طبق قانون می توان مبانی نسب را از طریق شهادت ثابت کرد. در این موارد ، دادگاه صحت این شهادت را بررسی می کند. در مورد امارات متحده عربی ، یک نظر کارشناسی در مورد آزمایش خون مدعی و خانواده ای وجود دارد که خود را نسب می نامند. طبق ماده ۴۲۴ قانون آیین دادرسی مدنی ، شهادت می تواند تمام عناصر نسب را ثابت کند و دادگاه مسئول تعیین صحت این شهادت است و قاضی مکلف به تأیید محتوای گواهی نیست.

اعتراف: اثبات نسب را می توان با اقرار نیز اثبات کرد. قانون مدنی فقط در این مورد حکم خاصی را صادر می کند. این حکم خاص در ماده ۱۲۷۳ قانون مدنی بیان شده است، اقرار به نسب در صورتی معتبر است که اولاً نسب طبق عرف و قانون انجام شود و ثانیاً ، شخصی که نسب به او اعتراف کرده است باید تصدیق کند. به جز در مورد یک خردسال که اعتراف می کند. برای فرزندش مشروط بر اینکه هیچ اختلافی پیش نیاید.

اثبات نسب

اثبات نسب پدری

اثبات نسب به  پدر دشوار است. در مقابل  اثبات نسب مادری آسانتر است. زیرا مدعی که فرزندی دارد باید ثابت کند که این نتیجه نزدیکی مادر و همسرش است؛ اساساً هیچ مدرکی برای اثبات این ادعا وجود ندارد. بنابراین قانونگذار در این پرونده مداخله می کند و با استفاده از علامت آماری یا قانونی این مشکل خانوادگی را حل می کند. فرزندی که هنگام ازدواج متولد می شود متعلق به شوهر است. و فقط با اتهام زنی به زنا می توان خلاف آن را اثبات کرد.

اثبات نسب فرزند نامشروع

وقتی کودک نتیجه یک رابطه نامشروع است ، اگرچه نسب کودک از نظر پدر غیرقانونی است و می توان ثابت کرد که این کودک نتیجه رابطه نامشروع زن با مرد خاصی است ، اما مرد به عنوان پدر عادی کودک وظیفه پرداخت نفقه و شناسنامه برای گرفتن. طبق ماده ۲ قانون مدنی ، اعتراف به نسب در صورتی معتبر است که اولاً نسب طبق عرف و قانون انجام شود و ثانیا ، شخصی که نسب به او اعتراف شده است باید آن را تصدیق کند، مگر در موارد مورد یک خردسال که فرزندش اعتراف شده است. 

ارکان دادخواست اثبات نسب

هنگامی که نسب مشروع باشد و کودک درگیر اختلاف باشد ، دعوای اثبات نسب به وجود می آید که عناصر آن عبارتند از: وجود رابطه نسب ، مشروعیت رابطه نسب و وجود شواهد مثبت برای دادخواست نسب.

وجود رابطه نسب

برای اثبات نسب قانونی ، ابتدا باید رابطه زناشویی بین والدین ادعا شده اثبات شود ، وجود رابطه زناشویی در زمان لقاح یک شرط مشروع نسب در نظر گرفته می شود. یکی باید ثابت کند که بین او و والدین ادعایی رابطه نسب وجود دارد. در اثبات نسب ، مادر باید ثابت کند زنی که به عنوان مادر کودک معرفی شده است  زایمان کرده است.

این کودک همچنین کودکی است که اثبات نسب برای آن در نظر گرفته شده است. در مورد مادر نسب ، اثبات رابطه نسب آسان تر است. زیرا تولد فرزند از مادر امری خارجی و بدیهی است؛ اما در مورد پدر نسب ، مسئله کمی دشوارتر می شود. از آنجا که انتساب فرزند به پدر واضح نیست و روش رایج برای اثبات رابطه نسب با پدر عماره فراش است و امروز با پیشرفت علوم ژنتیکی ، پدر اثبات نسب کمی راحت تر شده است.

مشروعیت رابطه نسب

عنصر دوم دعوی برای پذیرش دادخواست اثبات نسب ، مشروعیت روابط نزدیک شاکی است. به عبارت دیگر ، شاکی باید با مدرک دوستانه دادگاه ثابت کند که رابطه ای که منجر به تولد وی شده است یک رابطه مذهبی بوده است. اگر این رابطه مشروع نباشد، اثبات نسب مشکلی دارد.

خواندگان دعوای اثبات نسب

 رای وحدت رویه شماره : ۹۲۰۹۹۷۰۹۰۶۸۰۰۳۲۳

خلاصه رای وحدت رویه : در دعوای اثبات نسب، در صورت فوت فردی که خواهان خود را منتسب به وی می‌داند دعوا باید به‌ طرفیت وراث اقامه می‌شد و بر فرض نبودن وارث با توجه به قوانین موضوعه من‌ جمله مواد ۸۶۶ قانون مدنی و ۳۲۷ و ۳۲۸ قانون امور حسبی، دادستان باید طرف دعوا قرار گیرد.

برای عضویت در کانال تلگرام  کلیک کنید
اثبات نسب در زمان ازدواج

طبق قانونی یعنی شرایطی که قانون به عنوان شواهد در نظر گرفته است ، در زمان ازدواج ، فرزند متولد شده متعلق به شوهر است ، مشروط بر اینکه کمتر از شش ماه و بیش از ده ماه از زمان ازدواج نگذشته باشد. تا تاریخ تولد کودک. بنابراین در این حالت نسب والد هر دو صحیح است.

اثبات نسب بعد از طلاق

طبق قانون هر فرزندی که پس از جدایی والدین متولد شود نسب به  شوهر است. به شرطی که مادر هنوز ازدواج نکرده باشد و بیشتر از ۲ ماه از زمان جدایی تا تولد کودک نگذشته است.

اگر مادر پس از جدایی دوباره ازدواج کند و کودک پس از ازدواج مجدد متولد شود ، در این صورت اگر ده ماه از تاریخ جدایی اول نگذشته باشد و ازدواج دوم به شش ماه رسیده باشد ، در این شرایط کودک مطابق قانون متعلق است .

این برای شوهر دوم است مگر اینکه دلیلی بر خلاف آن ثابت شود. اگر شرایط به گونه ای باشد که امکان دلبستگی کودک به هر دو شوهر وجود داشته باشد ، این امر با تشخیص پزشکی قانونی روشن می شود.

اگر ازدواج پس از صمیمیت منحل شود و زن مجدداً ازدواج کند و فرزند از او متولد شود ، فرزند به شوهری پیوست که طبق مواد قبل از الحاق، اگر طبق مواد قبل از الحاق ، فرزند به هر دو شوهر می پیوندد. کودک ممکن است به شوهر دوم بپیوندد ، مگر اینکه امارات متحده عربی خلاف آن را مشخص کند.

ادعاهای اثبات و رد نسب هنگامی مطرح می شود که نسب بر سر مشروعیت کودک و دلبستگی وی به والدین اختلاف داشته باشد. اگر نسب به طور قانونی توسط پدر بر سر کودک اختلاف شود ، دعوی اثبات یا رد منفی نسب مطرح می شود.

در زمان زندگی مشترک ، به طور قانونی و علی رغم روابط زناشویی بین والدین وی و قانون مدنی ایران منعقد شد که کودکی که از زنا به دنیا آمده باشد به زنا نمی پیوندد.

اثبات نسب

اسناد و پیوست های مورد نیاز اثبات نسب
  • تصویر مصدق از سند ازدواج
  • تصویر مصدق از سند عادی
  • شناسنامه مصدق
  • درخواست استعلام کنید
  • درخواست نظر کارشناس
  • تحقیق محلی
  • شماره پرونده استناد
  • شهادت شاهدان و مطلعین
  • استعلام نظر پزشکی قانونی
  • سوگند وفاداری
  • دلایل و اسناد دیگر

دادگاه صالح در رسیدگی به دعاوی اثبات نسب

این پرونده به عهده دادگاه خانواده است. حکم اثبات نسب در دادگاه تجدیدنظر استان قابل اعتراض است. این دادگاه وظیفه بررسی و اثبات را دارد. برای اثبات نسب ، مادری مانند بارداری و زایمان را نمی توان به راحتی انکار کرد و همچنین از زمان تولد کودک تا ۱۵ روز، تولد وی باید در ثبت احوال اعلام شود و گواهی تولد دریافت کند ، بنابراین اثبات نسب  به مادر بسیار آسان تراز پدر است.

وکیل متخصص خانواده گروه حقوقی اوان

نقش وکیل متخصص خانواده در پرونده هایی که در خصوص خانواده و روابط زوجین در دادگاهها مطرح میشود مشخص است. وکیل خانواده، وکیلی است که علاوه بر اطلاعات کامل که در مورد امور حقوقی دارد در خصوص قوانین مربوط به خانواده و روابط زوجین تسلط کامل دارد.

پرونده طلاق یکی از پرونده های پرحجم در دادگاههای خانواده می باشد که بدلیل عدم اگاهی زوجین از قوانین حقوقی خانواده دچار مشکلات زیادی در روند رسیدگی پرونده میشوند. قبل ازهر اقدام قانونی در خصوص طلاق توافقی یا هر نوع دادخواست مطالبه مهریه، دادخواست مطالبه نفقه و اجرت المثل و حضانت فرزند با وکیل متخصص و با تجربه وکیل خانواده در تهران، وکیل خانواده در مشهد، وکیل خانواده در کرج، وکیل خانواده در قم، وکیل خانواده دیوان عالی مربوط به وکلای گروه حقوقی اوان مشورت نمایید.

    ترک یک پاسخ

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. زمینه های مورد نیاز علامت گذاری شده اند*