پس از مطالعه، در صورت مفید بودن، این متن را برای دیگران نیز ارسال نمایید تا آنها نیز از مطالعه مفید آن بهرهمند شوند.
لینک مقاله را به اشتراک بگذارید:https://oonelaw.com/receipt-of-dowry
زوجه برای وصول مهریه میتواند با تنظیم دادخواست مطالبه مهریه به همراه تامین خواسته به استناد عقدنامه رسمی ،مهریه خود را وصول نماید. در بعضی موارد زوجه بدون دانستن اطلاعات حقوقی در مورد مهریه ، مهریه خود را با سند اقرارنامه وصول مهریه به شوهرش میبخشد. سوالی که وجود دارد این است که آیا زوجه میتواند اقرارنامه وصول مهریه را باطل کند.
در این مقاله به موضوعات ذیل در مورد وصول مهریه و ابطال اقرارنامه وصول مهریه پرداخته شده است:
- روش های وصول مهریه پس از ازدواج مجدد
- مطالبه مهریه از پدر شوهر
- چگونگی مطالبه مهریه از ماترک متوفی
- روش مطالبه مهریه از خانواده شوهر
- وصول مهریه از سهم الارث
- تمکین و مطالبه مهریه
- آیا می توان مهریه را از کارمند مطالبه کرد؟
- مطالبه مهریه عندالمطالبه چگونه است
- مطالبه مهریه در دوران عقد
- وصول مهریه از بیمه عمر
- وصول مهریه از دیه شوهر
- تامین خواسته در وصول مهریه از دیه شوهر
- مرجع صالح رسیدگی به وصول مهریه از دیه شوهر
- سند اقرار به وصول مهریه
- شرایط ابطال اقرارنامه وصول مهریه
- نمونه دادخواست مطالبه مهریه از ورثه
- وکیل متخصص طلاق گروه حقوقی اوان
روش های وصول مهریه پس از ازدواج مجدد
برطبق ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده در هنگام طلاق از هر نوع که باشد چه به درخواست زن یا درخواست مرد و یا طلاق توافقی، دادگاه موظف است که تکلیف مهر را در رای دادگاه مشخص کند. اگر علی رغم وقوع طلاق، مرد باید چیزی از مهریه را بپردازد، ازدواج مجدد زن مانع دریافت مهریه ازدواج قبلی وی نیست.
مثال: طلاق توافقی انجام شده است که زوجین توافق کردند که نصف مهریه از سوی زوجه بخشیده شود و الباقی مهریه هر ماه ماهانه یک سکه به زوجه پرداخت شود. اما پس از ثبت طلاق و گذشتن ایام عده زوجه ازدواج می کند این ازدواج مجدد مطلقا مانع دریافت مهریه ازدواج قبلی نیست.
مطالبه مهریه از پدر شوهر
از نظر قانونی پدر شوهر هر چند بسیار پولدار تکلیفی برای پرداخت مهریه پسرش ندارد حتی اگر آن پسر فقیر باشد امکان گرفتن مهریه از پدر شوهر وجود ندارد. مهریه خواه عند الاستطاعه یا عند المطالبه تعهدی است که شوهر در قبال همسرش کرده است و مطلقا ارتباطی به اطرافیان وی ندارد.
- اگر مردی مال داشته باشد زن می تواند مهریه را از طریق دادگاه یا اجرای ثبت وصول کند.
- اگر هم مالی برای توقیف نباشد و مهریه عند المطالبه باشد با مطالبه زن مرد می تواند دادخواست اعسار ازپرداخت مهریه را ارائه کند.
در بعضی موارد در ضمن عقد نکاح و در سند ازدواج و یا حتی در قراردادی مستقل پدر شوهر پرداخت مهریه را تقبل کرده و یا ضمانت پسرش را کرده باشد که در این صورت زن می تواند برای آنچه پدر شوهر تعهد کرده برای گرفتن مهریه از پدر شوهر به وی مراجعه کند.
در این حالت زن می تواند از طریق اجرای ثبت یا دادگاه به طرفیت وراث مطالبه مهریه کند با توجه به این که مهریه دین ممتاز محسوب می شود اول مهریه زن از ماترک پرداخت می شود و هر چه باقی بماند بین وراث از جمله همسر وی تقسیم می شود. اگر زن فوت کند در این صورت وراث زن می توانند برای مهریه علیه وراث شوهر اقامه دعوی کنند و در صورت بودن ارث، از آن محل، مهریه را مطالبه کنند.
چگونگی مطالبه مهریه از ماترک متوفی
زن به محض وقوع عقد مالک مهریه شده است و می تواند هر زمان که بخواهد آن را مطالبه کند . به این معنا که پرداخت مهریه زن دِینی است که بر ذِمه مرد قرار گرفته است و جزو بدهی های مرد محسوب می شود .
مهریه زن بعد از فوت شوهر ، جزء بدهی های مرد است که در طول مدت حیات وی ، پرداخت نشده است و بر اساس قانون مدنی ، پس از فوت وی در صورتی که اموالی از وی به جای مانده باشد ، باید مهریه زن از اموال وی پرداخته بشود .
برطبق قانون مدنی ، زمانی که شخصی فوت می شود،ابتدا باید دیون و بدهی های مالی وی باید پرداخت شود و سپس اگر چیزی باقی ماند ، بر اساس قواعد ارث میان ورثه وی تقسیم می شود. در صورتیکه مردی فوت کند در حالی که مهریه همسرش را نپرداخته باشد ، زن می تواند با ارائه دادخواست به دادگاه خانواده مهریه اش را مطالبه کند حتی در صورتیکه تقسیم ترکه متوفی انجام شده باشد .
دادخواست مطالبه مهریه باید به طرفیت ورثه متوفی اقامه شود . در مواردی هم که مهریه زن وجه رایج یا پول نقد باشد ، تاریخ فوت مبنای محاسبه قرار می گیرد و زن بر اساس شاخص سال فوت شوهر مهریه را دریافت می کند .
مهریه زن بعد از فوت شوهر غیر از ارثی است که به وی تعلق می گیرد. در صورت فوت مرد زوجه هم قادربه مطالبه ارث بر طبق قانون مدنی است و هم می تواند مهریه اش را از اموال شوهر فوت شده مطالبه کند.
برای عضویت در کانال تلگرام کلیک کنید |
روش مطالبه مهریه از خانواده شوهر
در بعضی موارد زجه برای اطمینان بیشتر از خانواده شوهر میخواهند که آنها در عقدنامه خود را ضامن تعهدات شوهر از جمله مهریه معرفی کنند و این سند که جزء اسناد رسمی است قابل اجرا در خصوص افرادی است که ضامن شدهاند. ضامن میتواند هر شخصی اعم از مادر شوهر و افراد دیگری باشد.
برای مطالبه مهریه از خانواده شوهر که پرداخت مهریه را ضمانت کرده اند ، ابتدا لازم است تا در صورت رسمی بودن سند از طریق اداره اجرای ثبت و یا دادگاه خانواده نسبت به درخواست مهریه اقدام کرد برای درخواست مهریه کمتر از ۲۰ میلیون تومان میتواند به شورای حل اختلاف مراجعه کند.
در صورت فوت هریک از ضامنین در پرداخت مهریه زوجه، بدهی از ماترک وی برداشته میشود.زوجه میتواند بر اساس ماده ۳ نحوه اجرای محکومیتهای مالی، بازداشت ضامن تا زمان پرداخت مهریه را تقاضا کند.
دادخواست مطالبه مهریه از ضامن میتواند همزمان با مطالبه مهریه از بدهکار که زوج می باشد به دادگاه خانواده مطرح شود و نیاز نیست تا عدم پرداخت مهریه توسط شوهر به اثبات برسد و سپس علیه ضامن اقدام شود.
در صورت مطالبه مهریه از ضامن و پرداخت مهریه توسط وی، شوهر نسبت به ضامن مسئولیت دارد و مدیون میشود و ضامن در صورتیکه با رضایت شوهر مهریه را ضمانت کرده و پرداخت کند میتواند برای وصول مبلغی که پرداخت کرده به شوهر یا بدهکار اصلی مراجعه کند. اما اگر ضمانت پرداخت مهریه توسط ضامن بدون اجازه شوهر باشد که در واقع متعهد و بدهکار اصلی است، ضامن پس از پرداخت بدهی نمیتواند به زوج مراجعه کند.
وصول مهریه از سهم الارث
مهریه از جمله حقوق مالی است که بلافاصله بعد از عقد به زن تعلق می گیرد و نحوه وصول مهریه پس از فوت شوهر مطابق با ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی به مجرد عقد زن مالک مهریه می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
با استناد به این ماده، زن مالک مهریه ای که بر ذمه مرد است شناخته شده و می تواند هرگونه که بخواهد آن را مطالبه کند و یا حتی با بخشیدن آن ذمه مرد را بری کند. مهریه بعد از فوت مرد دینی است که بر ذمه وی قرار دارد و جزء بدهی های وی محسوب می شود که در طول حیات وی پرداخت نشده است. بر اساس قانون مدنی پس از فوت وی در صورتی که اموالی از او به جای مانده باشد، مهریه زن نیز باید از آن اموال پرداخت شود.
نحوه مطالبه مهریه زن پس از فوت شوهر
برطبق قانون مدنی، زمانیکه شخصی فوت می شود، ابتدا لازم است دیون و بدهی های مالی وی پرداخت شود و سپس اگر چیزی باقی مانده باشد بر اساس قواعد ارث میان ورثه او تقسیم می شود .
اگر مردی قبل از پرداخت مهریه همسرش فوت کند، زن می تواند با ارائه دادخواست به دادگاه خانواده مهریه اش را مطالبه کند، حتی در صورتی که تقسیم ترکه متوفی انجام شده باشد.
در این صورت وراث موظف اند مهریه زن را که طلب ممتاز محسوب می شود از محل ماترک، یعنی اموالی که از شوهر به جای مانده، پرداخت کنند. در صورتیکه مهریه زن وجه رایج یا پول نقد باشد، تاریخ فوت مبنای محاسبه قرار می گیرد و زن بر اساس شاخص سال فوت شوهر مهریه را دریافت می کند.
تمکین و مطالبه مهریه
مقررات و قوانین مربوط به مهریه زن در مواد ۱۰۷۸ الی ۱۱۰۱ قانون مدنی در ۲۴ ماده مقرر شده است که با توجه به مواد مربوط به قانون مهریه زن می توان گفت به محض عقد نکاح، زن مالک مهریه می شود و هر نوع تصرفی که بخواهد می تواند در مال موضوع مهریه انجام بدهد و در این خصوص هم تفاوتی میان عقد دائم با عقد موقت یا صیغه وجود ندارد.
به همین دلیل ، مهریه زن از همان لحظه ای که عقد ازدواج میان زن و شوهر خوانده می شود، به زن تعلق می گیرد و از همان لحظه زن امکان مطالبه مهریه خود را خواهد داشت. در صورت عدم تمیکن زوجه مهریه به وی تعلق میگیرد.
آثار عدم تمکین زوجه شامل موارد ذیل می باشد:
- تعلق نگرفتن نفقه به زن ناشزه.
- امکان زیاد موقعیت مرد در دادخواست ازدواج مجدد.
- از بین رفتن شرط تنصیف دارایی در دادخواست طلاق از طرف مرد.
- دشوار شدن طلاق یک طرفه زوجه با فرض محکومیت در دعوای الزام به تمکین زوجه
آیا می توان مهریه را از کارمند مطالبه کرد؟
زمانیکه حکمی صادر میشود، برای به اجرا درآوردن آن شرایطی لازم است. یکی از آن شرایط این است که باید برای حکم اجراییه صادر و این اجراییه به محکومٌعلیه، ابلاغ شود. براساس ماده ۳۴ قانون اجرای احکام مدنی، همین که اجراییه به محکومٌعلیه ابلاغ شد وی موظف است، ظرف مدت ۱۰ روز، مفاد آن را اجرا کند؛ اما ممکن است او در این مهلت، حکم را اجرا نکند و به هیچیک از وظایف جایگزین دیگر هم، عمل نکند.
در این صورت طبق ماده ۴۹ قانون اجرای احکام مدنی، محکومٌ له میتواند درخواست کند تا معادل محکومٌبه از اموال محکومٌعلیه توقیف شود اگر محکومٌعلیه، کارمند باشد، حقوق و مزایای وی بهعنوان بخشی از اموالش، قابل توقیف است. بر اساس ماده ۹۶ قانون اجرای احکام مدنی، اگر محکومٌعلیه، کارمند باشد، محکومٌله میتواند تقاضا کند که حقوق و مزایای محکومٌعلیه، توقیف شود.
اگر محکومٌعلیه، زن یا فرزند داشته باشد، یک چهارم حقوق و مزایای وی توقیف میشود و در غیر اینصورت یک سوم حقوق و مزایای وی به نفع محکومٌله بازداشت میشود. در صورتیکه کارمند، زن یا فرزند داشته باشد، این مقدار را به یکچهارم، کاهش داده است.
مطالبه مهریه عندالمطالبه چگونه است؟
معنی عند المطالبه آن است که به محض مطالبه زن ، مرد موظف به پرداخت می شود . مهریه عندالمطالبه مهریه ای است که زن هر زمان اراده کند می تواند آن را مطالبه کند . تا زمانی هم که مرد مهریه را به زن نپردازد زن می تواند از حق حبس خود استفاده کند و تمکین نکند.
وصول مهریه عندالمطالبه آسان تر از وصول مهریه عندالاستطاعه است و زن می تواند با مراجعه به اجرای اسناد رسمی مهریه اش را وصول کند . همچنین ، مراجعه به شورای حل اختلاف و دادگاه خانواده نیز برای دادخواست مهریه امکانپذیر می باشد . در صورتیکه مرد مهریه عندالمطالبه را به زن نپردازد، ممکن است که به درخواست زن بازداشت شود.
مطالبه مهریه در دوران عقد
به محض انعقاد عقد ازدواج حقوق و تکالیفی بین زوجین ایجاد می گردد این حقوق و تکالیف اعم از مالی و غیرمالی می باشد. یکی از تکالیف مالی مرد در ازدواج تکلیف وی به پرداخت مهریه همسر خود است.
مهریه حقی است که برای بانوان پس از جاری شدن صیغه نکاح بین زوجین ایجاد می گردد و تفاوتی بین عقد دائم و عقد موقت وجود ندارد بلکه در ازدواج اعم از دائم و موقت زن مستحق مهریه می باشد و می تواند پس از وقوع نکاح، مهریه را مطالبه کند و شرطی برای مطالبه مهریه از جانب زن وجود ندارد بنابراین او حتی در دوران عقد نیز میتواند مهریه خود را مطالبه کند.
برخی از مردم فکر میکنند که مطالبه نمودن مهریه از جانب زن به منظور اقدام اولیه برای جدایی می باشد ولی باید گفت که زن حتی بدون اینکه قصد جدایی از همسرش را داشته باشد میتواند مهریه خود را مطالبه نماید.
برای عضویت در صفحه اینستاگرام کلیک کنید |
وصول مهریه از بیمه عمر
از آنجاییکه در بیمه عمر شخص بیمه را به نفع یک یا چند نفر از وراث یا شخص ثالث انجام میدهد و غرامت مربوط به بیمه بعد از فوت شخص پرداخت میشود، شامل ترکه متوفا نمیشود و بابت بدهی متوفا قابل توقیف نیست.
در عقد بیمه ذینفع مشخص شده است و بیمه عمر از نوع قراردادهای معین می باشد و سرمایه بیمه عمر به شخص ذینفع که در قرارداد بیمه عمر تعیین شده است پرداخت میشود. در این حالت نمیتوان بیمه عمر را برای مطالبه مهریه توقیف کرد.
وصول مهریه از دیه شوهر
برای اینکه بدانیم آیا مهریه را از دیه شوهر میتوان وصول کرد باید در مورد دیه توضیحاتی داده شود. دیه مالی است که به دلیل جنایت بر نفس یا عضو به مجنی علیه یا ولی یا اولیای دم شخص پرداخت میشود. در واقع دیه قسمتی از دارایی شخص و اموالش محسوب میشود.
وارثین میتوانند سهم ارث خود را از دیه شخص متوفی مطالبه کنند. از آنجاییکه دیه دارایی شخص محسوب میشود میتوان بابت مهریه زوجه آن را توقیف کند. نکته مهم در این رابطه این است که; مهریه دین ممتاز می باشد; و قبل از تقسیم ترکه میتواند; زوجه آن را از اموال زوج مطالبه کند.
تامین خواسته در وصول مهریه از دیه شوهر
زوجه برای وصول مهریه از دیه همسرش میتواند درخواست تامین خواسته دهد و دیه زوج را توقیف کند. مرجع صالح رسیدگی به مطالبه مهریه از دیه شوهر دادگاه حقوقی است. با توجه به ماهیت دیه میتوان به عنوان مطالبه مهریه زوجه توقیق شود. اگر چه دیه مجازات است; اما ماهیت دیه; دین است و در صورت فوت مقصر و محکوم علیه ;از اموال وی قابل مطالبه می باشد.
همچنین شخصی که دیه به وی تعلق میگیرد; دیه قسمتی از دارایی وی می باشد; و در صورت فوت شخص اموال و دارایی متوفی محسوب شده و برطبق قانون ارث بین وراث تقسیم میشود.
مرجع صالح رسیدگی به وصول مهریه از دیه شوهر
سوالی که در اینجا مطرح میشود; این است که زوجه برای مطالبه سهم الارث خود; از دیه باید به اجرای احکام دادسرا مرجعه کرده و سهم دیه خود را دریافت کند. اما برای مطالبه مهریه خود از سهم دیه باید به دادگاه حقوقی دادخواست مطرح کند.اگر مهریه وجه رایج باشد برطبق نرخ روز براساس شاخص بانک مرکزی تعیین و به زوجه پرداخت میشود.
اگر زوجه دارای عقدنامه محضری باشد برای توقیف دیه و تامین خواسته برای مطالبه مهریه نیاز به پرداخت هزینه خسارت احتمالی نیست.در صورتیکه مبلغ دیه کمتر از مهریه زوجه باشدزوجه میتواند بقیه مهریه را از دارایی متوفی دریافت کند.
نمونه دادخواست مطالبه مهریه از ورثه
خواهان ……………. نام پدر ……………… شغل …………. محل اقامت ……………………………………………………خواهان ……………. نام پدر ……………… شغل …………. محل اقامت ……………………………………………………وکیل یا نماینده قانونی ………………….تعیین دادخواست و بهای آن : صدور حکم به تادیه مهریه مافی القباله موکله مقوم به مبلغ …………………. ریال با احتساب خسارات وارده دلایل و منضمات دادخواست : کپی مصدق شناسنامه در کارت ملی; کپی مصدق عقد نامه; تصویر مصدق گواهی حصر و راثت – اصل وکالت وکیل
ریاست محترم دادگاه عمومی
احتراما با تقدیم دادخواست حاضر به وکالت از خواهان به استحضار جناب عالی می رساند که خانم ……………. همسر اسبق مرحوم آقای ………………. بوده که وی با عنایت به گواهی حصر وراثت به شماره ……………………. صادره از شعبه ……………… دادگاه عمومی تهران در مورخ …………………… در اقامتگاه ………………………… دار فانی را وداع گفت;ه و موکل بنده از وراث قانونی وی می باشد; که طی زندگی مشترکشان بهره ای از مهریه نبرده هم اکنون درخواست دریافت مهریه مافی القباله مورث خویش را که بر ذمه آن مرحوم قرارداد و تا کنون تادیه نگردیه را دارد .
اینجانب تقاضای اخذ تصمیم شایسته دائر بر پرداخت مبلغ مهریه به خواهان به نرخ روز و احتساب کلیه خسارات وارده را با عنایت به ماده ۵۱۹ قانون آیین دادرسی مدنی دارم .
وکیل متخصص طلاق گروه حقوقی اوان
نقش وکیل متخصص طلاق در پرونده هایی که در خصوص خانواده و روابط زوجین در دادگاهها مطرح میشود مشخص است. وکیل طلاق وکیلی است که; علاوه بر اطلاعات کامل که در مورد امور حقوقی دارد; در خصوص قوانین مربوط به خانواده; و روابط زوجین تسلط کامل دارد.
پرونده طلاق; یکی از پرونده های پرحجم در دادگاههای خانواده می باشد; که بدلیل عدم اگاهی زوجین; از قوانین حقوقی خانواده; دچار مشکلات زیادی در روند رسیدگی پرونده میشوند. قبل ازهر اقدام قانونی در خصوص طلاق توافقی یا هر نوع دادخواست مطالبه مهریه، دادخواست مطالبه نفقه و اجرت المثل و حضانت فرزند با وکیل متخصص و با تجربه وکیل طلاق در تهران، وکیل طلاق در مشهد، وکیل طلاق در کرج گروه حقوقی اوان مشورت نمایید.
از طریق دکمه زیر میتوانید لینک صفحه را اشتراک گذاری کنید.